Blejnar neagă săvârşirea faptelor de care îl acuză DNA; Gheorghe Ştefan – martor în dosar (motivare)

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, arestat preventiv pentru trafic de influenţă într-un dosar instrumentat de DNA Ploieşti, a negat în faţa judecătorului Tribunalului Prahova săvârşirea faptelor de care este acuzat, se arată în motivarea instanţei.
Economica.net - sâm, 12 nov. 2016, 16:10
Blejnar neagă săvârşirea faptelor de care îl acuză DNA; Gheorghe Ştefan - martor în dosar (motivare)

Potrivit documentului, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, dar şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă sunt martori în acest dosar. Blejnar susţine că nu îl cunoaşte pe Berdilă, fapt infirmat prin declaraţiile celor doi martori, se arată în motivarea instanţei.

Gheorghe Ştefan le-a povestit anchetatorilor că în anul 2012 a avut o întâlnire la Nisa cu Sorin Blejnar în cadrul căreia acesta din urmă i-a spus că a rezolvat problema comisionului.

„Martorul G.Ş. (Gheorghe Ştefan- n.r.) poreclit P. (Pinalti- n.r.) în declaraţia dată în data de 2 noiembrie 2016 (…), a învederat faptul că a asistat la o discuţie în care martorul B. H. (Berdilă Horaţiu- n.r.) i-a spus inculpatului B.S. (Blejnar Sorin- n.r.) că intenţionează să câştige contracte de IT la licitaţiile organizate de ANAF şi că, dacă îl va ajuta în acest sens, este dispus să îi remită un procent cuprins între 10 – 20% din valoarea contractelor câştigate. Acelaşi martor declară faptul că în vara anului 2012 s-a întâlnit cu inculpatul S.B. la Nisa, care i-a spus că şi-a rezolvat problema cu martorul B.H. şi şi-a încasat comisionul”, se arată în documentul citat.

Totodată, Berdilă le-a relatat procurorilor despre întâlnirea în cadrul căreia s-a discutat despre participarea firmei controlate de el la licitaţiile ANAF şi remiterea unui procent de 20% din valoarea contractelor.

„Conform declaraţiei martorului B.H.S., din data de 4 noiembrie 2016 (…), în cursul anului 2011 acesta a avut o întâlnire cu inculpatul B.S., la care au participat martorul G.Ş. şi numitul C.M. În cadrul acestei discuţii s-a căzut de acord ca societatea comercială R. SRL, controlată de inculpatul B.H.S., intenţionează să participe la licitaţiile organizate de ANAF, având ca obiect de activitate serviciile IT, fiind dispus să-i remită un procent de 20% din valoarea contractelor. Conform declaraţiei martorului, inculpatul B.S. a fost de acord, a promis intervenţia pe lângă subalternul S.D. şi a mai precizat că S.D. va indica către R. SRL firma către care urmează să plătească comisionul de 20%”, se precizează în motivare.

Potrivit documentului, Sorin Blejnar a negat, în faţa judecătorului Tribunalului Prahova, săvârşirea faptelor, dar şi anumite aspecte privind întâlnirea de la Nisa, despre care susţine că, de fapt, a avut loc în decursul anului 2014 şi că în cadrul ei s-au discutat anumite aspecte ce ţineau de o convorbire telefonică din anul 2010 fără legătură cu cauza.

De asemenea, Blejnar a arătat că în vara anului 2012 nu avea cum să ajungă la Nisa deoarece a fost subiectul unei măsuri preventive a controlului judiciar, iar în luna iunie a anului respectiv s-ar fi aflat la Viena.

Totodată, Sorin Blejnar a negat că îl cunoaşte pe Berdilă, aspect infirmat atât de declaraţia omului de afaceri, cât şi de cea a lui Gheorghe Ştefan.

Potrivit DNA, Blejnar este suspectat că a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituţiei publice pe care o conducea.

„Banii respectivi urmau să-i fie remişi inculpatului în schimbul exercitării influenţei sale asupra unor subalterni, pentru ca aceştia să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obţinute de firma omului de afaceri. În aceste circumstanţe, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin şi ceilalţi funcţionari implicaţi în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de aceştia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive”, se preciza într-un comunicat al DNA.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...