Cele 65 de malluri din România ar putea ajunge la pierderi de 100 de milioane euro în două luni de la închidere

Cele 65 de malluri active pe piața românească vor ajunge la pierderi de circa 100 de milioane de euro din chirii neîncasate la două luni de la închiderea, decisă de autorități pe 22 martie, deși au rămas deschise hypermarketurile și farmaciile, care reprezintă circa 23% dintre cele 9.000 de magazine din malluri, dar nu au aceeași greutate în totalul chiriilor totale lunare, estimate între 45 și 50 de milioane de euro.
Răzvan Zamfir - lun, 20 apr. 2020, 20:08
Cele 65 de malluri din România ar putea ajunge la pierderi de 100 de milioane euro în două luni de la închidere

Iar pierderile din chirii vin, în principal, din neplata acestora de magazinele fashion, cei mai importanți plătitori de chirii din malluri, și care alături de celelalte magazine închise acumulează pierderi de circa 20 de milioane de euro pe zi, în vreme ce lunar proprietarii de centre comerciale pierd între 45 și 50 de milioane de euro din chirii neîncasate.

Puțin mai avantajat e NEPI Rockcastle, care deține 16 malluri, precum Mega Mall sau Promenada, și a anunțat că 67% din suprafața acestora e ocupată de retaileri internaționali și naționali mari, companii cu active sau cifre de afaceri de peste 200 de milioane de euro, ceea ce reduce riscul de neplată a chiriei.

De asemenea, Auchan și Carrefour, care au vânzări mai mari decât de obicei în această perioada următoare, sunt doi dintre cei mai mari chiriași ai NEPI Rockcastle, dar operatorii de hypermarketuri nu plătesc chirii mari, datorită afluenței de public pe care o aduc în mall.

Chiria majorității magazinelor din malluri este formată dintr-o parte fixă, care are o pondere destul de mică, și una variabilă, care reprezintă un procent din vânzări, iar în prezent, cu magazinele închise e greu de crezut că mallurile vor beneficia de chirii recepționate prea mari, în condițiile în care mallurile din România au datorii de circa  3,5 miliarde de euro.

De altfel, o analiză recentă a Cushman&Wakefield Echinox, relevă faptul că decizia autorităților de a suspenda temporar activitatea de comercializare a bunurilor considerate neesențiale din cadrul centrelor comerciale afectează peste 9.000 de magazine din România, fiecare zi de închidere provocând pierderi ca urmare a unor venituri neîncasate cuprinse între 15 și 20 de milioane de euro.

Stocul de retail modern (malluri, parcuri de retail și galerii comerciale) din România este de circa 3,9 milioane de metri pătrați, dintre care supermarketurile și hipermarketurile – principala categorie de magazine rămase deschise, reprezintă circa 23%, potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox.

Estimarea cu privire la veniturile neîncasate ia în calcul un nivel al vânzărilor mediu într-o perioadă cu activitate normală pentru un astfel de centru comercial, estimat la 2.000 de euro/mp/an.

Ieri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spunea că mallurile s-ar putea deschide abia la două-trei luni de la relaxarea măsurilor restrictive, care ar putea avea loc începând din 16 mai, deci atât proprietarii de centre comerciale, cât și cei ai magazinelor care au închiriat spații în ele ar trebui să accepte pierderi încă circa un trimestru.

Te-ar mai putea interesa și
Dobânzile la depozitele constituite la CEC Bank în luna iulie merg până la nivelul de 6,50% pe an
Dobânzile la depozitele constituite la CEC Bank în luna iulie merg până la nivelul de 6,50% pe an
În perioada 27 iunie – 31 iulie 2022, CEC Bank lanseaza o campanie promoţională prin acordarea de dobânzi majorate la depozitele la termen în lei pentru clienții persoane fizice. Astfel,......
Japonia, afectată de temperaturi record. Autorităţile au cerut populaţiei să consume mai puţină energie la începutul serii
Japonia, afectată de temperaturi record. Autorităţile au cerut populaţiei să consume mai puţină energie la începutul ...
Autorităţile din Japonia au avertizat luni populaţia niponă în legătură cu o posibilă penurie de electricitate, în ...
Război Ucraina – Forţele ruse au atacat din nou cu rachete regiunea Odesa
Război Ucraina – Forţele ruse au atacat din nou cu rachete regiunea Odesa
Regiunea Odesa, din sud-vestul Ucrainei, a fost vizată în noaptea de duminică spre luni de un nou atac cu rachete ruseşti, ...
Reuniune a guvernatorilor marilor bănci centrale, pe fondul exploziei inflaţiei
Reuniune a guvernatorilor marilor bănci centrale, pe fondul exploziei inflaţiei
Banca Centrală Europeană (BCE) deschide luni seară forumul său anual din sudul Portugaliei, unde guvernatorii băncilor ...