CDR: România va avea un deficit de forţă de muncă de 1,1 milioane de persoane în 2021, dacă nu se iau măsuri

România va avea un deficit de forţă de muncă de 1,1 milioane persoane în 2021, dacă nu se iau măsuri, iar o posibilă soluţie ar fi reactivarea unor persoane care acum nu muncesc, se arată într-un studiu realizat de PwC România şi prezentat într-o conferinţă de presă susţinută marţi de reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR).
Economica.net - mar, 23 oct. 2018, 12:11
CDR: România va avea un deficit de forţă de muncă de 1,1 milioane de persoane în 2021, dacă nu se iau măsuri

„De unde vine acest număr, 1,1 milioane de persoane? Pentru a estima deficitul de forţă de muncă, trebuie să ne uităm la cerere şi la ofertă. Cererea dată de nivelul de creştere economică şi de indicatori precum productivitatea, iar oferta – dată de indicatori legaţi de demografie şi nivelul de educaţie”, a afirmat Oana Munteanu, reprezentant al PwC, companie membră a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Potrivit prognozelor, în 2021 vom avea nevoie de 5,7 milioane de salariaţi, faţă de 4,9 milioane, cât au fost în 2017.

„Deci din start pornim cu un minus de 800.000. La acest minus, în următorii trei ani, se va adăuga tot ce înseamnă ieşiri de pe piaţa forţei de muncă, respectiv o rată medie a migraţiei, dacă se va continua ritmul de plecări, având în vedere că nu există politici în sensul acesta. Şi se adaugă rata normală a pensionării”, a continuat Munteanu.

În scenariul pesimist, când nu se intevine cu nicio măsură, deficitul va fi de 1,1 milioane de angajaţi, însă autorii studiului au venit şi cu soluţii.

„Trebuie să ne uităm la categoriile de populaţie care ar putea deveni active pe piaţa forţei de muncă, iar într-un scenariu conservator, acest deficit se va putea reduce la 400.000, iar, într-un scenariu optimist, chiar am putea vorbi de un mic surplus”, a mai arătat reprezentanta CDR.

Potrivit calculelor, există între 600.000 şi 1,2 milioane de persoane inactive pe piaţa muncii din România, care pot fi integrate pe piaţa muncii.

„Cine sunt aceste persoane? Avem partea de şomeri înregistraţi. Cifrele din şomaj arată foarte bine, problema este că cifrele de şomaj oficial nu respectă dimensiunea persoanelor neocupate, pentru că este vorba doar despre şomerii înregistraţi. Este vorba de 400.000 de şomeri. În plus, avem 3,2 milioane de pensionari sub 79 de ani care au potenţial de continuare a activităţii. De asemenea, avem 1,2 milioane de persoane în educaţie, care au peste 15 ani şi care au potenţial de activare. Totodată, vorbim de o categorie, poate cea mai interesantă: alte persoane inactive”, a adăugat Munteanu.

Aceştia din urmă sunt peste un milion şi nu se cunoaşte exact cu ce se ocupă, a arătat ea.

„Nu sunt nici persoane angajate, nici în educaţie, nici pensionari. Putem presupune că în această categorie intră un număr mare de persoane care stau acasă pur şi simplu şi au grijă de familie, de gospodărie. Poate o parte activează pe piaţa forţei de muncă, dar în zona neagră, sau poate nu sunt număraţi ca emigranţi, dar lucrează sezonier în afara ţării”, a explicat reprezentanta CDR.

În opinia sa, această populaţie are o pondere importantă, pe care România ar trebui să mizeze pe viitor pe piaţa muncii.

„Am calculat în două scenarii, respectiv dacă 10% şi 20% dintre aceste persoane vor fi activate pe piaţa forţei de muncă, ar însemna, teoretic, între 600.000 şi 1,2 milioane de noi persoane există în ţara aceasta cu potenţial de a fi folosite de către economie”, a mai spus Munteanu.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CLEPA: Peste o jumătate de milion de europeni ar putea rămâne fără locuri de muncă din cauza electrificării mașinilor
CLEPA: Peste o jumătate de milion de europeni ar putea rămâne fără locuri de muncă din cauza electrificării mașinilor
Un studiu realizat de PwC Strategy la solicitarea CLEPA arată că peste 500.000 de locuri de muncă din industria auto ar ...
Rata de infectare scade iarăşi în Bucureşti: 1,35 luni, 6.12.2021
Rata de infectare scade iarăşi în Bucureşti: 1,35 luni, 6.12.2021
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, miercuri, de 1,35 cazuri la mia de locuitori, ...
Mihaela Cuturescu este noul CEO al producătorului și distribuitorului de înghețată Alpin 57 Lux 
Mihaela Cuturescu este noul CEO al producătorului și distribuitorului de înghețată Alpin 57 Lux 
Mihaela Cuturescu este noul CEO al producătorului și distribuitorului de înghețată Alpin 57 Lux începând cu 17 noiembrie. ...