1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 13 º

Imobiliare

Câte locuinţe din România stau goale

Cu o populaţie de peste 20 de milioane de locuitori în 2011, Romania este cea mai mare ţară din Europa de Sud-Est, iar fondul locativ depăşeşete 8,8 miloane de locuinţe. Dintre acestea, o mare parte sunt nelocuite, arată datele Institutului Naţional de Statistică. 

08 aug, 2016 | ECONOMICA.net

Peste 8,8 milioane de unităţi locative în 5,3 milioane de clădiri. Acesta este fondul locativ al României. În timp ce mulţi dintre tineri locuiesc încă împreună cu părinţii, 17% din apartamente sunt vacante, arate datele INS, prezentate în Stategia Naţională a Locuirii. 

Acest lucru se datorează, în parte, faptului că multe clădiri vechi stau în paragină. O altă cauză este şi că românii deţin mai multe proprietăţi. România este ţara cu cea mai mare rată de proprietate imobiliară din Europa, ca rezultat a privatizării pe scară largă a locuinţelor, după căderea regimului comunist, în 1989.

"Cu o cultură înrădăcinată a proprietății imobiliare chiar și în rândul segmentelor mai tinere ale populației, o piață de închiriere care prezintă disfuncții și clauze bancare nefavorabile explică și contribuie la perpetuarea nivelului ridicat de proprietate din România, unde 96,6% dintre cetățeni dețin o proprietate, în comparație cu 70,7% în țările Uniunii Europene. Proprietatea de stat se ridică la numai 1,13% (2,1% în municipii și orașe și 0,7% în comune) din parcul total", se arată în Strategia Naţională a Locuirii.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO