Ce au făcut operatorii cu licenţele telecom câştigate anul trecut

Începând cu luna aprilie 2014 intră în vigoare noile licenţe de comunicaţii mobile, dar nu toţi operatorii câştigători au început să efectueze teste pentru noile reţele. În urma licitaţiei din 2012 a rămas spectru nealocat, iar în curând alt jucător ar putea câştiga o licentă pentru a intra pe piaţă.
Economica.net - sâm, 26 oct. 2013, 21:02
Ce au făcut operatorii cu licenţele telecom câştigate anul trecut

“Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange România şi Vodafone Romania au solicitat şi au primit din partea ANCOM acorduri pentru efectuarea de transmisii radio experimentale în unele dintre benzile câştigate la licitaţia de anul trecut, în vederea testării tehnologiei LTE şi a pregătirii reţelelor radio pentru lansarea comercială a serviciilor 4G”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Nationale pentru Reglementare şi administrare în comunicaţii.

Companiile care au câştigat licenţele în urma licitaţiei din 2012 sunt Cosmote România, Vodafone România, Orange România, RCS&RDS şi 2K Telecom, care operează în acest moment serviciile mobile 4G WiMax sub brandul Idilis.

Potrivit şefului ANCOM, licenţele acordate la licitaţia din 2012 sunt neutre tehnologic, operatorii având libertatea de utiliza oricare dintre tehnologiile disponibile în benzile alocate.Toţi cei trei operatori mai sus mentionaţi au solicitat acordul de a experimenta tehnologia LTE.

Lansarea televiziunii digitale şi a reţelelor pe baza tehnologiei 4G LTE vor fi lucrurile care vor marca piaţa telecom în anul 2014.

“Piaţa comunicaţiilor din România este una dintre cele mai competitive pieţe la nivelul Uniunii Europene, „beneficiind” de avantajul unei competiţii bazate pe infrastructuri, fiind caracterizată de tarife mici, varietate, servicii de calitate şi rate de penetrare în creştere. Fiind o piaţă matură şi stabilă, perspectivele de creştere pentru anii viitori vin tocmai de pe segmentele care implică implementarea şi dezvoltarea unor noii tehnologii, cum ar fi, spre exemplu, tehnologia LTE/4G pe piaţa comunicaţiilor mobile sau tehnologia de retransmisie în format digital, în cazul serviciilor de retransmisie a programelor de televiziune”, a mai spus Marinescu.

În urma licitaţiei din 2012 mai multe blocuri de spectru în benzile 2600 Mhz şi 800 de Mhz nu au fost cumpărate de nici un operator, motiv pentru care pe piaţa românească ar mai putea intra şi alţi operatori telecom.

“ANCOM îşi propune ca până la sfârşitul acestui an să lanseze o consultare publică cu privire la viitorul utilizării blocurilor de frecvenţe rămase nealocate la licitaţia din 2012”, a mai spus Cătălin Marinescu.

Te-ar mai putea interesa și
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Vicepreşedintele liberalilor Alina Gorghiu transmite că PNL se opune taxei pe marile companii propusă de PSD, punctând că orice modificare în politica fiscală trebuie bine cântărită, nu......
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia intenţionează să îşi majoreze exporturile de motorină în februarie, în pofida embargoului impus de Uniunea ...
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din Ucraina
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din ...
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) lansează luni, 6 februarie, apelul pentru decontarea cheltuielilor ...
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat vineri seară că trei români aflaţi în autocarul implicat în accidentul ...