Au apărut ofertele de energie electrică pentru populație cu prețuri diferențiate – zi/noapte/week-end. Care sunt diferențele de preț

Liberalizarea prețurilor la energia electrică pentru populație, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, vine cu o noutate, mult așteptată de piață: ofertele de furnizare a energiei electrice diferențiate pe zone orare. Găsim astfel de oferte la cel puțin doi furnizori mari, CEZ și Electrica iar la primii nu e nevoie să aveți contor inteligent dacă doriți acest plan tarifar. CEZ va monta unul, gratuit, dacă semnați un astfel de contract, iar Electrica, firmă care are o astfel de ofertă și pentru zonele în care nu asigură și distribuția (este pentru toată țara) spune că firma de distribuție va monta un astfel de contor.
Mihai Nicuţ - lun, 04 ian. 2021, 11:49
Au apărut ofertele de energie electrică pentru populație cu prețuri diferențiate - zi/noapte/week-end. Care sunt diferențele de preț

Liberalizarea prețurilor la energia electrică pentru populație, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, vine cu o noutate, mult așteptată de piață: ofertele de furnizare a energiei electrice diferențiate pe zone orare. Găsim astfel de oferte la cel puțin doi furnizori mari, CEZ și Electrica iar la primii nu e nevoie să aveți contor inteligent dacă doriți acest plan tarifar. CEZ va monta unul, gratuit, dacă semnați un astfel de contract.

Scoase de mulți ani din ofertele de furnizare pentru populație, prețurile diferențiale pe intervale orare de consum revin acum în ofertele furnizorilor de energie electrică, după momentul liberalizării pieței pentru casnici, de la 1 ianuarie.

Documentarea noastră pe această temă a găsit doi furnizori mari care au oferte de furnizare de acest tip, oferte de piață concurențială, respectiv CEZ și Electrica, valabile acum. Înainte de a vă vi le prezenta, iată câteva considerații practice referitoare la utilitatea tarifelor diferențiale.

Tarifele pe zone orare sunt bune petru câteva categorii de  consumatori. Prima ar fi cea a clienților care, fie că nu sunt racordați la rețeaua de gaze, fie din alte motive, aleg opțiunea de a se încălzi folosind energia elecrică, caz în care vor consuma semnificativ noaptea. Avantajul este că prețul de noapte este semnificativ mai mic, iar la un consum mare pot apărea economii importante

Ele pot fi luate în considerare, pe de altă parte, de cei care au un stil de viață care presupune mai multă activitate (muncă) noaptea, când folosesc mai multă energie inclusiv în scopuri casnice, și mai multă odihnă (consum de electricitate mic) în timpul zilei. O altă categorie ar fi cei care au case de vacanță, dacă au un consum spre zero în timpul săptămânii și merg acolo și consumă mai ales în weekend –situație valabilă și pentru micii proprietari de pensiuni turistice care mizează pe turismul de week-end.

Am dat doar câteva exemple (ele pot fi, evident, mai multe) dar, în toate cazurile, cine face o astfel de alegere trebuie să se informeze temeinic, mai ales asupra obiceiurilor sale de consum – cât consumă ziua, cât noaptea/în week-end – și apoi să compare și cu alte oferte de pe piață, chiar și cele cu tarif unic pentru toate intervalele de cosnum.

Iată ofertele:

Oferta Electrica

Electrica Furnizare are două oferte de acest fel, disponibile pentru clienții din toate cele opt zone de distribuție ale țării. Ele sunt denumite Tariful Time 30 și Tariful Time 45.

În cazul primeia, Time 30, Electrica oferă un preț (ATENȚIE doar prețul energiei active, fără tarifele de rețea, certificate verzi, contribuție de cogenerare, acciză, TVA), de 0,316 lei/kWh pentru energia consumată în timpul zilelor lucrătoare, în intervalul orar 07-22. Pentru energia consumată noaptea și în week-end (tot timpul week-end-ului) prețul este de 0,209 lei/kWh, la fel, doar prețul energiei active. La acestea se adaugă un abonament zilnic de 0,24 lei pentru locul de consum. Detaliat, aici: Oferta Electrica Time 30

Cea de-a doua, Time 45, presupune un preț al energiei active de 0,317 lei/kWh pentru consumul din zilele lucrătoare între orele 07-22,  și de 0,210 lei/kWh pentru energia consumată noaptea și în week-end. Compania solicită și un abonament de 24 de bani/zi pentru locul de consum. Detaliat, aici: Oferta Electrica Time 45

Diferențele dintre cele două oferte, după cum se vede foarte mici în termen de preț, apar în altă parte: termenul de plată a facturii. În primul caz, factura se emite în 15 zile după luna de consum și trebuie plătită tot în 15 zile, iar în al doilea caz se emite în 15 zile dar se poate plăti în termen de 30 de zile.

Oferta CEZ

CEZ are și ea două oferte de acest fel, care sunt însă disponibile doar pentru clienții în care compania operează și rețeaua de distribuție, în Oltenia, adică județele Teleorman, Argeș, Olt , Vâlcea, Gorj, Dolj și Mehedinți.

