Ce au câştigat profesorii după trei săptămâni de greva generală

După trei săptămâni de grevă generală, profesorii au convins guvernul să includă într-o ordonanţă de urgenţă angajamentul că de la 1 ianuarie 2024 salariul de bază al profesorului debutant va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. De la 1 iunie 2023 salariile de bază ale personalului didactic şi ale personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar şi din învăţământul superior se majorează cu suma 1.300 de lei brut pentru fiecare funcţie, în vreme ce salariile de bază ale personalului nedidactic se majorează cu 400 de lei brut pentru fiecare funcţie. Profesorii vor primi în octombrie primă în valoare de 1.500 de lei, se arată în altă ordonanţă adoptată de executiv luni.
Cristina Şomănescu - lun, 12 iun. 2023, 14:37
Ce au câştigat profesorii după trei săptămâni de greva generală

Greva generală din educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023.
În 12 iunie Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” au decis suspendarea grevei generale. Hotărârea sindicatelor de întrerupere a grevei este condiţionată de includerea, în ordonanţa de urgenţă, prin articol distinct, a principiului conform căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi de acordarea primei tranşe de majorare salarială de la 1 ianuarie 2024. Guvernul a acceptat solicitările sindicaliştilor şi a inclus prevederile antemenţionate în ordonanţa de urgenţă adoptată la 12 iunie.

Economica.net vă spune succint ce majorări salariale şi ce beneficii extrasalariale au reuşit să obţină profesorii după trei săptămâni de grevă generală şi de negocieri cu executivul.

Majorările salariale oferite angajaţilor din educaţie în acest an, oficializate de guvern luni, 12 iunie.

Salariile de bază ale personalului didactic şi ale personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar şi din învăţământul superior se majorează cu suma 1.300 de lei brut pentru fiecare funcţie, începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, conform OUG nr. 57/2023, consultate de Economica.net.
Vor beneficia de majorarea cu 1.300 de lei brut a salariului de bază şi cadrele didactice auxiliare din cadrul bibliotecilor universitare, precum şi pentru celelalte categorii de funcţii cuprinse în anexele Legii-cadru nr. 153/2017, care au calitatea de personal didactic auxiliar şi care îşi desfăşoară activitatea în sistemul naţional de învăţământ, se arată în OUG 57/2023, consultată de Economica.net.

Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023 se majorează cu 400 de lei brut pentru fiecare funcţie salariile de bază ale personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi superior de stat, precum şi salariile de bază ale personalului nedidactic încadrat la nivelul salariului minim brut pe economie, având în vedere faptul că pentru unele categorii de funcţii grila aflată în plată este sub nivelul salariului minim brut pe economie, reiese din OUG 57/2023, analizată de Economica.net.

Important

De la 1 ianuarie 2024, pentru profesori debutanţi şi asistenți universitari din sistemul public de învăţământ grila de salarizare se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023, potrivit OUG nr. 57 adoptate de executiv luni, 12 mai.

Amintim că iniţial guvernul a inclus acest angajament într-o declaraţie (un memorandum) oficializată joi, 8 iunie. Acest document nu are forţa unui act normativ, drept care executivul nu va putea fi tras la răspundere dacă nu-şi va onora angajamentelor asumate în memorandum. Sindicaliştii din educaţie au condiţionat întreruperea grevei generale de includerea acestei prevederi într-o ordonanţă de urgenţă ca garanţie că angajamentul executivului va fi onorat.

Începând cu 1 ianuarie 2024, personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024, se arată la articolul III, alineatul (3) din OUG 57/2023, analizată de Economica.net.

Primă de 1.500 de lei, oferită profesorilor în octombrie.

Prima de carieră didactică are valoare nominală de 1.500 lei şi se acordă într-o singură tranşă, respectiv în luna octombrie 2023.
Beneficiarii acestei prime vor fi cadrele didactice şi cadrele didactice auxiliare din învăţământul preuniversitar de stat, aflate în activitate în anul școlar 2022 – 2023.
De asemenea, vor primi acest beneficiu şi cadrele didactice din învăţământul universitar de stat care au gradul didactic de conferenţiar, şef de lucrări/lector, asistent universitar, precum şi pentru cadrele didactice auxiliare din învăţământul universitar de stat, aflate în activitate în anul universitar 2022 – 2023, conform OUG nr. 58/2023, consultate de Economica.net.

Aproape 274.000 de cadre didactice vor obţine primă de carieră didactică în octombrie, estimează guvernul.
Acordarea acestui ajutor va costa peste 410 milioane de lei în anul 2023 şi va fi finanţată din fonduri externe nerambursabile, respectiv din cadrul Programului Educație și Ocupare 2021 – 2027.

Prima de carieră didactică se va acorda până în anul şcolar/universitar 2026 – 2027.

Cum vor putea cheltui profesorii suma de 1.500 de lei aferentă primei de carieră didactică

Până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică sunt bani care vor putea fi cheltuiţi pentru acoperirea nevoilor didactice specifice ale cadrelor didactice, fără ca OUG să detalieze ce tipuri de cheltuieli pot fi incluse în acest procent de 30%.
Restul de 1.050 de lei sunt bani care pot fi cheltuiţi pentru cursuri de pregătire profesională, pentru echipamente IT şi pentru alte echipamente didactice de tehnologia informaţiei, precum şi pentru cărţi de specialitate şi alte categorii asimilate acestora, conform OUG nr 58 din 2023, consultate de Economica.net.

Personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat nu va beneficia de primă de carieră didactică, ci de primă de carieră profesională, în valoare nominală de 500 de lei.

Aceşti angajaţi vor beneficia în acest an de o sumă maximă de 500 de lei per beneficiar, cu care pot plăti participarea la cursuri de pregătire profesională, potrivit OUG nr. 58/2023.

Citiţi în acest articol, pe larg, retrospectiva ofertelor făcute de guvern sindicaliştilor din educaţie.

Te-ar mai putea interesa și
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în stațiile propri, la doar o zi de la precedenta ieftinire. Asta face ca......
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul ...
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...