BNR a tăiat dobânda cheie. Se va vedea în dobânzile la credite?

După mai bine de un an, Banca centrală a tăiat dobânda cheie. Se va vedea pasul BNR şi în dobânzile practicate de băncile comerciale?
Mihai Banita - lun, 01 iul. 2013, 20:58
BNR a tăiat dobânda cheie. Se va vedea în dobânzile la credite?

Banca Naţională a României a tăiat dobânda cheie de la 5,25% la 5%, prima modificare efectuată după martie 2012.

BNR aşteaptă ca acest pas să fie receptat cum trebuie de către băncile comerciale. Guvernatorul Mugur Isărescu crede că din această vară vom vedea scăderi de dobânzi la credite.

„Banca Naţională a dat semnalul pentru reducerea dobânzilor la credite. Cred că este şi o chestiune de încredere, adică băncile trebuie să vadă că această tendinţă este de durată, nu este una accidentală. Şi prin faptul că, pe de o parte, de mai multe luni dobânzile pe piaţa monetară sunt sub 5,25%, iar pe de altă parte, acum coborând şi dobânda de politică monetară, inclusiv acest comunicat (comunicatul detaliat după şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR – n,.r.), care are un accent pe mesajul pozitiv pe care-l dăm sistemului bancar, mediului de afaceri şi publicului din România, eu cred că transmisia ar trebui să se facă destul de repede”, a declarat luni Isărescu într-un briefing de presă, citat de Mediafax.

Scad dobânzile la credite sau doar cele la depozite?

Ultimul ciclu de reducere a dobânzilor al BNR a fost dus în perioada noiembrie 2011 şi martie 2012, o scădere de un punct procentual. În luna următoare anunţului de reducere a dobânzii de referinţă, dobânda medie în sistemul bancar la creditele noi în lei era de 10,8% (cu un minim de 9,6% în aprilie 2012) şi cea la depozitele noi în lei de 6%. În luna aprilie 2013, ultima pentru care există date disponibile dobânda medie la credite este de 10,5%, în timp ce cea la depozite a scăzut simţitor la 4,6%.

„Din reducerea dobânzii cheie, de câştigat are de câştigat statul, care probabil că se va împrumuta mai ieftin, dar nu cred că are vreun efect în creditarea economiei reale. Băncile preferă să îşi crească marja de profit. Ca să scadă dobânda la credite, atunci au nevoie de finanţare pe termen lung, ceea ce dobânda cheie nu oferă. Un efect ce se va vedea imediat este acela că dobânda la depozite va scădea”, a declarat analistul independent Florin Cîţu pentru ECONOMICA.NET, întrebat dacă decizia BNR se va vedea şi în dobânzile practicate de bănci.

Cîţu crede că şi dacă politica monetară ar fi implementată şi preluată perfect de către piaţă, atunci impactul reducerii cu 0,25 puncte procentuale a dobânzii cheie este prea mic pentru a rezulta dobânzi mai mici la credite.

„Să presupunem că au un canal de transmisie perfect, şi toate lucrurile merg foarte bine pentru BNR, atunci din această reducere se va transmite în scăderea dobânzilor doar o treime din cele 0,25 de puncte procentuale (adică 0,08%, n. red.).

Un posibil efect îl constituie reducerea dobânzilor de pe piaţa monetară interbancară, în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la unele credite în lei aflate în sold. Robor la 3 luni, respectiv 6 luni, au scăzut de la aproximativ 6%, respectiv 6,7%, la sub 5% în intervalul menţionat.

„Totul este ca BNR să nu intervină în piaţa valutară controlând lichiditatea din sistem”, mai spune Cîţu.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...