Prima ofertă se numește Orar 2 și presupune două zone orare, cea de zi și cea de noapte . Pentru fiecare zonă, CEZ are trei opțiuni, dacă vreți factură pe hârtie, dacă vreți exclusiv factură electronică și dacă vreți factură electronică ȘI serviciul de direct debit (plata automată la furnizor direct din cont).

Prețurile pentru energia activă pentru primul interval orar, cel de zi, adică orele 07-22 din fiecare zi lucrătoare sunt, în ordine pentru fiecare opțiune de mai sus, de 0,35 lei/kWh, 0,34 lei/kWh și 0,339 lei/kWh.

Pentru energia consumată noaptea și în week-end prețul energiei active este de 0,229 lei/kWh, 0, 217 lei/kWh și 0, 215 lei/kWh. Intervalul orar la care se aplică acest preț este între orele 22.00 și 07.00 în fiecare zi lucrătoare și de vineri ora 22.00 până luni ora 07.00. Detaliat, aici: Oferta CEZ Orar 2 zone

A doua ofertă se numește Orar 3 și presupune tarife diferite pe trei zone orare, care sunt definite ceva mai complicat-vom arăta mai jos. La fel, CEZ are cele trei opțiuni, dacă vreți factură pe hârtie, dacă vreți exclusiv factură electronică și dacă vreți factură electronică ȘI serviciul de direct debit (plata automată la furnizor direct din cont).

Iată prețurile pentru fiecare zonă orară:

Pentru prima zonă orară, denumită de zi, prețurile pentru energia activă sunt, în ordine pentru fiecare dintre opțiunile de mai sus, de 0,37 lei/kWh, 0,358 lei/kWh și 0,356 lei/kWh.

Pentru a doua zonă orară, denumită normală, prețurile sunt de 0,349 lei/kWh, 0,337 și 0,335 lei/kWh.

Pentru al treilea interval orar, cel de noapte, prețurile din oferta CEZ sunt de 0,24 lei/kWh, 0,228 lei/kWh și 0,226 lei/kWh.

Prima zonă orară, de zi, cu prețurile aferente, este cuprinsă între orele 08.00-09.00 în sezonul de vară (aprilie-septembrie inclusiv) între orele 08.00 – 10.00 și 19.00 – 22.00 în sezonul de iarnă (octombrie-martie inclusiv)

Al doilea interval este între orele 09-21 în perioada de vară și 10-19 pentru perioada de iarnă.

Al treilea interval, cel cu cele mai mici prețuri este, evident, pentru restul, seara și noaptea și în week-end. Detaliat, aici: Oferta CEZ Orar 3 zone

IMPORTANT: la toate prețurile de mai sus am inclus componenta de injecție în rețea (Tg, circa 0,001 lei/kWh), în prețul energiei active.

CEZ, precizare importantă: Vi se montează contor special, gratuit

Am solicitat câteva informații referitoare la aceste oferte de la ambele companii de furnizare, întrebarea esențială fiind dacă poate opta oricine pentru acest tip de tarifare diferențiată pe intervale orare sau doar cei care au instalate contoare inteligente de măsurare a energiei electrice, care pot “segmenta” consumul. Electrica nu a răspuns încă, dar CEZ ne-a răspus, iar pentru cei din Oltenia care doresc această ofertă, răspunsul scurt este: da, poate beneficia oricine dorește, i se pune gratuit contor apoi.

“Orice client casnic poate aplica pentru aceste tarife în cazul în care consideră că profilul său de consum se pliază pe zonele orare menționate indiferent ce tip de contor are instalat în prezent. Dupa semnarea contractului, furnizorul CEZ Vânzare se ocupă de demersurile necesare în relația cu distribuitorul pentru a i se monta un contor de energie care să facă diferențierea între zonele orare menționate. (…) Pentru clientul final, nu există costuri pentru înlocuirea contorului cu unul care să indice tariful diferențiat”, ne-au transmis reprezentanții CEZ.

 

Ce spune Electrica

„Este important de precizat faptul că, în cazul în care un client casnic care nu deține un echipament de măsurare adecvat dorește să opteze pentru Time 30 sau Time 45, operatorul de distribuție zonal va înlocui, pe cheltuiala lui, grupul de măsurare existent cu unul care să poată evidenția consumurile de tip zi sau noapte și weekend. Conform reglementărilor în vigoare, în cazul în care clientul solicită trecerea la un tarif diferențiat, costul lucrărilor de înlocuire a echipamentului de măsurare şi contravaloarea noului grup de măsurare vor fi suportate de operatorul de distribuţie.

În ceea ce privește facturarea în cazul celor două oferte, aceasta se face în baza citirii efectuate de operatorul de distribuție, autocitirii realizate de către client sau, în lipsa celor de mai sus, conform estimării efectuate de furnizor. Această estimare se face în mod fundamentat, în funcție de prevederile convenției de consum încheiate cu clientul, de istoricul citirilor celor mai recente sau de istoricul consumului din perioada similară a anului precedent. Menționăm că, în cazul în care nu au fost efectuate citiri de către operatorul de distribuție zonal, consumurile vor fi regularizate în prima factură emisă după citirea indexului grupului de măsurare de către acesta”, spune compania, care a trimis poziția sa mai târziu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...