1EUR = 4.7432 RON | Bucureşti 25 º

News

Cât va costa alimentarea cu electricitate şi căldură în perioada ianuarie-martie

Combustibilul necesar pentru producţia de energie electrică şi termică la nivel naţional în perioada 1 ianuarie 2015 - 31 martie 2016 va costa 2,5 miliarde de lei, potrivit proiectului Programului de iarnă în sectorul energetic, publicat de Ministerul Energiei.

21 dec, 2015 | Agerpres

Din totalul sumei de 2,5 miliarde de lei, cel mai mare necesar de finanţare, respectiv 1,95 miliarde de lei, revine producătorilor de energie electrică şi termică aflaţi sub autoritatea Ministerului Energiei, iar restul sumei, respectiv 550 de milioane de lei, revine operatorilor economici din administrarea consiliilor locale şi judeţene. În plus, pentru reparaţii mai sunt necesare alte 284 de milioane de lei la nivel naţional.

'La energia electrică, pentru perioada ianuarie - martie 2016, Comisia Naţională de Prognoză a prevăzut o scădere a consumului cu 6,6%, iar Dispecerul Energetic Naţional a prevăzut o creştere a acestuia cu o medie de 3,7%, faţă de realizările perioadei similare a anului trecut. În aceste condiţii, pentru realizarea siguranţei în alimentare a consumatorilor, estimarea (de creştere) luată în calcul este de +2% faţă de realizările perioadei similare a anului trecut', se arată în documentul citat.

Producţia totală de energie electrică prognozată pentru această perioadă este de 18,041 TWh, iar cantitatea estimată pentru a merge la export este de 2,021 TWh, scrie Agerpres.

Iniţiatorii proiectului menţionează, în nota de fundamentare, că este posibil ca în ianuarie şi februarie 2016 să existe perioade de temperaturi extrem de scăzute, care ar putea pune în pericol siguranţa alimentării cu energie electrică şi termică.

'În special în lunile ianuarie şi februarie, sunt posibile apariţii de fenomene meteorologice (temperaturi medii zilnice negative, sub - 5 grade Celsius mai multe zile consecutiv, hidraulicitate scazută etc.) care pot periclita funcţionarea normală a SEN (sistemului energetic naţional - n.r.). Pentru aceste situaţii din perioada anotimpului friguros, pentru a preveni o situaţie critică în funcţionarea sigură şi stabilă a SEN şi pentru a se crea resursele şi capacităţile necesare intervenţiei în timp util pentru echilibrarea SEN este necesară suplimentarea rezervelor de putere activă care compun serviciile tehnologice de sistem', se precizează în nota explicativă.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO