Chinezii se tem că ancheta CE care țintește mașinile electrice importate va avea rezultate „distorsionate și lipsite de obiectivitate”

Oficialii Camerei de Comerț pentru Import și Export de Mașini și Produse Electronice din China (CCCME) consideră că rezultatele anchetei declanșată de Comisia Europeană cu privire la mașinile electrice importate vor penaliza producătorii din marele stat de la răsărit.
Robert Stan - lun, 15 apr. 2024, 08:45
Chinezii se tem că ancheta CE care țintește mașinile electrice importate va avea rezultate „distorsionate și lipsite de obiectivitate”

Ancheta Comisiei Europene (CE) cu privire la vehiculele electrice este îndreptată împotriva producătorilor chinezi, nu este transparentă și încalcă normele comerciale globale, consideră oficiali de la Beijing înainte chiar de a cunoaște rezultatul acesteia.

Shi Yonghong, vicepreședinte al Camerei de Comerț pentru Import și Export de Mașini și Produse Electronice din China (CCCME), a declarat că este îngrijorat că rezultatele acestei anchete vor fi „distorsionate și lipsite de obiectivitate”.

CCCME, care reprezintă 12 producători chinezi de vehicule electrice și care a avut săptămâna trecută o întâlnire cu Comisia Europeană, a declarat că principala sa îngrijorare se referă la alegerea de către executivul UE a companiilor care vor fi incluse în eșantion.

Conform chinezilor, companiile verificate de Comisia Europeană sunt BYD, Geely și MG de la SAIC, producătorul mașinilor MG. Oficialii de la Beijing consideră suspect faptul că ancheta nu include exportatori majori din China către UE, precum Tesla sau marca Dacia a grupului francez Renault. CCCME arată și că datele grupului european de lobby Transport & Environment arată că aceste două mărci s-au aflat printre principalii exportatori de mașini electrice din China în 2023.

Yonghong a declarat că CE s-a abătut de la principiul său de a selecta cei mai mari exportatori și pare să fi ales în mod intenționat trei producători deținuți de chinezi pentru a ajunge la concluzii prestabilite privind subvenționarea.

„Această selecție părtinitoare a eșantionului a afectat întregul proces de investigare”, a declarat oficialul în cadrul unei conferințe de presă.

Tot el consideră că ancheta a fost, de asemenea, lipsită de transparență. Asta pentru că, în opinia sa, CE a furnizat date inadecvate, cum ar fi cele privind evaluarea prejudiciului adus industriei auto din Uniunea Europeană.

Vicepreședintele CCCME a declarat și că producătorii chinezi nu aduc prejudicii constructorilor auto din UE pentru că s-au concentrat pe segmente de piață diferite față de omologii din UE. Mai mult chiar, mărcile din UE și-au menținut o cotă de piață ridicată păe piața continentului, principalii importatori din China fiind chiar companii europene.

Shi Yonghong a încheiat declarând că acest caz este un „exemplu perfect al standardelor duble ale UE”, având în vedere că europenii nu iau nicio măsură împotriva subvențiilor de aproape 400 de miliarde de dolari oferite de SUA prin U.S. Inflation Reduction Act (n.n. – măsură a guvernului american pentru reducerea inflației care a oferit fonduri importante producătorilor auto americani) și că ea însăși pompează miliarde de euro în producția de baterii și vehicule electrice.

Comisia Europeană a lansat în septembrie anul trecut o investigație pentru a stabili dacă este necesar să impună taxe suplimentare importurilor de mașini electrice din China pentru a proteja producătorii din Uniunea Europeană împotriva unor companii care, grație subvențiilor oferite de statul chinez, aduc pe piață mașini mai ieftine.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...