Cel mai bogat român îşi închide fabricile, una câte una

Preţul cu care Ioan Niculae cumpără gazul pentru combinatele sale chimice a devenit prohibitiv pentru afaceri, iar el ameninţă că fabricile sale se vor închide, într-o lună. Niculae cere sprijinul statului cerînd temperarea creşterilor de preţ la gaze. În caz contrar, ameninţă că trimite 6.000 de salariaţi în şomaj.
Economica.net - mie, 14 mai 2014, 21:04
Cel mai bogat român îşi închide fabricile, una câte una

Rând pe rând, patru din cele şase fabrici de îngrăşăminte ale omului de afaceri Ioan Niculae s-au închis, iar angajaţii au fost trimiţi în şomaj. Acum câteva zile s-au închis Amurco Bacău şi Nitroporos Făgăraş, după ce Donau Chem Turnu Măgurele şi Azochim Săvineşti au fost închise la începutul acestui an. Doar Viromet Victoria şi Chemgas Slobozia mai sunt deschise, însă şi acestea avor fi închise la sfârşitul acestei luni şi 6.000 din cei 7.000 de salariaţi ai grupului InterAgro vor deveni şomeri. Restul vor rămâne pentru conservarea instalaţiilor de la combinate.

„Am zis că închid, închid! Industria românească se închide, pentru că Guvernul nu a făcut nimic ca să împiedice creşterea preţului gazului. Gazul românesc a devenit prea scump pentru ca să mai putem funcţiona, cu menţiunea că Romgaz, de stat, vinde chiar mai scump decât Petrom, cu care se poate negocia. Dacă nu vedem niciun sprijin concret din partea statului, până la sfârşitul lunii închidem şi celelalte combinate rămase”, spune Niculae. Potrivit acestuia, preţul prohitiv al gazului s-a suprapus cu o conjunctură defavorabilă pe piaţa îngrăşămintelor, o supraofertă ce generează preţuri mici, astfel încât activitatea este ineficientă.

Omul de afaceri nu a precizat dacă închiderea fabricilor este defintivă, sau doar temporară, însă afirmă că, în cazul în care situaţia nu se remediază pe termen scurt, se gândeste inclusiv la relocarea lor. „Le desfacem bucată cu bucată şi le mutăm în altă ţară”, spune Niculae.

Totuşi, acesta nu admite că ar fi falit. „Mai găsesc eu 100 -150 de lei, prin buzunare. Mai avem agricultura, care merge bine, industria alimentară, care merge bine, şi energia, care merge binişor. Dar industria chimică e moartă”, precizează patronul InterAgro.

De precizat că omul de afaceri, în ultimii ani, a ameninţat că închide şi chiar şi-a închis temporar fabricile, în repetate rânduri. De fiecare dată a acuzat oficilii de stat că nu susţin îndeajuns industria. În vremea Guvernelor Tăriceanu şi Boc 1 şi 2, acesta a fost principalul beneficar al unei legi ce-i oferea gaz la preţ redus de la Romgaz şi este acum acuzat într-un dosar de subminare a economiei naţionale, laolaltă cu alti 40 de foşti angajaţi la Ministerul Economiei, Romgaz şi doi foşti miniştri, Adriean Videanu şi Varujan Vosganian.

Piaţa gazului pentru consumatorii industriali trebuie să se liberalizeze, prin egalizarea treptată a preţului intern cu cel de import, potrivit angajamentelor luate în faţa FMI şi UE. În prezent, importurile se fac la un preţ de circa 380 de dolari, în timp ce gazul românesc costă 290 de dolari, fără componenta de transport şi distribuţie. Liberalizarea trebuie să fie finalizată până la sfârşitul acestui an.

Totuşi, recent, Guvernul a decis să lase producătorii şi consumatorii mari să-şi negocieze direct preţul, singurul reper reglementat fiind un preţ de 72 lei/MWh, stabilit drept referinţă pentru producători pentru plata impozitelor. Consumatorii spun însă că acesta ar trebui să fie preţul pe care ar trebui să-l plătească, lucru cu care producătorii nu sunt de acord, şi de aici a apărut un blocaj pe piaţă.

Citeşte şi:

Marii consumatori industriali de gaze: „Să se liberalizeze, primesc, dar să nu se schimbe nimic!”

Ioan Niculae este cel mai bogat român din ultimii ani, potrivit Forbes, având o avere estimată de circa 1,1 miliarde de euro. Are afaceri în chimie, agricultură, turism, energie, fotbal şi transporturi maritime.

Te-ar mai putea interesa și
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, cu origini în Ucraina, care a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de......
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
Alţi 13 cetăţeni români vor fi aduşi în ţară din Turcia cu o aeronavă militară, în seara de marţi, informează ...
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina ...
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro şi tragem să salvăm până la ultimul ...