Iohannis: Nu există nicio intenţie de a intra în lockdown naţional după alegeri. E nevoie de carantină în zonele cu multe infectări

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că se observă o scădere a cazurilor noi de infectare începând cu 20 noiembrie 2020. "Rezultatele din ultimele zile arată că măsurile luate de autorităţi au fost corecte, iar cetăţenii le-au respectat", a spus Iohannis. Preşedintele a dat asigurări că nu intenţionează să promoveze instituirea unei carantine la nivel naţional după alegeri.
Economica.net - mie, 25 nov. 2020, 15:26
Iohannis: Nu există nicio intenţie de a intra în lockdown naţional după alegeri. E nevoie de carantină în zonele cu multe infectări

Cele mai importante declaraţii:

Experţii au spus că nu este nevoie de noi restricţii în perioada următoare, dar nici nu vor fi măsuri de relaxare. E puţin probabil ca până la sfârşitul anului să se renunţe la restricţii.

Parada de ziua Naţională – 1 Decembrie va fi una scurtă, fără participarea publicului larg, fără paradă militară.

„E nevoie de carantină în anumite localităţi. Este vorba despre carantinare zonală”.

Nu există nicio o intenţie de carantină la nivel naţional după alegerile parlamentare

Preşedintele Klaus Iohannis a dat asigurări, miercuri, că nu intenţionează să promoveze instituirea unei carantine la nivel naţional după alegeri.

„Eu nu intenţionez să promovez instituirea unei carantine la nivel naţional, un aşa numit lockdown, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Repet, nu există nicio intenţie de a intra în lockdown după alegeri. Repet aceste lucruri fiindcă sunt politicieni fără niciun fel de scrupule care încearcă să se profileze cu ştiri de tip senzaţional”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.

Tendinţă de scădere a evoluţiei infecţiilor cu noul coronavirus, în contextul carantinării zonale

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că începând cu 20 noiembrie se observă o tendinţă de scădere a evoluţiei infecţiilor cu noul coronavirus, în contextul carantinării zonale.

„Am analizat cu precădere măsurile privind carantina zonală şi în acest sens am solicitat INSP o analiză privind evoluţia epidemiei în oraşele şi municipiile carantinate. Datele furnizate relevă, în primul rând, că începând cu 20 noiembrie se observă o tendinţă de scădere a evoluţiei infecţiilor, acest lucru se reflectă în numărul cazurilor săptămânale, cât şi în media zilnică a numărului de cazuri şi a gradului de pozitivare”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.

Şeful statului a prezentat o analiză a situaţiei privind evoluţia epidemiei în oraşele carantinate.

El a arătat că s-a ajuns pe un palier şi tendinţa este de scădere.

„Sunt date concrete care dovedesc că măsurile luate de autorităţi au fost corecte şi că populaţia a respectat aceste măsuri, ceea ce ne oferă motive de optimism. Este un început. Nu am învins virusul. Măsurile rămân în vigoare”, a precizat Iohannis.

Potrivit acestuia, carantinarea zonală va fi impusă acolo unde situaţia o va impune.

Iohannis: Eu sunt pentru vaccinare

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat, miercuri, pentru vaccinarea anti-COVID. Şeful statului a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă se va vaccina public. Dacă se crede că asta ar ajuta, cu plăcere. Eu sunt pentru vaccinare”, a spus preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Despre deschiderea staţiunilor de schi

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că restricţiile care sunt în vigoare pentru toată lumea se aplică şi pentru staţiunile de schi şi a precizat că vor fi elaborate reglementări specifice care vor fi comunicate.

Şeful statului a fost întrebat dacă românii vor putea merge la schi în această iarnă, în contextul în care Italia a solicitat închiderea staţiunilor montane pentru această perioadă.

„La ultimul Consiliu la care am participat nu s-a discutat despre perioada de vacanţă, dar între timp ştiu că în Consiliul Uniunii – care este puţin altceva, sunt ambasadorii sau adjuncţii ambasadorilor -, s-a discutat mult despre staţiunile montane în perioada de vacanţă. Opiniile sunt divergente, ca să mă exprim aşa, iar în ce priveşte România, noi vom elabora reglementări specifice şi vom comunica aceste lucruri, însă măsurile generale rămân valabile şi se aplică la toată lumea, indiferent dacă este pe schi, pe patină sau se duce pur şi simplu să admire peisajul. Măsurile, restricţiile care sunt în vigoare pentru toată lumea sunt în vigoare şi pentru staţiunile de la munte”, a arătat Iohannis, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

Ceremonia de 1 Decembrie va fi una restrânsă

Ceremonia de 1 Decembrie, care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf, va fi extrem de restrânsă, fără paradă militară şi fără participarea publicului larg, a anunţat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

„Vreau să mă refer şi la un subiect care este deja pe agenda publică – şi anume celebrarea Zilei Naţionale. În acest an, vom onora curajul şi sacrificiile înaintaşilor noştri făcând noi înşine sacrificiul de a renunţa la bucuria participării împreună la manifestările publice tradiţionale. Însă cu siguranţă vom fi împreună în spirit ca o naţiune puternică mereu unită şi solidară atunci când în joc este chiar salvarea ţării noastre. Din acest motiv, am decis ca ceremonia care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf să fiu în extrem de restrânsă, la care sunt invitaţi ambasadori străini, medici şi personal medical”, a afirmat Iohannis, la o conferinţă de presă.

El a spus că de 1 Decembrie nu va fi o paradă militară.

„Va fi, aşadar, o ceremonie scurtă, fără paradă militară şi, din păcate, fără participarea publicului larg. Recomandarea experţilor este de a renunţa la orice fel de reuniuni şi întâlniri publice sau private, fiindcă acestea accelerează răspândirea virusului. Sunt recomandări pe care vă îndemn să le respectăm inclusiv de 1 Decembrie”, a transmis şeful statului.

 


Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Schimbare de ultimă oră a regulilor RCA: Firmele de asigurare nu mai plătesc dauna fără documente suplimentare privind calitatea reparației. Măsura vizează sute de mii de șoferi pe an
EXCLUSIV Schimbare de ultimă oră a regulilor RCA: Firmele de asigurare nu mai plătesc dauna fără documente suplimentare ...
Autoritățile au pregătit o nouă schimbare a legislației RCA, care, de această dată, vizează în primul rând creșterea siguranței în trafic, au arătat, pentru Economica,net,......
Engie speră la performanțe financiare și mai bune în 2024, chiar pe fondul scăderii prețurilor
Engie speră la performanțe financiare și mai bune în 2024, chiar pe fondul scăderii prețurilor
Grupul francez Engie, activ și în România pe segmentele de distribuție și furnizare de gaze și electricitate și de ...
Care a fost soarta amenzilor aplicate de Consiliul Concurenței dar contestate de companiile sancționate. 51% din valoarea sancțiunilor a fost menținută definitiv
Care a fost soarta amenzilor aplicate de Consiliul Concurenței dar contestate de companiile sancționate. 51% din valoarea ...
Instanțele de judecată au dat anul trecut 44 de soluții definitive în procesele intentate Consiliului Concurenței de ...
Ce a adus plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază în jumătatea de an de când există măsura
Ce a adus plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază în jumătatea de an de când există măsura
Din 21 de produse alimentare pentru care se aplică măsura adaosului comercial plafonat, 16 erau cu până la 33% mai ieftine ...