Băsescu: Denunţarea acordului de cooperare este greşită

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, că denunţarea acordului de cooperare instituţională de către premier nu este potrivită, întrucât documentul reprezintă confirmarea că România îşi va menţine linia politică externă, dar şi în ceea ce priveşte respectarea statului de drept şi accelerarea politicilor de integrare în UE şi NATO, elemente agreate de toţi partenerii ţării noastre, europeni şi transatlantici.
Economica.net - vin, 08 aug. 2014, 06:48
Băsescu: Denunţarea acordului de cooperare este greşită

‘Unii spun, comentează, că sunt doar extrase din Constituţie (menţiunile din acord – n.r.). Nu este adevărat. Sunt foarte multe lucruri care au făcut spre exemplu obiectul priorităţilor pe care eu le-am avut în politica externă sau politica de apărare şi care trebuie menţinute, iar prin acest acord constatăm împreună că trebuie menţinute’, a afirmat preşedintele.

Traian Băsescu a exemplificat chiar cu titlul documentului: ‘Orientarea strategică a României. Apartenenţa României în NATO, UE şi parteneriatul strategic cu SUA’.

‘Sigur că atunci când anunţi că denunţi un astfel de acord, toţi se vor întreba: va face România un parteneriat strategic cu China, cu Federaţia Rusă? Noi avem, de exemplu, acorduri cu China de cooperare care vizează în mod deosebit cooperarea economică, dar politic partenerul nostru strategic este NATO, UE, SUA. Parteneriatul strategic pentru secolul XXI îl avem cu SUA. Nu avem dreptul ca în astfel de momente, mai ales când avem situaţia regională pe care o avem, să dăm cancelariilor impresia că prin denunţare se pot schimba şi liniile strategice ale politicii externe a României. Cred că este greşită denunţarea’, a declarat şeful statului.

Băsescu a adăugat că un alt element din acord se referă la securitatea României.

‘Am convenit ce avem de făcut pentru securitatea României. Nu e scris în Constituţie ca mecanism. De aceea nu trebuia denunţat acordul care era o garanţie că ne continuăm politicile de securitate’, a spus şeful statului.

Preşedintele a afirmat că un alt element din acord se referă la independenţa justiţiei.

‘Acest lucru este scris în Constituţie, dar undeva în acest document se vorbeşte că ne angajăm să nu atacăm instituţiile justiţiei şi să nu contestăm hotărârile judecătoreşti, să nu atacăm ANI, să nu atacăm hotărârile judecătoreşti ca oameni politici, să nu atacăm DNA, DIICOT, Parchetul General. Ori, chiar zilele trecute purtătorul de cuvânt al domnului Victor Ponta, domnul Şova, eticheta unele procese ca fiind procese politice. La asta vrea să folosească denunţarea acordului ?’, a afirmat Băsescu.

Preşedintele a completat că, de asemenea, în acord se menţionează şi referinţe la accelerarea procesului de integrare în UE şi structurile NATO, aspecte care nu sunt menţionate în Constituţie.

‘Prin denunţarea acordului întrebarea care se pune este: accelerăm, temporizăm procesele de integrare ? Până una alta aveam un document politic pe care toţi îl ştiau şi ştiau că ne propunem accelerarea proceselor de integrare. Prin denunţare ce mai rămâne? Se ridică semnele de întrebare pentru că procesele de integrare depind de politicile interne şi de politica de integrare pe care o are fiecare stat al UE. Accelerăm drumul nostru către Schengen, accelerăm drumul nostru către integrarea în zona euro, către trecerea la moneda euro? Sau, prin denunţare, vedem ce o să fie.(…) Deci iată întrebări la care vor trebui date răspunsuri în perioada următoare’, a declarat şeful statului.

Băsescu a adăugat că nu vrea să omită faptul că în acord se menţionează ca obiectiv de interes naţional absorbţia fondurilor europene.

‘Văzând absorbţia catastrofală şi că anul trecut a trăit din propaganda pe care făcut-o pe seama încasărilor de pe urma contractelor semnate de guvernul lui Boc, văzând absorbţia catastrofală, probabil că primul-ministru denunţă acordul pentru a ieşi din această obligaţie pe care o avea, creată prin acordul de cooperare instituţională’, a spus şeful statului.

Băsescu a reamintit despre menţionarea documentului în raportul CE cu privire la MCV.

‘Este traducerea raportului care a fost transmis Parlamentului European. Iată, la pagina şapte, găsim următoarea formulare: Noul Guvern şi-a făcut deja cunoscut angajamentul faţă de independenţa sistemului judiciar şi supremaţia statului de drept în cadrul acordului instituţional de colaborare dintre preşedinte şi primul-ministru. Şi în continuare decurg nişte puncte care sunt preluate în raportul MCV ca obiective de realizat urmare a acestui acord’, a mai declarat şeful statului.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de aproape 5,9 miliarde de lei de la bănci, în mai 2024
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de aproape 5,9 miliarde de lei de la bănci, în mai 2024
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna mai 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 690 milioane de lei prin......
Rusia își va crește producția de gaze, care este acum în scădere, în anii ce vin. Prognoza oficială
Rusia își va crește producția de gaze, care este acum în scădere, în anii ce vin. Prognoza oficială
Ministerul rus al Dezvoltării Economice a confirmat previziunile oficiale privind creșterea producției de gaze în Rusia, ...
Ucraina – Un nou atac cu rachete asupra oraşului Odesa
Ucraina – Un nou atac cu rachete asupra oraşului Odesa
Un atac rusesc cu rachete a făcut mai mult de zece răniţi la Odesa, un oraş-port ucrainean deja vizat la începutul acestei ...
SUA acuză Rusia că a folosit un agent chimic în Ucraina
SUA acuză Rusia că a folosit un agent chimic în Ucraina
Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând Convenţia ...