Băsescu: Am declanşat procedura pentru un nou referendum pentru unicameral şi 300 de parlamentari

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009
Economica.net - mar, 11 iun. 2013, 16:14
Băsescu: Am declanşat procedura pentru un nou referendum pentru unicameral şi 300 de parlamentari

Preşedintele a spus că atitudinea Parlamentului, a majorităţii USL, privind modificarea Constituţiei, este una „care nu este compatibilă cu statul de drept şi care creează un precendent extrem de periculos, în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor”.

„Din punctul meu de vedere, această atitudine a majorităţii USL, care respinge punerea în aplicare a referdnumului din 2009 nu are nimic de a face cu democraţia şi cu poporul în numele căruia Parlamentul susţine că îşi exercită mandatul”, a spus Băsescu.

„În această după amiază am declanşat procedura unui nou referendum, cu două întrebări: dacă românii doresc un Parlament unicameral şi dacă doresc un Parlament cu 300 de parlamentari. Revizuirea Constituţiei nu s-a încheiat şi mai există şansa ca Parlamentul să revină la respectarea voinţei poporului, există şi posibilitatea ca Curtea Constituţional- să respingă o lege de revizuire care nu ţine cont de voinţa poporului. Dar am declanşat procedura şi voi emite decretul în funcţie de ce se întâmplă în Parlament şi la Curtea Constituţională. Dau posibilitatea românilor să se pronunţe din nou dacă doresc Parlament unicameral şi Parlament cu 300 de parlamentari”, a spus preşedintele.

El a adăugat că este obligaţia sa să utilizeze toate mijloacele constituţionale „pentru a da şansa ca democraţia să învingă voinţa parlamentarilor şi să se aşeze în interesul cetăţenilor”.

„Voi emite decretul şi în funcţie de ce se întâmplă cu Legea referendumului. Dacă Legea referendumului va fi modificată cu prezenţa de 30%, o să beneficieze şi acest referendum de avantajul privind o prezenţă de 30%. Vreau să subliniez, sunt hotărât să-i determin pe parlamentari să respecte votul cetăţenilor. A fost un referendum, este obligaţia Parlamentului să respecte acest referendum”, a afirmat Traian Băsescu.

El a adăugat că a ţinut să lanseze această procedură cât timp parlamentarii lucrează, înainte de vacanţa parlamentară.

„Nu am vrut să lansez procedura de declanşare a referendumului în vacanţa parlamentară am vrut să lansez această procedură cât timp parlamentarii sunt la lucru”, a spus şeful statului.

Întrebat dacă va merge în Parlament, el a spus: „În Parlament nu am de ce să merg, deşi dacă aş fi invitat aş merge cu plăcere”.

Întrebat ce are însemna dacă nu s-ar ţine cont de nici de rezultatul celui de al doilea referendum pe această teă, Băsescu a răspuns: „Atunci s-ar desfiinţa alineatul 3 din art. 1 din Constituţie, care spune că România este stat de drept”.

El a adăugat că ar fi de neconceput acest lucru în toate ţările europene, ca să existe un referendum valid şi clasa politică să refuze să-l pună în aplicare.

Băsescu a mai spus că un al doilea referendum pe acelaşi subiect care fi din nou validat de popor ar fi echivalentul respingerii totale a clasei politice, inclusiv a celor care au câştigat cu 70%.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că mesajul său pentru români în privinţa referendumului este să aibă încredere că el se va bate pentru ca voinţa lor să fie respectată. „Mesajul meu pentru români este să aibă încredere că mă voi bate pentru ca voinţa lor să fie pusă în aplicare în Parlament până la ultima resursă constituţională pe care o am”, a spus Traian Băsescu.

Întrebat dacă îi îndeamnă pe români să meargă la vot, Băsescu a răspuns: „Să vedem ce e de votat”.

Traian Băsescu a precizat că el nu mai are interese politice legate de revizuirea Constituţiei deoarece nu mai poate candida şi nu mai poate fi preşedintele României: „Aş pleca de la o premisă esenţială aceea că eu nu mai am interese politice legate de revizuirea Constituţiei, nu mai pot candida, nu mai pot fi preşedintele României de aceea privesc lucrurile cu mentalitatea şi în intersul românilor”.

El a adăugat că obiectivul celui de-al doilea mandat al său a fost modernizarea şi flexibilizarea statului şi că un obiectiv a fost şi reizuirea unor instituţii una dintre acestea fiind Parlamentul.

„Un Parlament care poate fi caracterizat uneori ineficient şi desprins de realitatea legislativă”, a spus Băsescu, precizând că parlamentarii se adună marţea în plen şi votează 50 de legi fără să ştie, de multe ori, despre ce este vorba.

UPDATE 1 Băsescu: N-am nimic să îi reproşez premierului. M-a informat despre deciziile politice la revizuire

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că nu are nimic să îi reproşeze premierului Victor Ponta în legătură cu procesul de revizuire a Constituţiei, pentru că acesta l-a informat în legătură cu deciziile politice legate de modificarea Legii fundamentale.

„Cu premierul am avut discuţii şi m-a pus la curent cu ce s-a stabilit între domnia sa şi domnul Crin Antonescu, deci nu am a-i reproşa nimic, el m-a informat care au fost deciziile politice. Ei au o reprezentare de 70%, eu nu am mijloace să îi conving altfel decât utilizând pârghiile constituţionale. N-am ce să negociez în procesul acesta şi asta e”, a spus Băsescu, răspunzând unei întrebări.

Te-ar mai putea interesa și
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona......
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...