Câţi români nu vor să se angajeze

Aproximativ 500.000 de români nu doresc să muncească , deşi sunt apţi să o facă. Majoritatea dintre aceştia sunt femei şi trăiesc în mediul rural
Alina Stanciu - joi, 19 apr. 2012, 07:16
Câţi români nu vor să se angajeze

Anul trecut în România existau 11.516.000 de persoane inactive (persoanele care nu au lucrat nici cel puţin o oră şi nici nu erau şomeri în perioada de referinţă), dintre care 487.000 cu vârste între 15 şi 74 de ani  erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă, se arată într-un studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică.

Cei mai mulţi români care nu doresc să aibă un loc de muncă sunt femei şi locuiesc în mediul rural. Mai precis, sunt 261.000 de femei şi 226.000 de bărbaţi care nu au de gând să muncească într-o formă organizată. 303.000 de persoane dintre aceştia trăiesc la sate.

De asemenea, alte 7.000 de persoane căutau un loc de muncă, dar nu erau disponibile să înceapă lucrul. Cele două categorii de persoane, care, potrivit INS, alcătuiesc forţa de muncă adiţională potenţială totalizează 494.000 de persoane, adică 5% din populaţia activă a ţării.

La nivelul UE27, forţa de muncă adiţională potenţială reprezenta 4,6% din populaţia activă, între statele membre valoarea indicatorului variind între 1,4% în Republica Cehă şi 12,1% în Italia.

Potrivit INS, o pondere mare a populaţiei active, comparativ cu unele state  europene este subocupată,a adică au un  program de lucru parţial şi doresc şi sunt disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent. Este vorba despre 237.000 de persoane în situaţia aceasta reprezentând 2,4% din populaţia activă, 2,6% din populaţia ocupată şi aproape un sfert (24,8%) din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. La nivelul UE27, 3,6% dintre persoanele active erau subocupate în anul 2011. Cele mai mari ponderi ale persoanelor subocupate în rândul populaţiei active s-au înregistrat în Irlanda (6,3%), Marea Britanie (5,6%) şi Germania (4,7%), iar cele mai mici în Republica Cehă (0,5%), Belgia şi Bulgaria (0,8%).

Institutul Naţional de Statistică a introdus începând cu acest an trei noi indicatori referitori la forţa de muncă. Este vorba despre „persoanele subocupate” adică cei care lucrează cu program parţial care doresc şi sunt disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul  şi persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...