România ar putea cumpăra avioane F-35, cele mai scumpe şi avansate avioane de luptă din lume

Statele Unite intenţionează să extindă vânzările de avioane de luptă F-35 produse de corporaţia Lockheed Martin către cinci noi state, inclusiv România, într-un moment în care aliaţii europeni îşi consolidează apărarea în faţa unei Rusii care se întăreşte militar, a declarat joi un oficial al Pentagonului, transmite Reuters. În 2016, la ceremonia de preluare primelor avioane F-16 second-hand, ministrul Apărării în exerciţiu în acel moment, Mihnea Moţoc, a declarat că ţinta României este accederea în programul F-35, cel mai performant avion multirol al momentului, dar şi cel mai scump.
Economica.net - vin, 05 apr. 2019, 03:55
România ar putea cumpăra avioane F-35, cele mai scumpe şi avansate avioane de luptă din lume

Într-o declaraţie scrisă, adresată Camerei Reprezentanţilor, vice-amiralul Mathias Winter, şeful biroului F-35 din cadrul Pentagonului, afirmă că printre „viitorii potenţiali clienţi în domeniul vânzărilor militare în străinătate se numără Singapore, Grecia, România, Spania şi Polonia.”

Alţi aliaţi ai SUA care urmăresc achiziţionarea avionului invizibil F-35 sunt Finlanda, Elveţia şi Emiratele Arabe Saudite.

Conform declaraţiilor oficialului american, SUA vor răspunde tuturor solicitărilor oficiale de informaţii despre avionul F-35.

Anul trecut Belgia a anunţat că a ales F-35 în defavoarea Eurofighter Typhoon pentru a-şi înnoi flota de avioane F-16, o afacere în valoare de 4 miliarde de euro (4.55 miliarde de dolari).

SUA au lansat în 2018 un nou plan „Buy American” („Cumpăraţi produse americane”), o strategie care relaxează restricţiile cu privire la vânzări şi încurajează în acelaşi timp o implicare sporită a oficialilor SUA în creşterea afacerilor în străinătate pentru industria americană de armament.

Ce înseamnă F-35 şi cât costă

Proiectul F-35 este dezvoltat de grupul american Lockheed Martin în strânsă colaborare cu Pentagonul. 

Lansat la începutul anilor 1990, F-35 este cel mai scump dintre programele de armament din istoria militară a SUA, cu un cost total estimat la aproape 400 de miliarde de dolari pentru Pentagon, cu un obiectiv de aproape 2.500 de aparate care urmează să fie produse în deceniile următoare.

Cu tot cu întreţinerea tehnică, costul total al F-35 este estimat la 1.500 miliarde de dolari pe întreaga durată a programului până în 2070.

Termenele aproximative de livrare către forţele armate americane se întind până spre sfârşitul acestui deceniu, iar Pentagonul are de gând să cumpere aproape 2.500 de exemplare, diverse versiuni ale şasiului F-35.

Lockheed Martin estimează preţul de listă al unui astfel de aparat de zbor la 65-70 de milioane de dolari. Estimarea datează din 2010.

F-35 a fost descris drept un computer zburător, cu sisteme software complexe, invizibil pe radar şi capabil să lovească înainte ca inamicul să fie conştient de existenţa vreunei ameninţări. Aparatul este capabil decolare/aterizare verticală sau convenţională şi a fost gândit în jurul flexibilităţii.

Te-ar mai putea interesa și
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, informează ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet,......
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru ...
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...