Atacurile cibernetice WannaCry ar putea avea legătură cu grupul Lazarus – Kaspersky

Atacurile recente ransowmare WannaCry ar putea avea legătură cu grupul Lazarus, infractorii cibernetici care au atacat Sony Pictures în anul 2014 şi Banca Centrală din Bangladesh, în 2016, atrag atenţia specialiştii din echipa GReAT a Kaspersky Lab.
Economica.net - mar, 16 mai 2017, 09:54
Atacurile cibernetice WannaCry ar putea avea legătură cu grupul Lazarus - Kaspersky

‘Luni, 15 mai, un cercetător în securitate de la Google a publicat pe Twitter o mostră ce arată o posibilă legătură între atacurile ransomware WannaCry, care au lovit recent mii de organizaţii şi utilizatori individuali din toată lumea, şi programul malware atribuit grupului Lazarus, responsabil pentru atacuri de amploare asupra unor organizaţii guvernamentale şi asupra unor instituţii media şi financiare. Cele mai mari operaţiuni legate de grupul Lazarus includ atacurile împotriva Sony Pictures, din 2014, şi jaful de la Banca Centrală din Bangladesh din 2016, precum şi o serie de atacuri similare din 2017 (…) Cercetătorii din echipa GReAT a Kaspersky Lab au analizat această informaţie, au identificat şi au confirmat similitudini clare de cod între mostra de malware adusă în discuţie de cercetătorul de la Google şi mostrele folosite din grupul Lazarus în atacurile din 2015’, se arată într-un comunicat de presă al Kaspersky Lab.

Potrivit experţilor, asemănările ar putea fi şi un indiciu fals, cu scopul de a induce în eroare, dar cu toate acestea, analiza mostrei din februarie, în comparaţie cu mostrele WannaCry din atacurile recente, arată că acel cod malware care pare să indice grupul Lazarus, a fost înlocuit din programul malware WannaCry folosit în atacurile începute vinerea trecută.

‘Aceasta poate fi o tentativă de a-şi acoperi urmele, realizată de autorii campaniei WannaCry. Chiar dacă această similitudine unică nu permite stabilirea unei conexiuni clare între ransomware-ul WannaCry şi grupul Lazarus, poate duce, totuşi, la unele indicii noi care ar face lumina asupra originii WannaCry care, în acest moment, rămâne un mister’, sunt de părere specialiştii Kaspersky Lab.

Atacul recent denumit ”WannaCry”, un asalt de tip ransomware de o amploare fără precedent la scară mondială, a afectat zeci de mii de computere din locuinţe, sedii de firme şi agenţii guvernamentale, în acestea infiltrându-se programe maliţioase (malware) care au criptat şi blocat accesul la conţinut până când utilizatorii au fost dispuşi să plătească între 300 şi 600 de dolari în monedă virtuală bitcoin pentru a le fi redat controlul asupra fişierelor.

Circa 150 de ţări se pare că ar fi fost afectate, iar propagarea acestui atac a fost limitată de un cercetător britanic în domeniul securităţii cibernetice care a găsit un aşa-numit întrerupător pentru dezactivare.

Din datele Kaspersky Lab rezultă că au fost atacaţi peste 45.000 de utilizatori ai soluţiilor companiei, dar acest număr reprezintă o fracţiune din numărul total al atacurilor (reflectând ponderea utilizatorilor Kaspersky Lab). O perspectivă mai clară asupra situaţiei globale poate veni de la serverul de sinkhole pentru domeniul pe care malware-ul îl verifica înainte de a porni procedura de criptare, acesta fiind setat static în majoritatea versiunilor WannaCry. Până în prezent, Malwaretech, care colectează redirecţionările de la codul ‘kill switch’, a înregistrat în jur de 200.000 de atacuri.

România se află printre cele mai afectate 10 ţări, în urma atacului cibernetic de tip ransomware ‘WannaCry’, produs vineri şi care a cauzat probleme mai multor instituţii şi organizaţii internaţionale din 74 de ţări, susţin specialiştii Kaspersky Lab.

În ceea ce priveşte grupul Lazarus, informaţiile celor de la Kaspersky Lab arată că mostre malware care au legătură cu acesta a început să apară din decembrie 2015.

Acestea au fost detectate în activitatea instituţiilor financiare, a dezvoltatorilor de programe pentru cazinouri şi a afacerilor cu cripto-monede din Coreea, Bangladesh, India, Vietnam, Indonezia, Costa Rica, Malaysia, Polonia, Irak, Etiopia, Kenya, Nigeria, Uruguay, Gabon, Thailanda şi în alte câteva ţări. Ultimele mostre detectate de Kaspersky Lab datează din martie 2017, arătând că atacatorii nu au nicio intenţie de a se opri.

Grupul Lazarus investeşte masiv în noi variante ale programelor lor malware, iar timp de câteva luni au încercat să creeze un set de instrumente care ar fi invizibile pentru sistemele de securitate. Specialiştii Kaspersky Lab au reuşit, însă, să identifice elementele specifice din modul în care aceştia îşi creau codurile, iar produsele companiei detectează şi blochează malware-ul folosit de gruparea Lazarus.

Te-ar mai putea interesa și
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a fost modernizată și a primit îmbunătățiri semnificative, atât la......
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...