Băsescu: Unirea României cu R. Moldova, obiectiv de ţară înscris în programul PMP

Partidul Mişcarea Populară (PMP) a înscris în programul său politic unirea României cu Republica Moldova drept obiectiv de ţară, a declarat, sâmbătă, la Bacău, preşedintele PMP, Traian Băsescu.
Economica.net - sâm, 26 mart. 2016, 12:55
Băsescu: Unirea României cu R. Moldova, obiectiv de ţară înscris în programul PMP

„Nu poate fi obiectiv mai important decât reîntregirea ţării. (…) Ruperea Basarabiei din trupul ţării nu s-a făcut cu voinţa României. Avem obligaţia să privim în viitor ţinând cont de propria noastră istorie”, a afirmat Băsescu.

Fostul preşedinte a indicat două argumente care susţin demersul PMP: „Argumentul istoric este faptul că trăim ca români despărţiţi de Prut în baza deciziei a doi criminali. Unul se numea Stalin şi altul Hitler. Iar când miniştrii lor de Externe au semnat Pactul Ribbentrop – Molotov, s-a smuls o bună parte din ţară, ce a fost ataşată la Uniunea Sovietică”.

Un al doilea argument, a spus Băsescu, este cel legal şi se referă la respectarea legilor internaţionale pentru îndeplinirea unirii.

„Mulţi spun că nu ne lasă americanii, că nu ne lasă Bruxelles, Rusia, Franţa, Germania să ne împlinim acest vis. Eu vă spun că este o minciună. Zece ani am fost preşedintele României, de multe ori am deschis informal subiectul reunificării României aşa cum făcuse Germania şi vă asigur că principalul mesaj a fost cu respectarea legii, cu respectarea tratatelor internaţionale, pentru că nu putem avea un obiectiv de asemenea dimensiuni ce este în sprijinul nostru fără prevederile unui asemenea tratat. Un asemenea tratat internaţional există. Este Acordul de la Helsinki din 1975”, a explicat Traian Băsescu.

Liderul PMP a subliniat că, potrivit art. 1 din Acordul de la Helsinki, schimbarea frontierelor în Europa este posibilă prin voinţa părţilor.

„Ceea ce îmi spune că noi, românii de pe ambele maluri ale Prutului, ar trebui, la un moment dat, prin vot în parlamentele noastre sau prin referendum popular atât în Republica Moldova, cât şi în România, să ne decidem reunificarea. Vreau să se ştie că nu este o poveste, este o realitate a convenţiilor internaţionale şi, atunci când va fi posibil, să o facem, depăşind un singur impediment, cel invocat şi în articolul 1 al Acordului de la Helsinki: voinţa părţilor. Va trebui să fie şi curaj din partea politicienilor. Dar cât timp nu avem curaj să vorbim despre acest obiectiv, nu se va întâmpla nimic. Avem mecanismele, ne trebuie doar consecvenţă, răbdare, dar şi voinţă neabătută în atingerea acestui obiectiv. Eu consider că a venit timpul ca un partid să-şi asume, pe termen mediu şi lung, acest obiectiv. Iar PMP face acest pas”, a susţinut Traian Băsescu.

El s-a arătat „deplin convins” de faptul că, „pe măsură ce se va continua acordarea cele 5.000 de burse tinerilor din Republica Moldova, pe măsură ce se va continua procesul de acordare a cetăţeniei române celor care au pierdut-o fără voia lor”, numărul celor care susţin unificare va creşte.

„Dacă îi întrebi pe cetăţenii din România, 80 la sută vor unirea cu Republica Moldova. Dacă îi întrebi pe cetăţenii Republicii Moldova, doar 28 la sută vor unirea cu România. Nu este un lucru fără speranţă, pentru că în 2005 doar 3 la sută dintre basarabeni voiau unirea cu România. Astăzi s-a ajuns la 28 la sută”, a spus Traian Băsescu.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
1.149 cazuri noi, 58 morţi, în 24 de ore – Coronavirus joi, 2.12.2021
1.149 cazuri noi, 58 morţi, în 24 de ore – Coronavirus joi, 2.12.2021
Criza Coronavirus joi, 2 decembrie 2021 - 1.149 cazuri noi, 58 morţi, în 24 de ore. Rata de infectare în Bucureşti scade ...
Vouchere de vacanţă comune România – Republica Moldova – propunere
Vouchere de vacanţă comune România – Republica Moldova – propunere
Gheorghe Fodoreanu, fost vicepreşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), propune vouchere de vacanţă ...
vivo anunță actualizările Android 12 în Europa
vivo anunță actualizările Android 12 în Europa
De la sfârșitul lunii ianuarie 2022, vivo va începe să actualizeze produsele de pe piața europeană cu cea mai recentă ...