1EUR = 4.7315 RON | Bucureşti 35 º

Finanţe şi bănci

BCE nu va accelera procesul de normalizare a politicii monetare

Economia zonei euro rămâne în grafic pentru ca BCE să reducă cu încă un pas măsurile de stimulare, la sfârşitul acestui an, dar normalizarea nu va fi mai rapidă decât s-a estimat în iunie, a afirmat marţi Peter Praet, economistul şef al Băncii Centrale Europene, la o conferinţă desfăşurată la Londra, transmite Reuters.

25 sep, 2018 | Agerpres

Minimalizând speculaţiile de pe pieţe că Mario Draghi, preşedintele BCE, anticipează o normalizare mai rapidă, Praet a dat asigurări că procesul va fi lung şi lent deoarece actuala traiectorie a inflaţiei se bazează pe sprijinul substanţial al Băncii Centrale Europene.

"Nu este nimic nou", a afirmat Praet referindu-se la discursul lui Draghi. "Cu siguranţă vedem progrese la preţurile de bază, dar este un proces îndelungat şi condiţionat de relaxarea condiţiilor montare", susţine economistul şef al BCE.

Luni, Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat în Parlamentul European că redresarea inflaţiei depinde de menţinerea ratelor scăzute ale dobânzilor până în vara anului viitor.

Draghi a descris accelerarea inflaţiei de bază în zona euro ca fiind "relativ viguroasă" şi şi-a exprimat încrederea că va continua creşterea salariilor. După declaraţia sa, euro s-a apreciat iar randamentele obligaţiunilor au crescut.

Dar Praet a dezminţit ideea că ar exista un mesaj ascuns în cuvintele preşedintelui BCE şi a argumentat că reacţia pieţei nu este întemeiată.

În 13 septembrie, Banca Centrală Europeană a decis să menţină politica monetară ultra-relaxată şi, totodată, a confirmat că este în grafic pentru a finaliza programul său de achiziţii de obligaţiuni până la sfârşitul anului.

BCE retrage treptat măsurile de stimulare, după ce inflaţia s-a redresat iar creşterea economiei zonei euro este la un nivel relativ robust. Banca Centrală Europeană a confirmat că va înjumătăţi din octombrie achiziţiile sale lunare de obligaţiuni la 15 miliarde euro, în linie cu estimările pieţelor financiare.

De asemenea, BCE şi-a menţinut poziţia conform căreia programul său de achiziţii de obligaţiuni ar urma să se încheie până la sfârşitul anului iar ratele dobânzilor nu se vor modifica cel puţin până în vara anului viitor.

Economia zonei euro a înregistrat o creştere de 0,3% în trimestrul doi din 2018, comparativ cu precedentele trei luni, iar Comisia Europeană se aşteaptă la un avans de 2,3% pentru acest an. Rata şomajului a scăzut la 8,2%, de la peste 12% în 2013, dar redresarea rămâne inegală, înregistrându-se rate ale şomajului de 19,5% în Grecia şi de 15,1% în Spania.

Decizia BCE de a retrage treptat măsurile de stimulare face parte dintr-un trend global: marile bănci centrale din întreaga lume îşi înăspresc gradual politica monetară în urma redresării economiei, inclusiv Rezerva Federală a SUA (Fed), Banca Angliei (BoE) şi Banca Centrală a Japoniei (BoJ).

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO