Cât îi ia unui hacker să-ţi spargă parola. Un ghid simplu care face diferenţa de la o secundă la 34.000 de ani

Cuvinte precum "parola", "qwerty" sau 123456 apar pe lista celor mai comune parole şi ar trebui cu siguranță retrase din uz întrucât chiar și o parolă mai specială poate fi ușor de spart dacă un program de calculator este sistematic antrenat să o spargă.
Lidia Neagu - Dum, 05 dec. 2021, 20:59
Cât îi ia unui hacker să-ţi spargă parola. Un ghid simplu care face diferenţa de la o secundă la 34.000 de ani

După cum reiese din datele furnizate de site-ul Security.org, adăugarea chiar și a unei singure litere majuscule la o parolă poate deja modifica dramatic potențialul acesteia. De exemplu, o parolă de opt caractere poate fi spartă în 22 de minute dacă are o majusculă, în loc de o secundă – o creștere a dificultăţii de peste 1.000%.

În timp ce intervalul adăugat în acest caz nu este cu siguranță suficient de bun pentru a obține o parolă satisfăcătoare, îmbunătăţirea securităţii obținute prin utilizarea altor caractere decât literele mici pot fi multiplicate.

Astfel, spun experţii, în cazul în care se utilizează cel puțin o literă majusculă și un număr, o parolă de opt caractere ar necesita acum o oră pentru a fi spartă de un computer. Dacă se adaugă încă un alt simbol, este nevoie de opt ore. Pentru ca o parolă să fie cu adevărat sigură, se pot adăuga și mai multe caractere sau mai mult de o literă majusculă, un număr sau un simbol. O parolă de douăsprezece caractere cu o literă majusculă, un număr și un simbol este aproape imposibil de ghicit, un computer având nevoie de 34.000 de ani pentru a o sparge.

Acest lucru se întâmplă deoarece, atunci când folosim mai multe tipuri de caractere, combinațiile potențiale care alcătuiesc parola cresc exponențial. Cu doar 26 de litere mici, o parolă de opt caractere are 26^8, deci aproximativ 209 miliarde de combinații posibile. Adăugând majusculele, ajungem deja la 52^8, aproximativ 53,5 trilioane de combinații. Cu cifrele în plus, se ajunge la 62^8 sau 218 trilioane de combinații. Simbolurile adaugă un alt mare potențial de securitate, dar, deoarece doar cele câteva afișate pe tastaturile de calculator sunt convenabile pentru a fi folosite, acest lucru ridică încă o dată numărul de combinații la aproximativ 90^8 sau 430 de trilioane de combinații.

Ghid de securitate – Cum creezi parola perfectă

Cele mai bune practici pentru crearea de parole sigure sunt:

  • O parolă ar trebui să aibă cel puțin 16 caractere; cercetările sursei citate privind parolele au constatat că 45% dintre americani folosesc parole de opt caractere sau mai puțin, care nu sunt la fel de sigure ca și parolele mai lungi.
  • O parolă trebuie să includă o combinație de litere, numere și caractere.
  • O parolă nu ar trebui să fie folosită la niciun alt cont.
  • O parolă nu ar trebui să includă informații personale ale utilizatorului, cum ar fi adresa sau numărul de telefon. De asemenea, este mai bine să nu includă informații care pot fi accesate pe rețelele de socializare, cum ar fi numele copiilor sau al animalelor de companie.
  • O parolă nu trebuie să conțină litere sau numere consecutive.
  • O parolă nu ar trebui să conțină cuvântul „parolă” sau să repete aceeași literă sau număr.

Este bine de ştiut că numai în 2019, parolele compromise au cauzat 80% din toate breşele de securitate, ducând la pierderi financiare atât pentru companii, cât și pentru consumatori. Iar un raport al Federal Trade Commission din SUA a arătat că, în 2019, pierderile totale cauzate de furtul de identitate, care poate fi cauzat de parole furate, s-au ridicat la 92 de milioane de dolari. Astfel că, în medie, o persoană poate pierde 894 de dolari ca urmare a furtului de identitate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Companiile germane rămân cele mai inovatoare în industria auto
Companiile germane rămân cele mai inovatoare în industria auto
Grupurile Volkswagen, BMW și Daimler se află în vârful clasamentului inovațiilor din industria auto, în timp ce trei ...
Frământări pe piața zahărului după ce Tereos a anunțat că va închide fabrica Luduș. 350 de fermieri rămân fără contract și 150 de oameni fără loc de muncă
Frământări pe piața zahărului după ce Tereos a anunțat că va închide fabrica Luduș. 350 de fermieri rămân fără ...
Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franța și numărul trei pe plan european, a decis recent să închidă unitatea ...
De luni, 17 ianuarie, începe al doilea semsetru şcolar. Când sunt următoarele vacanţe
De luni, 17 ianuarie, începe al doilea semsetru şcolar. Când sunt următoarele vacanţe
Cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2021 - 2022 începe luni şi va avea 20 de săptămâni. Vacanţa de Paşte va ...