Care este miza economică a conflictului dintre Arabia Saudită şi Iran – BBC Mundo

Rapiditatea cu care au escaladat tensiunile dintre Iran şi Arabia Saudită reaminteşte faptul că acesta nu este un conflict nou, relatează BBC Mundo.
Economica.net - lun, 11 ian. 2016, 14:10
Care este miza economică a conflictului dintre Arabia Saudită şi Iran - BBC Mundo

Este clar că decizia luată de Arabia Saudită de a-l decapita pe liderul şiit Nimr al Nimr a precipitat relaţiile regatului cu rivalul său Iran spre un punct fără întoarcere.

Dar nu trebuie uitat că este vorba despre o ‘duşmănie’ milenară, care precede Islamul şi datează din epoca în care fiecare se considera a fi puterea centrală a regiunii.

Ceea ce este diferit de această dată este substratul economic al situaţiei

Arabia Saudită, care şi-a acumulat averea datorită petrolului, suferă efectele scăderii preţului ‘aurului negru’, în timp ce cheltuielile sale pentru Apărare au ‘escaladat’. În confruntările dintre Arabia Saudită şi Iran există divergenţe religioase, există o politică a puterii şi, de asemenea, este vorba despre o dimensiune economică tot mai semnificativă.

‘Nu este nicio îndoială că provocările fiscale pentru regatul saudit sunt enorme’, a declarat pentru BBC Farouk Soussa, economist şef pentru Orientul Mijlociu la Citigroup. ‘Sunt obişnuiţi să trăiască cu un preţ al petrolului foarte ridicat; au fost momente când acesta a depăşit 100 dolari barilul. Acum este sub 40 dolari barilul’, a explicat acesta.

Guvernul saudit estimează venituri de 137 miliarde dolari anul acesta, însă petrolul şi gazele reprezintă 80% din această cifră.

Astfel, în contextul scăderii continue a preţurilor, Arabia Saudită va trebui să apeleze la rezerve.

Anul trecut, acestea s-au redus de la 732 miliarde dolari la 623 miliarde dolari, ceea ce a determinat Fondul Monetar Internaţional să estimeze că saudiţii ar putea rămâne fără bani în cel puţin cinci ani.

‘În ultimii doi ani, bogatul regat a înregistrat un deficit enorm şi acesta va continua să fie la fel dacă situaţia în privinţa preţului petrolului nu se va schimba’, semnalează Luay Al Khatteeb, de la Brookings Institution din Doha. ‘Estimez că vor ajunge într-o situaţie foarte dificilă în următorii ani’, a precizat acesta.

În contextul tensiunilor în creştere din Golf, televiziunea iraniană a făcut dezvăluiri legate de o bază subterană de rachete.

Concurenţa din domeniul regional se extinde acum şi în plan economic

Se aşteaptă ca Iranul să-şi crească vânzările de petrol ca modalitate de a intensifica dificultăţile cu care se confruntă saudiţii.

‘În anii 70, Iran era unul dintre marii producători de petrol din lume şi rivaliza cu Arabia Saudită’, reaminteşte Soussa.

‘În prezent, după mulţi ani de sancţiuni, evident este pe o poziţie mult mai joasă pe piaţa globală, dar credem că Teheranul va încerca să-şi recapete statutul’, a adăugat el.’Este un meci nul: cu cât va produce mai mult Iranul, cu atât va fi inundată piaţa; cu cât mai ridicată va fi cota de piaţă pentru Iran, cu atât va scădea cea a Arabiei Saudite. Astfel, în mod clar va exista o rivalitate’, a concluzionat economistul.

Apărare, mai presus de orice

Încercând să evite o criză, Riad-ul a prezentat luna trecută ceea ce a numit ‘un buget de austeritate’.

Guvernul saudit estimează cheltuieli 224 miliarde dolari pe an, ce include subvenţii pentru petrol de 61 miliarde dolari şi pentru electricitate şi apă de 10 miliarde dolari.

Dar, aceste subvenţii reduse vor duce, de exemplu, la o creştere cu 50% a preţului combustibililor, ceea pune regatul în pericolul de a provoca nemulţumiri sociale din cauza reducerii subvenţiilor.

Însă, cheltuielile de apărare continuă să crească. Se preconizează că bugetul pentru Apărare va atinge 62 miliarde dolari în următorii cinci ani. Aceasta înseamnă că în 2020 creşterea va fi de 27%. ‘Este un nivel inacceptabil şi ilogic al cheltuielilor’, consideră Al Khatteeb.

‘În buget au introdus subvenţii, dar cheltuielile de apărare au crescut semnificativ: circa 25% comparativ cu anul trecut. Şi asta fără a se lua în calcul ceea ce au dat ţărilor sărace pentru a se alătura coaliţiei’, spune Luay Al Khatteeb.

Coaliţia la care se referă expertul Brookings Institution este cea constituită de saudiţi pentru a interveni în Yemen. Această decizie şi cea de a subvenţiona aliaţii pentru a face acelaşi lucru au dat naştere unor riscuri financiare, precum şi unei crize umanitare.

Arabia Saudită descoperă că leadership-ul regional este o afacere scumpă; un lux pe care probabil şi-l va putea permite doar făcând profunde reduceri în bugetul său.

Însă, e clar că războaiele vor duce la scumpirea petrolului.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...