Cheltuielile gospodăriilor au contribuit cel mai mult la creşterea economică, respectiv cu 6,1%. Consumul final, în creştere cu 9,7%

Cheltuielile gospodăriilor au avut cea mai mare contribuţie la creşterea economică din primele nouă luni din acest an, respectiv de 6,1%, în condiţiile în care consumul final s-a majorat cu 9,7%, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mar, 05 dec. 2017, 07:49
Cheltuielile gospodăriilor au contribuit cel mai mult la creşterea economică, respectiv cu 6,1%. Consumul final, în creştere cu 9,7%

Produsul intern brut a crescut cu 7%, în termeni reali, în perioada ianuarie – septembrie 2017, comparativ cu perioada similară a anului precedent, având o valoare de peste 696,7 miliarde lei.

‘Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 9,7% contribuind cu +6,1% la creşterea PIB şi formării brute de capital fix, cu o contribuţie de +0,8%, consecinţă a creşterii cu 3,8% a volumului său. O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-0,6%), consecinţă a creşterii cu 9,6% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii (10,8%)’, informează INS.

La creşterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, contribuţii pozitive având industria (+1,8%), cu o pondere de 23,2% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 7,6%, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante (+1,6%), cu o pondere de 18,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 8,7%.

De asemenea, agricultura, silvicultura şi pescuitul (+1,1%) au avut o pondere mai redusă la formarea PIB (4,9%), dar au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (24,3%). Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,7%), au avut o pondere de 7,1% la formarea PIB şi volumul de activitate s-a majorat cu 9,8%.

În trimestrul al treilea faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, PIB-ul a înregistrat o creştere cu 8,8% pe seria brută şi cu 8,6% pe seria ajustată sezonier.

La începutul lunii noiembrie, Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în sus estimările privind creşterea economică a României în 2017, la 6,1%, de la 5,6% cât preconizase anterior în prognoza de toamnă. De asemenea, şi Comisia Europeană (CE) a revizuit în creştere estimările referitoare la avansul economiei şi a deficitului României în 2017 şi 2018, avertizând totodată că incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale ar putea afecta creşterea economică.

Conform previziunilor economice de toamnă publicate în data de 9 noiembrie de Executivul comunitar, economia românească ar urma să înregistreze un avans de 5,7% în 2017, în creştere semnificativă faţă de estimările cuprinse în previziunile din primăvară care indicau un avans al PIB de 4,3%.

În luna octombrie, şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere, de la 4,2% la 5,5%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, potrivit raportului ‘World Economic Outlook’, publicat de instituţia financiară internaţională.

De asemenea, FMI şi-a îmbunătăţit şi prognoza privind ritmul de creştere înregistrat de economia României în 2018, până la 4,4%, faţă de avansul de 3,4% preconizat în aprilie.

Conform documentului, România şi Islanda vor consemna în acest an cea mai mare creştere economică din Europa, de 5,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Noul token $ETHETF poate creşte de 10 ori mai mult în valoare (P)
Noul token $ETHETF poate creşte de 10 ori mai mult în valoare (P)
Săptămâna trecută în spațiul crypto și-a făcut apariția o nouă criptomonedă care a reușit să genereze un val de entuziasm în comunitate. Pe fondul știrilor că marea companie de......
Şeful Bundesbank consideră că este prematur pentru BCE chiar şi să vorbească despre reducerea dobânzilor
Şeful Bundesbank consideră că este prematur pentru BCE chiar şi să vorbească despre reducerea dobânzilor
Banca Centrală Europeană nu a ajuns încă la un punct la care ar trebui să se gândească la reducerea costurilor cu ...
Noua entitate formată din Schaeffler și Vitesco Technologies ar atinge vânzări anuale de 25 mld. euro
Noua entitate formată din Schaeffler și Vitesco Technologies ar atinge vânzări anuale de 25 mld. euro
Grupul german Schaeffler a decis să majoreze oferta făcută pentru preluarea Vitesco Techologies de la 91 euro/acțiune ...
Economia mondială pierde mii de miliarde de dolari din cauza schimbărilor climatice – studiu
Economia mondială pierde mii de miliarde de dolari din cauza schimbărilor climatice – studiu
Schimbările climatice provoacă pierderi de mii de miliarde de dolari economiei mondiale, iar ţările în curs de dezvoltare ...