Carlos Ghosn vrea să îşi vândă acţiunile pe care le deţine la Renault

Carlos Ghosn vrea să clarifice lucrurile în memoriile sale ce urmează să fi publicate săptămâna aceasta: nu mai este acţionar la constructorul auto japonez Nissan Motor Co. şi este nerăbdător să îşi vândă participaţia pe care o deţine la grupul auto francez Renault SA, transmite Bloomberg.
AGERPRES - vin, 24 sept. 2021, 09:29
Carlos Ghosn vrea să îşi vândă acţiunile pe care le deţine la Renault

Fostul CEO al alianţei Renault-Nissan, un fugar urmărit de justiţia japoneză, a devenit mai pesimist cu privire la perspectivele alianţei în ultimele 11 luni care au trecut de la publicarea primei sale cărţi în limba franceză. Într-un capitol ce acoperă pachetul său salarial, Ghosn susţine că a dovedit loialitate şi încredere în companiile pe care le-a condus prin faptul că a păstrat acţiunile pe care le deţinea şi după arestarea sa în luna noiembrie 2018.

„Nu mai sunt acţionar la Nissan, mulţumesc lui Dumnezeu”, a spus Ghosn într-un interviu realizat la Beirut, oraşul unde trăieşte după ce a fugit din Japonia la finele lui 2019 pentru a evita un proces în care este acuzat de diverse nereguli financiare.

Alianţa Renault-Nissan, înfiinţată în 1999 când Carlos Ghosn a fost trimis de Renault să salveze Nissan, care la acea dată era în pragul falimentului, este „condamnată” din cauza luptelor interne pentru putere, susţine fostul preşedinte director general.

Ghosn a precizat că mai are o participaţie la Renault via acţiunile pe care Guvernul francez le-a sechestrat în cadrul unei investigaţii în derulare privind rezidenţa fiscală.

„Nu fac acest lucru pentru că nu am încredere în echipa managerială. Este pentru că nu am altă alegere”, precizează Ghosn.

Valoarea de piaţă combinată a celor două companii a scăzut cu aproape 30 de miliarde de dolari după arestarea lui Carlos Ghosn. Nissan a înregistrat doi ani consecutivi de pierderi şi anul trecut a prezentat un plan de relansare care presupune închiderea unor linii de producţie şi sacrificarea cotei de piaţă pentru profitabilitate. La rândul său Renault a luat şi el măsuri drastice după plecarea lui Ghosn, eliminând mii de locuri de muncă şi reducând capacitatea de producţie după ce anul trecut a înregistrat pierderi record.

Chiar dacă Carlos Ghosn rămâne la Beirut, după ce a fugit din Japonia, el continuă disputele în justiţie cu autorităţile din Franţa şi Ţările de Jos. Luna trecută, Ghosn a făcut apel la o decizie a unui tribunal olandez conform căruia trebuie să ramburseze cinci milioane de euro unei subsidiare locale a Nissan. „Personal, sunt optimist cu privire la acest recurs. Dacă nu este rea-credinţă din partea mea, cum pot să să rambursez banii care mi se datorează mie?”, spune Ghosn.

În Franţa, Ghosn este acuzat că a sifonat bani de la Renault pentru a-şi cumpăra un iaht şi a organiza o petrecere pentru soţia sa la Palatul Versailles. De asemenea, autorităţile franceze investighează relaţiile dintre Ghosn şi un dealer auto din Oman precum şi plăţile făcute de o subsidiară olandeză a Renault şi Nissan către o serie de consultanţi.

Ghosn crede că sistemul juridic din Japonia nu poate da un verdict corect iar ancheta din Franţa este influenţată de procurorii niponi. Cu toate acestea, este optimist că îşi poate reabilita reputaţia. „Atâta timp cât nu eşti achitat în Japonia va fi întotdeauna o îndoială asupra ta. Dar accept a doua cea mai bună variantă. Prima variantă este imposibilă. Cea de a doua variantă este să fi achitat de un alt tribunal din altă parte”, a spus Ghosn.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999 şi relansată în 2004 cu modelul Logan. Ulterior, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,42 la mia de locuitori
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,42 la mia de locuitori
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, luni, în Bucureşti, de 16,42 cazuri la mia de locuitori, potrivit ...
Black Friday 2021: Când va demara Altex, liderul pieței electroIT, cel mai mare eveniment de shopping al anului
Black Friday 2021: Când va demara Altex, liderul pieței electroIT, cel mai mare eveniment de shopping al anului
Retailerul electroIT Altex, liderul pieței de profil, va începe campania de Black Friday în luna noiembrie și are stocuri ...
Drăgan, Ministerul Energiei: Estimăm o capacitate instalată de 7.000 MW în surse de energie regenerabilă pentru atingerea ţintei de 30,7%
Drăgan, Ministerul Energiei: Estimăm o capacitate instalată de 7.000 MW în surse de energie regenerabilă pentru atingerea ...
Prin Planul Naţional de Energie şi Schimbări Climatice, pentru a atinge ţinta de 30,7%, estimăm o capacitate instalată ...