Băncile s-au întors la marjele de profit din dobânzi din 2007. Dobânzile la credite au crescut cu 0,1% pe lună

Potrivit datelor publicate de BNR, marjele nete de dobândă practicate de băncile comerciale (diferenţa dintre dobânda la credite şi cea la depozite, care intră în componenţa marjei de profit) au ajuns în ianuarie 2017 la nivelurile confortabile de dinanite de criza financiară. Fenomenul se datorează creşterii dobânzilor la credite cu o medie lunară de 10 puncte de bază, precum şi atingerea unui minim istoric al remuneraţiei la depozite la 0,85%, medie pe sistem.
Economica.net - mie, 01 mart. 2017, 22:00
Băncile s-au întors la marjele de profit din dobânzi din 2007. Dobânzile la credite au crescut cu 0,1% pe lună

Dobânzile au reînceput să crească şi la nivelul corporate sau retail nu doar pe piaţa primară a titlurilor de stat, unde statul se împrumută mai scump de la o săptămână la alta. Banca Naţională a României (BNR) a publicat ieri datele cu privire la evoluţia ratelor de dobândă aplicate în sectorul bancar intern în luna ianuarie. Statisticile BNR indică o creştere generalizată a marjelor nete de dobândă în prima luna a anului. După cum explică Andrei Rădulescu, economistul şef al Băncii Transilvania, „această evoluţie a fost determinată, în principal, de majorarea ratelor de dobândă la credite, pe fondul intensificării percepţiei de risc privind mix-ul intern de politici economice pe termen scurt şi mediu”.

Economistul Băncii Transilvania explică în raportul său că, „pe segmentul credite/depozite în sold în lei marja netă de dobândă a urcat cu 11 puncte de bază de la lună la lună, la 5.35 puncte procentuale în ianuarie (cel mai ridicat nivel din noiembrie 2007)”. Cei 5,35% reprezintă diferenţialul de dobândă dintre dobânda la credite şi cea la depozite practicată de băncile comerciale, ca medie pe sistem bancar. Marja de dobândă netă are o contribuţie importantă la constituirea profitului. Atingerea unui nivel al profitabilităţii din dobânzi similar celui de dinaintea crizei financiare a fost posibilă prin majorarea ratei de dobândă la credite cu un ritm lunar de 10 puncte bază, la 6.20% (maximul din noiembrie 2015), după cum arată buletinul Băncii Transilvania. De asemenea, rata de dobândă la depozite s-a redus cu un punct bază lună/lună la 0.85% (nivel minim istoric).

„De asemenea, la creditele/depozitele noi în lei marja netă de dobândă s-a majorat cu un ritm lunar de 37 puncte bază, la 5.59 puncte procentuale în ianuarie (cel mai ridicat nivel din vara anului 2007), pe fondul creşterii ratei de dobândă la credite cu 35 puncte de bază lună/lună, la 6.27% (maximul din luna mai 2014). Rata de dobândă la depozite s-a redus cu două puncte baza lună/lună la 0.68%”precvizează Rădulescu.

Şi marja netă de dobândă la creditele/depozitele noi în euro a crescut cu un ritm lunar de patru puncte bază, la 2.78 puncte procentuale în ianuarie. Rata de dobândă la credite a urcat cu şapte puncte bază lună/lună la 3.12%, iar rata de dobândă la depozite a consemnat un avans lunar de patru puncte bază la 0.34%. Pe de alta parte, marja netă de dobândă a scăzut la creditele/depozitele în sold în euro cu trei puncte bază lună/lună, la 2.86 puncte procentuale în ianuarie, cel mai redus nivel din octombrie 2013. Ratele de dobândă la credite şi depozite s-au diminuat cu ritmuri lunare de cinci puncte bază şi două puncte bază, la 3.26%, respectiv 0.41% (niveluri minime istorice), sub influena politicii monetare relaxate fără precedent implementată de Banca Centrală Europeană.

„Pe termen scurt ne aşteptăm ca ratele de dobândă practicate în sectorul bancar intern să fie influenţate, îndeosebi, de intensificarea divergenţelor de politică monetară (Statele Unite şi Zona Euro) şi de evoluţia percepţiei de risc privind mix-ul de politici economice (cu impact asupra stabilităţii macro-financiare) pe plan intern”, spune Andrei Rădulescu. Cert este că dobânzile au început să crească. Din nefeiricire doar la credite, atât la cele vechi, cât şi la cele noi. Astfel, dobânda medie pe sistem bancar la creditele vechi în lei a ajuns la 6,20%, în timp ce dobânda medie la creditele în lei nou acordate în luna ianuarie a fost în ianuarie de 6,27% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
Procurorii DIICOT au clasat partea din dosarul Romgaz care îl viza pe fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional......
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania speră să atragă în acest an până la 45 de milioane de turişti străini, adică jumătate faţă de numărul ...
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Combinatul Donalam din Călărași a anunțat miercuri că începe să facă angajări în condițiile în care sectorul ...
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de anii precedenţi
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de ...
Pandemia de COVID-19 a adus în prim plan rolul special pe care ecommerce-ul îl joacă în această perioadă. Efectele ...