1EUR = 4.7601 RON | Bucureşti 24 º

Finanţe şi bănci

BCE extinde până la sfârşitul anului viitor programul de relaxare cantitativă

Banca Centrală Europeană (BCE) a prelungit până la sfârşitul anului viitor programul de relaxare cantitativă, care va continua cu plafoane de 80 de miliarde de euro pe lună până la finele lunii martie, respectiv de 60 de miliarde de euro pe lună din aprilie până în decembrie 2017.

08 dec, 2016 | ECONOMICA.net
Dobânda de politică monetară a fost menţinută la 0,25%.

Consiliul Guvernator al BCE a decis să extindă programul de relaxare cantitativă, prin care cumpără obligaţiuni din piaţa secundară cu bani proaspăt tipăriţi, până când rata inflaţiei din zona euro va da semne că revine spre pragul ţintit de BCE, apropiat de 2%.

BCE îşi rezervă opţiunea de a extinde programul dincolo de decembrie 2017, sau de a creşte plafonul infuziilor lunare de lichiditate, dacă condiţiile economice din zona euro se vor înrăutăţi.

Moneda euro a atins maxime ale ultimelor trei săptămâni faţă de dolar în şedinţa de tranzacţionare de joi, în aşteptarea deciziei de politică monetară a Băncii Centrale Europene. Analiştii şi investitorii au anticipat că BCE va extinde programul de relaxare cantitativă pentru cel puţin încă şase luni. Banca de la Frankfurt derulează o schemă de lichiditate şi reducere a costurilor de credit prin preluarea de obligaţiuni în valoare de până la 80 de miliarde de euro pe lună din piaţa secundară, ceea ce teoretic le-ar oferi băncilor spaţiu de manevră pentru creditarea economiei.

Bursele au crescut de asemenea în întreaga lume, susţinute atât de aşteptările privind extinderea programului de relaxare cantitativă al BCE, câd şi de datele economice favorabile din China şi de menţinerea indicilor de pe Wall Street aproape de maxime istorice.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO