Guvernul austriac a injectat 250 mil. euro în Volksbank

Statul austriac va injecta 250 milioane de euro în  grupul bancar Österreichischen Volksbanken AG (OeVAG). Planul de salvare a fost adoptat de Ministerul de Finanţe după negocieri cu proprietarii Volksbank: grupul OeVAG, banca austriacă Raffeisen şi grupul german de servicii financiare DZ.
Economica.net - mar, 28 feb. 2012, 07:18
Guvernul austriac a injectat 250 mil. euro în Volksbank

Planul va ajuta la stabilizarea situaţiei băncii după ce statul austriac şi proprietarii Volksbank vor injecta în total 480 milioane de euro (640 milioane de dolari) din care guvernul de la Viena va furniza aproximativ 250 milioane de euro (335 milioane de dolari), scrie Agerpres.

OeVAG, care se aşteaptă la pierderi de 1,2 miliarde de euro în 2011, a mai primit asistenţă financiară în 2009, în timpul perioadei de vârf a crizei financiare.

Ministerul de Finanţe a anunţat că fondurile pentru salvarea Volksbank vor veni din sectorul bancar, iar guvernul va deveni al doilea mare acţionar al băncii, cu o participaţie între 40-49%.

Ratingul ‘AAA’ de care beneficiază în prezent Austria ar putea fi pus în pericol de posibilitatea unei noi runde de ajutoare de stat pentru băncile austriece, a avertizat în 14 februarie agenţia de evaluare Moody’s Investors Service. O mare parte din creditele băncilor austriece sunt refinanţate cu depozite locale, ceea ce limitează riscul pentru băncile mamă, însă aceasta nu este cazul şi în Ungaria şi România, fapt care a determinat Banca Centrală a Austriei să intervină şi să introducă noi reguli privind creditarea în Europa de Est.

Autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare din Austria (FMA) a anunţat luna trecută că Volksbanken AG, a patra mare bancă din Austria, este scutită de la îndeplinirea noilor norme de capital impuse de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) deoarece este în mijlocul unui amplu proces de reorganizare.

Potrivit FMA, odată cu vânzarea diviziei din Europa de Est, Volksbank International, către banca rusă Sberbank, OeVAG nu mai este ‘o bancă transfrontalieră de importanţă sistemică’. În consecinţă, ‘OeVAG nu mai trebuie să prezinte un plan de recapitalizare până la nivelul cerut de EBA’, a declarat un purtător de cuvânt al FMA.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a cerut băncilor europene să ajungă la o rată de adecvare a capitalului Tier 1 (un indicator al solvabilităţii unei bănci) de 9% până la mijlocul acestui an.

Volksbanken, care în 2011 nu a trecut testele de stres derulate la nivelul principalelor bănci din UE, ar fi avut dificultăţi în a respecta noile cerinţe ale EBA, în condiţiile în care la finele lunii septembrie 2011 avea un indicator core Tier 1 de aproximativ 5,5%. După finalizarea vânzării Volksbank International, OeVAG ar urma să ajungă la un indicator core Tier 1 de peste 6%.

Volksbank a intrat pe piaţa din România în anul 2000. În prezent, este una din cele mai mari zece bănci de pe piaţa locală, cu active de 4,7 miliarde de euro şi o reţea de 135 de unităţi.

Începând din 2010, strategia băncii s-a modificat, iar Volksbank România este în curs de repoziţionare ca bancă universală. Începând din octombrie 2011, controlul asupra Volksbank România a fost transferat către un SPV (VBI Beteiligungs GmbH), în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea de a-și încărca autoturismul la una dintre stațiile de încărcare din......
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...