1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 28 º

Extern

BBC: Şoferii est-europeni trăiesc în camion timp de mai multe luni

Şoferii de camion care transportă bunuri în Europa Occidentală pentru Ikea şi alţi retaileri sunt plătiţi cu mai puţin de trei lire sterline pe oră şi sunt obligaţi să trăiască în cabina camionului pentru mai multe luni, arată o investigaţie realizată de BBC.

15 mar, 2017 | Agerpres

'Te simţi ca un prizonier. Ca o pasăre în cuşcă', a declarat Emilian, un şofer din România care este angajat de o subsidiară din Slovacia a companiei norvegiene de transport rutier Bing. Emilian a mărturisit că trăieşte în camion pentru perioade de timp de până la patru luni, dormind într-un sac de dormit în spatele camionului unde îşi găteşte şi mâncare utilizând un aragaz portabil.

Potrivit legislaţiei europene, şoferii de camion trebuie să facă săptămânal o pauză de 45 de ore, însă guvernele nu reuşesc să impună această normă. Emilian spune că nu poate să doarmă în altă parte pentru că primeşte 45 de euro (40 de lire sterline) pe zi, bani care ar trebui să acopere atât mesele cât şi costul hotelului.

În timp ce Emilian câştigă un salariu mediu lunar de 477 euro (420 de lire sterline), un şofer danez de camion câştigă în medie 2.200 de euro pe lună.

Acesta nu este un caz singular, BBC susţinând că a văzut contractele şoferilor care lucrează pentru unii din cei mai mari contractori ai Ikea şi care sunt plătiţi cu salarii mici din Europa de Est chiar dacă lucrează timp de mai multe luni în Europa Occidentală. De exemplu, şoferii din Republica Moldova susţin că primesc în medie un salariu de 150 de euro pe lună din partea angajatorilor.

În acest condiţii au început acţiunile în justiţie împotriva unora dintre contractorii Ikea. Luna trecută, un tribunal din Olanda a decis că Brinkman, o companie care livrează flori pentru Ikea în Marea Britanie şi ţările scandinave, a încălcat legea pentru că salariile plătite şoferilor nu respectă normele din Olanda.

Edwin Atema de la sindicatul FNV crede că Ikea trebuie să fie la curent cu condiţiile în care trăiesc şoferii care livrează produsele sale. 'Ikea are puterea şi instrumentele necesare pentru a schimba, într-o clipă, modelul de business', a declarat Edwin Atema.

În replică, grupul Ikea a anunţat că analizează foarte serios aceste informaţii şi că are norme stricte când vine vorba de salarii şi condiţiile de lucru ale furnizorilor săi.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO