Autostrada Sibiu – Pitești: Chinezii de la China Railway, obligați să le plătească peste 10.000 euro austriecilor de la Porr, constructorii secțiunii 4

Curtea de Apel București a respins la finele lunii trecute plângerea chinezilor de la China Railway în cazul licitației pentru secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești. Mai mult, instanța i-a obligat pe chinezi la plata unor cheltuieli de judecată de peste 10.000 de euro către austriecii de la Porr, câștigătorii licitației care au semnat deja contractul.
Anemona Andone - lun, 14 feb. 2022, 22:00
Autostrada Sibiu - Pitești: Chinezii de la China Railway, obligați să le plătească peste 10.000 euro austriecilor de la Porr, constructorii secțiunii 4

Și excluși din licitații, și cu banii luați! Așa s-ar rezuma pe scurt experiența chinezilor la licitații pentru mari proiecte de infrastructură rutiere din România.

„Respinge plângerea, ca nefondată. Obligă petenta la plata sumei de 55.554,97 lei către intimata Porr Construct SRL, reprezentând cheltuieli de judecată”, se arată în soluția pe scurt pronunțată de Curtea de Apel București  pe 27 ianuarie 2022.

În octombrie anul trecut, chinezii de la China Railway s-au adresat instanței, după ce contestația lor fusese respinsă pe 13 octombrie 2021 și de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Între timp, contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii 4 din Autostrada Sibiu – Pitești a fost semnat în noiembrie 2021 cu austriecii de la Porr, când la conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) venise Cristian Pistol. Semnarea a avut loc după decizia CNSC de respingere și a unei alte contestații, din partea unui constructor din Turcia.

Directorul general al CNAIR și-a asumat semnarea contractului înainte de pronunțarea CAB în dosarul inițiat de chinezi, în baza modificărilor la legislația achizițiilor publice. Potrivit acestora, autoritățile contractante au obligația semnării contractului cu ofertantul declarat câștigător după pronunțarea deciziei CNSC/ hotărârii judecătorești în primă instanță.

„Ofertantul desemnat câștigător este PORR CONSTRUCT, iar contractul a putut fi semnat după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor – CNSC a respins contestația formulată de către un ofertant cu privire la Raportul procedurii de atribuire”, a explicat atunci și secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu.

Traseul autostrăzii Sibiu-Pitești pe secțiunea 4, Tigveni – Curtea de Argeș, are o lungime de circa 10 km. În total, pe secțiunea 4 vor fi 13 lucrări de artă, dintre care 12 poduri, pasaje și viaducte, cel mai lung viaduct fiind de 630 de metri. Cea mai dificilă lucrare va fi tunelul de la Momaia, cu o lungime de 1,3 km.

La începutul lui septembrie 2021, CNAIR i-a desemnat a doua oară câștigători ai licitației pentru secțiunea Tigveni – Curtea de Argeș pe austriecii de la Porr. „Ofertantul desemnat câștigător este S.C. PORR CONSTRUCT S.R.L., cu preţul de 1,68 miliarde de lei fără TVA”, a informat CNAIR.

Autostrada Sibiu – Pitești va avea o lungime de 122 de km, este împărțită în 5 secțiuni, va lega Centrul și Vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European.

Secțiunea 4 din Autostrada Sibiu – Pitești nu este singurul proiect în care chinezii au fost obligați de instanță să achite cheltuieli de judecată altui constructor. Aceștia s-au mai luptat și cu Dorinel Umbrărescu, iar Curtea de Apel București i-a obligat să-i plătească 5.000 de lei în cazul tronsonului 4 al Drumului Expres Craiova – Pitești.

Te-ar mai putea interesa și
Air Claim a înregistrat peste 15.000 de cereri spre plată de la clienții companiilor aeriene în primele nouă luni din acest an
Air Claim a înregistrat peste 15.000 de cereri spre plată de la clienții companiilor aeriene în primele nouă luni din ...
Air Claim, care se ocupă cu obținerea de despăgubiri pentru pasagerii companiilor aeriene care au avut întârzieri sau zboruri anulate, a înregistrat 15.545 de cereri spre plată, potrivit unui......
Legea privind Unitatea centrală de interoperabilitate a sistemelor de informaţii din UE, promulgată de Iohannis
Legea privind Unitatea centrală de interoperabilitate a sistemelor de informaţii din UE, promulgată de Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea privind asigurarea cadrului pentru interoperabilitatea dintre sistemele ...
Topul Naţional al Firmelor 2023 (CCIR): Cifra de afaceri cumulată a companiilor din Top 10 a crescut cu 31,66%
Topul Naţional al Firmelor 2023 (CCIR): Cifra de afaceri cumulată a companiilor din Top 10 a crescut cu 31,66%
Cifra de afaceri cumulată a companiilor clasate pe primele zece locuri în Topul Naţional al Firmelor 2023, realizat de ...
Calea ferată București – Pitești: Turcii de la Yapi, desemnați câștigători pentru lucrări pe 197 km
Calea ferată București – Pitești: Turcii de la Yapi, desemnați câștigători pentru lucrări pe 197 km
Ofertele depuse de Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş pentru cele două loturi de pe intervalul CF CHITILA - GOLEȘTI ...