1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

News

Buicu, Comisia de sănătate: Îmi doresc ca până la finalul anului să avem legea tuberculozei aprobată

Preşedintele Comisiei de sănătate de la Camera Deputaţilor, Florin Buicu, a declarat miercuri că îşi doreşte ca legea tuberculozei să fie adoptată până la sfârşitul acestui an, pentru ca sumele necesare punerii în aplicare a acesteia să fie prevăzute în bugetul pe anul 2018.

06 sep, 2017 | Agerpres

'Proiectul de lege a trecut de Senat şi a ajuns la noi, la comisie. Îmi doresc ca împreună cu colegii mei din Comisia de sănătate să reuşim să introducem în lege multe dintre lucrurile importante, predictibile, de la început, să nu mai aşteptăm emiterea unor norme de aplicare de la minister, care ar prelungi practic termenele de intrare în vigoare a legii. Proiectul acesta vine să rezolve o problemă de sănătate publică, dar şi o problemă socială. Ieri după-amiază (marţi - n.r.) am avut discuţii în cadrul comisiei cu parlamentari de la toate partidele, nu am constatat vreo poziţie contra proiectului de lege, ci doar sugestii şi eventuale amendamente. Dezbaterile vor începe pe articole în săptămânile următoare şi îmi doresc ca până la finalul anului să putem să avem legea aprobată, astfel încât, la adoptarea bugetului, să putem prevede şi sumele necesare în bugetul anului 2018', a afirmat Buicu la Palatul Parlamentului.

Prezentă la dezbaterile comisiei, una dintre fostele paciente cu tuberculoză, Paula Rusu, a menţionat că viitoarea lege trebuie să cuprindă o serie de măsuri care să îi ajute pe cei care suferă de această boală.

'În acest moment, în România sunt 25.000 de pacienţi cu tuberculoză, ne situăm pe locul unu în Uniunea Europeană. Sunt câteva probleme sociale, pentru că printre pacienţii care se tratează există oameni care provin din păturile sărace, care în momentul în care se îmbolnăvesc nu mai au nicio sursă de venit. Pentru ei, tratamentul este o corvoadă. De îndată ce se simt mai bine, oamenii ăştia renunţă la tratament pentru a se întoarce la muncă. Noi propunem în lege un sistem de susţinere socială a celor mai săraci dintre pacienţii cu tuberculoză, un model asemănător cu cel al pacienţilor cu HIV. Oamenii nu au nevoie doar de bani, au nevoie şi de consiliere psihologică. Este foarte greu să treci de unul singur, iar stigmatul social este real. Aveţi dintre colegi în Parlamentul României, eu îi cunosc, nu doresc să facă public faptul că au trecut prin tuberculoză', a spus Rusu.

Miercuri, preşedintele Comisiei pentru sănătate, Florin Buicu, şi vicepreşedintele comisiei, Lucreţia Roşca, au avut o întâlnire cu foşti pacienţi cu tuberculoză pentru a discuta despre acest proiect de lege.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO