Bursa a închis în scădere Micii investitori au subscris 13,47% din tranşa lor la oferta Romgaz

Bursa a închis sesiunea în scădere uşoară, cu 0,19%, într-o piaţă cu lichiditate redusă, de 18,47 milioane lei, din care 52% au reprezentat schimburile cu acţiunile Fondul Proprietatea (FP), dar la oferta de vânzare Romgaz s-au făcut subscrieri duble faţă de rulajul pieţei, de 37,3 milioane lei.
Economica.net - mar, 22 oct. 2013, 15:42
Bursa a închis în scădere Micii investitori au subscris 13,47% din tranşa lor la oferta Romgaz

Statul a lansat marţi oferta prin care vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe titlu, estimând să obţină între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).

Până la ora 17:00, micii investitori au subscris 13,47% din acţiunile disponibile pe tranşa lor (care reprezintă 15% din toate titlurile scoase la vânzare). La acel moment erau înregistrate 539 de ordine pentru 1,067 milioane de titluri, care vor beneficia de discount de 5%, şi 5 ordine pentru 100.528 de titluri fără discount.

Micii investitori beneficiază de discounturi doar pentru primele 10.000 de acţiuni subscrise, nu şi pentru GDR-uri, iar subscrierea se face la preţul maxim, de 32 lei/acţiune.

Oferta se va încheia pe 31 octombrie, iar acţiunile vor fi vândute atât la Bursa de la Bucureşti, cât şi prin intermediul unor certificate de depozit (GDR-uri) pe piaţa de la Londra.

Micii investitori au început încă de vineri să vândă o parte din titlurile din portofolii pentru a obţine lichidităţi, bani cu care să subscrie la oferta Romgaz încă din primele zile.

Discountul va fi de 5% pentru ordinele plasate în primele cinci zile, iar din a şasea zi reducerea va fi de 3% față de preţul final, care va fi stabilit în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali. Cel mai probabil, subscrierile masive se vor înregistra în ultimele două zile ale perioadei cu discount de 5%, respectiv vineri si luni.

Brokerii se aşteptau ca în perioada desfăşurării ofertei Romgaz, piaţa să fie destul de puţin lichidă, ţinând cont şi de oferta de cumpărare derulată de Fondul Proprietatea.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,15%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era în stagnare faţă de ziua precedentă.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,17%.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu0,24%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,14% sub închiderea de luni.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 18,47 milioane lei (4,16 milioane euro), în scădere faţă de nivelul de luni, de 21,8 milioane lei (4,9 milioane euro).

Transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea au însumat 9,58 milioane lei (din care un deal de 2,65 milioane lei), suma totală reprezentând mai mult de jumătate din lichiditatea pieţei.

Cotaţia din piaţa principală a crescut marţi cu 0,25%, la 0,7885 lei.

Investitorii au suprasubscris de aproape 2,8 ori oferta lansată săptămâna trecută de Fondul Proprietatea pentru răscumpărarea unui pachet de 4,35% din acţiuni. Doar din trei ordine a fost depăşit cu 16% volumul de titluri pe care FP îl vizează în această operaţiune. Până la finalul şedinţei de marţi, au fost plasate 528 de ordine pentru 1,676 miliarde de acţiuni, reprezentând 12,1% din toate titlurile Fondului, potrivit datelor din sistemul Bursei.

Oferta se va încheia pe 14 noiembrie.

Cu drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) în oferta pentru listare au fost realizate operaţiuni în valoare cumulată de 919.000 de lei. Preţul a crescut cu 1,2%, la 10,99 lei, situându-se sub cotaţia din oferta derulată de companie pentru listarea la Bursă, de 11,2 lei/acţiune.

Cotaţia este cu 1,8% sub preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat luni acţiuni de 516.000 lei, faţă de 522.000 de lei în şedinţa precedentă.

Marile pieţe europene afişau creşteri de până la 1,2%, iar acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de marţi în urcare, în urma datelor publicate de guvernul SUA privind piaţa muncii, pe luna septembrie, care întăresc opinia analiştilor că Rezerva Federală (Fed) nu va începe retragerea măsurilor de stimulare a economiei americane.

Te-ar mai putea interesa și
Câciu exclude o înghețare a pensiilor și salariilor în acest an
Câciu exclude o înghețare a pensiilor și salariilor în acest an
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, miercuri, că este "exclus" să se ia în calcul o îngheţare a pensiilor şi salariilor în acest an, iar datoria publică creşte pe seama unor......
Guvernul a aprobat suplimentarea structurilor din cadrul MAI cu 7.880 de posturi
Guvernul a aprobat suplimentarea structurilor din cadrul MAI cu 7.880 de posturi
Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, suplimentarea posturilor din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne ...
Profiturile record ale companiilor de transport maritim, „sirene” ademenitoare pentru investitorii pe termen lung
Profiturile record ale companiilor de transport maritim, „sirene” ademenitoare pentru investitorii pe termen lung
A fost, până acum, un an excepțional pentru companiile de transport maritim de containere, iar estimările sunt că profitul ...
Deficitul bugetar a ajuns la 1,23% din PIB în primele patru luni din an, mai mic în termeni procentuali cu 0,52% față de perioada similară a anului trecut
Deficitul bugetar a ajuns la 1,23% din PIB în primele patru luni din an, mai mic în termeni procentuali cu 0,52% față ...
Deficitul bugetului general consolidat a crescut la 1,23% din Produsul Intern Brut după primele patru luni ale acestui an, ...