1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

Companii

Autostrada care se opreşte în apă: Undă verde de la Mediu pentru lucrări lângă Alba Iulia VIDEO

Lucrările pe trei kilometri din lotul 1 al autostrăzii Sebeş – Turda au primit undă verde de la Mediu. Astfel, pentru această secţiune care include şi nodul rutier de la Alba Iulia, urmează să fie emisă Autorizaţie de Construire, potrivit Asociaţiei Pro Infrastructură, care a postat recent imagini de pe şantier.

31 iul, 2017 | ECONOMICA.net

Cei 17 kilometri ai lotului 1 din Autostrada Sebeş – Turda sunt construiţi de către Asocierea Impresa Pizzarotti & C SPA Pomponio Construcţii pentru suma de 541,73 milioane de lei.

Pe acest lot există însă o mulţime de probleme birocratice. Astfel se explică şi avansul foarte scăzut al lucrărilor, de doar 28%, la mai bine de doi ani de la începerea lor.

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a decis că nu mai este nevoie de evaluarea impactului asupra mediului în cazul secţiunii B (km 14+000- 17+000), astfel că în curând ar putea fi emisă Autorizaţie de Construire pentru cei trei kilometri.

Rămân însă de rezolvat problemele cu secţiunea C (km 0+000-km 0+300 şi Nod rutier Sebeş).

Pe forumul Asociaţiei Pro Infrastructură au apărut recent imagini de pe şantier, unde se vede cum autostrada se opreşte în apă.

"Lucrările, deși au avansat de la ultima noastră vizită, sunt încă departe de a fi finalizate. Punctele critice de pe acest lot sunt nodurile Alba Iulia Nord și Sebeș. Nodul Alba Iulia Nord este mai avansat birocratic, având PT (Proiect Tehnic) aprobat, exproprierile suplimentare demarate, procedura de mediu spre finalizare, astfel că autorizația de construire este foarte aproape și, în curând, probabil că vom vedea utilaje în teren", spun reprezentanţii API.

În schimb, la nodul Sebeș, toate elementele birocratice de mai sus lipsesc cu desăvârșire, adaugă aceştia. "Cel mai grav este că, la mai bine de 2 ani și 8 luni de la semnarea contractului pentru acest lot (pe 14 noiembrie 2014), nu avem Proiectul Tehnic întocmit (de constructor) și aprobat (de CNAIR), ca urmare a unor interminabile "negocieri" și dispute între cele două părți cu privire la multiple detalii tehnice critice ale nodului", atrag atenţia reprezentanţii Asociaţiei.

Ei cer atât constructorului cât și factorilor decidenți din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să finalizeze în cel mai scurt timp această etapă, deoarece nodul rutier Sebeș este extrem de complex și necesită un timp de execuție îndelungat, de cel puțin 18 luni. "Așadar, dacă suntem realiști și obiectivi, toate aceste blocaje riscă să împingă în anul 2019 termenul de finalizare a acestui segment de autostradă extrem de important!", conchid reprezentanţii API.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO