CBRE: Pe o parte din terenurile cumpărate pentru locuinţe vor fi construite hoteluri sau retail

O parte dintre investitorii care au cumpărat terenuri în Bucureşti în 2006-2007, cu scopul de a dezvolta ansambluri rezidenţiale, iau în calcul să construiască hoteluri sau proiecte de retail pe loturile respective, în condiţiile în care piaţa rezidenţială rămâne blocată, potrivit CBRE România.
Economica.net - mie, 22 feb. 2012, 14:44
CBRE: Pe o parte din terenurile cumpărate pentru locuinţe vor fi construite hoteluri sau retail

„Cei care au terenuri în Bucureşti şi în special cei care au cumpărat terenuri pentru proiecte rezidenţiale se întorc în piaţă şi se gândesc acum ce să facă cu aceste investiţii. În funcţie de locaţie, aceştia vor face hoteluri de 3-4 stele, de care turismul de business are nevoie, sau centre comerciale de mici dimensiuni”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, James Heyworth Dunne, şeful departamentului capital market al CBRE România.

El a dat exemplul unui astfel de teren din zona Unirii din Bucureşti, pentru care proprietarul negociază cu un operator hotelier.

„Probabil că nu vom vedea foarte multe transformări de acest gen, dar vor avea loc câteva în perioada următoare”, a arătat Dunne.

Razvan Iorgu, directorul CBRE Romania a adăugat că mare parte din dezvoltatorii care intenţionau să construiască locuinţe trebuie să se decidă ce fac cu terenurile în următorii 2-3 ani.

„Sunt mulţi investitori spanioli în această situaţie, care vor fi obligaţi să ia o decizie – ori să dezvolte, ori să vândă”, a precizat Iorgu.

Reprezentanţii CBRE consideră că revenirea pieţei rezidenţiale din Bucureşti nu depinde doar de accesul la finanţare, ci în primul rând de preţul terenurilor.

„Revenirea pieţei depinde de repoziţionarea preţurilor terenurilor la niveluri reale. Cumpărătorii de terenuri sunt dispuşi să plătească în prezent echivalentul a 200 de euro pe metrul pătrat construit pentru un teren. Este dificil însă să găseşti terenuri la acest preţ pentru că vânzătorii nu sunt dispuşi să vândă la aceste niveluri, mai ales cei care au cumpărat în 2006-2007”, a arătat Iorgu.

Pe de altă parte, Iorgu spune că cererea de locuinţe vizează în special preţuri de sub 100.000 de euro, ofertă care se găseşte predominant în blocurile vechi de apartamente.

Reprezentanţii CBRE estimează pentru acest an că investitorii vor fi interesaţi în special de segmentele de office şi de retail.

„Sunt investitori, care încă nu sunt prezenţi pe piaţa locală, care analizează diverse opţiuni de achiziţii, existând discuţii pentru cumpărarea de terenuri în zone foarte bune pentru clădiri de birouri. Totodată sunt şi proprietari de portofolii de proiecte de birouri care doresc să le extindă”, a explicat Heyworth.

El a arătat că pe piaţă sunt 3-4 tranzacţii pe segmentul de birouri care sunt în stadii avansate de negociere.

Începerea unor noi proiecte de birouri în Bucureşti depinde însă de gradul de închiriere, care condiţionează obţinerea finanţării construcţiei.

Potrivit celui mai recent raport de piaţa al CBRE volumul investiţiilor din România a scăzut cu 26% în al doilea semestru al anului trecut, la 71,3 milioane euro. Cele mai tranzacţionate active au fost anul trecut birourile şi spaţiile comerciale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...