1EUR = 4.8433 RON | Bucureşti 30 º

Joburi/HR

BNS: Solicităm premierului şi ministrului Muncii să iniţieze demersurile pentru modificarea Legii privind asigurările de şomaj

Blocul Naţional Sindical (BNS) solicită premierului Sorin Grindeanu şi ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, să iniţieze în regim de urgenţă demersurile pentru modificarea Legii privind sistemul asigurărilor de şomaj şi ocupării forţei de muncă, astfel încât valoarea indemnizaţiei de şomaj să fie în concordanţă cu prevederile Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) nr. 168/1998.

31 ian, 2017 | Agerpres

'BNS atrage atenţia că, în momentul de faţă, nu sunt respectate prevederile art. 15 din Convenţia OIM nr.168/1988 ratificată de România în 1992. Odată cu modificarea salariului minim trebuia modificată şi Legea ocupării, astfel încât indemnizaţia de şomaj, atât pentru absolvenţi, cât şi pentru cei care au cotizat şi au intrat în şomaj, să crească. Dacă legislaţia nu se modifică, veniturile acestor persoane sunt afectate cu sume cuprinse între 70 de lei şi 340 de lei', se menţionează într-un comunicat al BNS. remis marţi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în această situaţie sunt circa 81.000 de persoane, care ar putea da statul în judecată pentru a-şi câştiga aceste drepturi.

'Cerem Guvernului să facă aceste modificări, cu atât mai mult cu cât am făcut şi analiza de impact şi efectele asupra bugetului nu sunt semnificative', a declarat preşedintele BNS, Dumitru Costin.

De exemplu, de la 1 februarie, 2017, pentru absolvenţii care nu contribuie la fondul de şomaj, cuantumul indemnizaţiei de şomaj ar trebui să fie, conform Convenţiei, cel puţin 45% din salariul minim net, adică 479 lei (1.065 - salariul minim net lei - 45%), faţă de 250 de lei cât este în prezent. Pentru un salariat care a câştigat anterior intrării în şomaj un salariu egal cu salariul mediu pe economie, cuantumul indemnizaţiei de şomaj ar trebui să fie 977 lei (2.172 - salariul mediu net - 45%).

'Guvernul trebuie să facă aceste modificări în regim de urgenţă, săptămâna aceasta. Dacă nu, vom încerca modificarea în Parlament şi, dacă nici aşa nu reuşim, ne vom adresa preşedintelui României', a adăugat Dumitru Costin.

Blocul Naţional Sindical ( BNS) este o confederaţie sindicală, care are în componenţă aproximativ 320.000 de membri de sindicat, lucrători din companii private şi din sectorul public. BNS este alcătuit din 35 de federaţii profesionale ce reprezintă drepturile şi interesele lucrătorilor din ramurile: construcţii de maşini, transporturi, gospodărie comunală, construcţii şi materiale de construcţii, poştă şi telecomunicaţii, servicii tipografice, electronică, electrotehnică, automatizări şi industria de apărare, cultură, energie, industria textilă, sănătate, administraţie publică, agricultură, finanţe-bănci, minerit şi geologie, sport.

BNS este afiliat la Confederaţia Europeană a Sindicatelor şi la Confederaţia Internaţională a Sindicatelor, are un reprezentant în Comitetul Economic Social European şi este membru al Consiliului Economic şi Social din România.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO