1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 34 º

News

Cel mai bine plătiţi vorbitori de limbi străine câştigă şi peste 8.000 lei "în mână", dar angajatorii nu găsesc destui candidaţi

Vorbitorii de Engleză şi încă o limbă străină sunt ofertaţi de angajatori cu salarii nete cuprinse între 3.000 lei şi peste 8.000 lei lunar. Cel mai bine plătiţi sunt vorbitorii de Engleză în combinaţie cu Olandeză, Norvegiană, Suedeză, Daneză, Mandarină, Chineză. Recrutorii găsesc însă foarte greu suficienţi români care cunosc la nivel avansat una dintre aceste limbi rare, iar uneori recurg la expaţi pentru a ocupa posturile vacante.

Salariile pentru candidaţii care cunosc la nivel avansat Engleza şi încă o limbă străină pornesc de la 3.000 de lei net lunar, iar pentru candidaţii seniori pot ajunge la 7.000 lei - 8.000 lei net lunar, sau chiar mai mult. În general, remuneraţia constă în salariu de bază şi bonus de limbă care variază în funcţie de raritatea limbii respective. Beneficiile pe care le primesc vorbitorii de limbi rare includ: bonuri de masă, decontarea transportului, asigurare privată de sănătate, asigurare de viaţă, reduceri la sălile de sport, bonus anual, prime de sărbatori, zile de concediu în plus în funcţie de vechime, masaj la birou. Posturile pentru care recrutăm vorbitori de limbi rare sunt în domenii foarte diverse: Customer Service, Sales, Finance, Procurement, HR, a explicat pentru ECONOMICA.NET Alexandra Marola (foto), senior consultant – Professional & Executive Search Division la Adecco România, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa românească de recrutare.

Cel mai bine plătiţi vorbitori de limbi străine cunosc la nivel avansat Engleză în combinaţie cu una dintre limbile Olandeză, Norvegiană, Suedeză, Daneză, Mandarină, Chineză, ne-a mai spus Alexandra Marola. Însă pe piaţa românească avem foarte puţine persoane care cunosc aceste limbi străine, de aici şi dificultatea ocupării posturilor pentru care se fac recrutări. Avem puţini studenţi care termină facultăţi cu predarea acestor limbi străine. De multe ori, chiar dacă au studiat limba respectivă, candidaţii nu au un nivel C1 sau C2 (cunoştinţe avansate de limbă) cerut de angajatori, ne-a explicat Alexandra Marola. 

Procesul de recrutare a devenit mai dificil şi pentru limbi mai puţin rare: Franceza, Germana, Portugheza, Rusa, Ucraineana. Deşi identificăm candidaţi care vorbesc aceste limbi, ei nu îndeplinesc alte cerinţe: studii tehnice sau economice, sau nu au profilul de personalitate potrivit pentru poziţiile respective, atrage atenţia consultantul.

"Posturile cel mai bine plătite care necesită cunoaşterea unei limbi străine sunt cele de management. Pentru aceste roluri recrutarea este făcută de divizia noastră de Professional & Executive Search. Însă cele mai numeroase poziţii cu limbi străine pentru care recrutăm sunt în Customer Service şi Shared Service Centers (Sales, Finance, Logistica, Procurement, Supply Chain). Pentru acestea căutăm vorbitori de Engleză în combinaţie cu una dintre limbile Bulgară, Maghiară, Chineză, Olandeză, Mandarină, Germană, Italiană, Turcă, Franceză, Spaniolă, Ucraineană, Rusă, Daneză, Suedeză, a adăugat Alexandra Marola.

De obicei, se cer combinaţii de mai multe limbi străine pentru angajaţii care interacţionează cu clienţi şi colegi din ţări în care se vorbesc mai multe limbi: pentru cei care lucrează cu clienţi din Elveţia - Franceza şi Italiana, pentru Belgia - Franceza şi Olandeza, pentru ţările africane - Franceza şi Portugheza sau Franceza şi Araba, ne-a spus Alexandra Marola.

Care sunt profilurile profesionale şi de personalitate ale candidaţilor căutaţi de angajatori pentru aceste posturi

"Aceste profiluri ţin foarte mult de fiecare rol în parte. Pentru juniori este foarte important nivelul de limbă şi personalitatea. Pentru roluri mai senioare, sunt importante competenţele tehnice (studii, certificari) şi abilitatea de a coordona o echipă, de organizare, planificare, analiză", ne spune Alexandra Marola.

Cum decurge recrutarea vorbitorilor de limbi străine

"Pentru astfel de roluri vorbim despre un proces de Talent Acquisition, aşadar candidaţii sunt contactaţi direct de către noi. Aplicaţiile pe site-urile de profil sunt foarte puţine.
Întreaga echipă de recrutare Adecco este certificată SHL (metodologie de recrutare şi selecţie, interviuri bazate pe competenţe) şi stabilim împreună cu partenerii noştri care sunt criteriile de selecţie pentru fiecare rol (competenţe comportamentale şi abilităţi tehnice). Fiecare candidat este evaluat în cadrul interviului şi prin aplicarea unor teste specifice. Toţi candidaţii validaţi sunt trimişi catre client, acesta luând decizia finală privind angajarea. În cazul unor candidaţi cu profiluri foarte similare, diferenţa poate fi făcută de nivelul de motivaţie şi de potrivire între personalitatea sa şi cultura organizaţională a clientului", ne-a explicat Alexandra Marola. În unele cazuri, căutam chiar vorbitori nativi şi aici procesul se complică din cauza documentaţiei necesare pentru angajarea expaţilor. Circa 5% dintre candidaţii recrutaţi pentru posturi care presupun cunoaşterea unei limbi rare sunt expaţi", a adăugat recrutorul. 

Din păcate, peste 80% dintre candidaţii români consideră că vorbesc o limbă straină la nivel avansat, deşi nivelul real este unul mediu, a conchis Alexandra Marola.

Cunoaştem o limbă străină la nivel C1 dacă: înţelegem texte lungi, complexe, dacă putem să ne exprimăm spontan şi cursiv, fără să ne căutăm cuvintele, dacă putem utiliza limba străină într-un mod eficient şi suplu în viaţa socială, profesională sau academică, dacă putem să ne exprimăm asupra unor subiecte complexe, într-un mod clar şi bine structurat.
Cunoaştem o limbă străină la nivel C2 dacă stăpânim limba respectivă, dacă înţelegem fără efort orice citim şi auzim în limba respectivă, dacă putem distinge precis şi fără efort subtilităţi semantice.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO