Atentat terorist în Rusia: O bombă artizanală a explodat într-un supermarket din Sankt Petersburg

Treisprezece persoane au fost rănite în explozia produsă miercuri seară într-un supermarket din Sankt Petersburg. "A fost un act terorist", a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, transmit AFP şi Reuters.
Economica.net - joi, 28 dec. 2017, 08:05
Atentat terorist în Rusia: O bombă artizanală a explodat într-un supermarket din Sankt Petersburg

‘Ieri, la Sankt Petersburg a fost comis un act terorist’, a afirmat Putin în deschiderea unei ceremonii de decorare a militarilor ruşi care au participat la operaţiunile din Siria.

Situaţia de securitate din Rusia ar fi fost mult mai gravă dacă s-ar fi permis întoarcerea acasă a mii de cetăţeni ruşi care au luptat alături de Statul Islamic în Siria, a menţionat Putin.

Explozia dintr-un supermarket miercuri în Sankt Petersburg (nord-vestul Russiei), care a făcut 13 răniţi potrivit unui nou bilanţ, a fost provocată de o bombă artizanală lăsată în zona de depozitare a bagajelor, a anunţat Comitetul naţional antiterorist, informează joi AFP.

Treisprezece persoane au fost rănite în explozia produsă miercuri seară, cu patru zile înainte de Revelion, potrivit unui nou bilanţ publicat joi de autorităţile din al doilea oraş ca mărime al Rusiei. Bilanţul anunţat iniţial era de 10 răniţi.

‘O bombă artizanală lăsată în camera de bagaje a explodat’ în acest supermarket al lanţului Perekriostok, a declarat Comitetul naţional antiterorist (NAK) într-un comunicat, referindu-se de asemenea la ‘echivalentul a 200 de grame de TNT’.

NAK ‘coordonează’ ancheta, se adaugă în comunicat, în timp ce anchetatorii au asigurat după explozie că nu exclud nicio pistă, dar fără a deschide în mod oficial procedura pentru atac terorist.

Comitetul de anchetă, organism însărcinat cu cazurile considerate de mare importanţă, a anunţat miercuri deschiderea unei anchete pentru ‘tentativă de omor’.

La 3 aprilie, Sankt Petersburg a fost vizat de un atentat ce a făcut 16 morţi şi zeci de răniţi în metroul oraşului şi a fost revendicat de un grup puţin cunoscut legat de Al Qaida. Presupusul autor al acestui atac, Akbarjon Djalilov, un bărbat de 22 de ani din Kârgâzstan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală, şi-a pierdut viaţa în atentat.

La mijlocul lunii decembrie, serviciile de securitate ruse au anunţat anihilarea unei celule a grupării jihadiste Stat Islamic (SI) care se pregătea să comită atentate pe 16 decembrie la Sankt Petersburg, vizând în special obiectivul turistic Catedrala Kazan.

Preşedintele Vladimir Putin i-a telefonat apoi omologului său american Donald Trump pentru a-i ‘mulţumi’ pentru informaţiile transmise de CIA, care au contribuit la oprirea acţiunii acestor presupuşi terorişti.

Rusia a fost ameninţată de mai multe ori de SI şi ramura siriană Al Qaida de la începutul intervenţiei sale militare în Siria la 30 septembrie 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arafat, despre măsurile de relaxare: HG privind noile măsuri de gestionare a pandemiei nu prezintă modificări faţă de propunerile CNSU
Arafat, despre măsurile de relaxare: HG privind noile măsuri de gestionare a pandemiei nu prezintă modificări faţă ...
Şeful DSU, Raed Arafat, a precizat că hotărârea de guvern aprobată în şedinţa de miercuri cu privire la prelungirea ...
Oprescu: Sistemul bancar probabil va acorda peste 110 miliarde de lei în noi credite, până la sfârşitul anului
Oprescu: Sistemul bancar probabil va acorda peste 110 miliarde de lei în noi credite, până la sfârşitul anului
Sistemul bancar probabil că va acorda peste 110 miliarde de lei în noi credite anul acesta, o sumă similară fiind acordată ...
OMV Petrom nu se așteaptă la probleme în alimentarea cu gaze la iarnă
OMV Petrom nu se așteaptă la probleme în alimentarea cu gaze la iarnă
Piaţa din România va avea suficiente gaze pentru a trece cu bine această iarnă, însă trebuie să ne asigurăm că putem ...