Chiriaşii ANL şi-au cumpărat locuinţele prin Prima Casă, rate la primării şi din fonduri proprii

În ultimii ani, autorităţile au încercat diferite metode să-i facă pe chiriaşii ANL să-şi cumpere locuinţele. Din 2009 şi până la începutul lui decembrie 2016, cele mai multe apartamente au fost cumpărate prin metoda rate la Primării. Prima Casă a influenţat şi ea vânzarea de locuinţe. 
Andrada Ghira - Dum, 01 ian. 2017, 21:06
Chiriaşii ANL şi-au cumpărat locuinţele prin Prima Casă, rate la primării şi din fonduri proprii

Apartamentele construite de Agenţia Naţională penru Locuinţe (ANL) se pot vinde chiriaşilor din 2009. În 2010, minstrul Dezvoltării de la acea vreme, Elena Udrea, spunea că există 5.000 de cereri pentru vânzarea celor 27.000 de locuinţe ANL. Cifrele din ultimii ani o contrazic.

În 2009, atunci când s-a dat liber la achiziţia locuinţelor ANL de către chiriaşi, s-au vândut doar trei apartamente, din localitatea Nehoiu, judeţul Buzău. Chiriaşii nu s-au înghesuit să cumpere locuinţele şi au preferat să plătească chirii modice. Totuşi, în ultimii trei ani, activitatea de vânzare s-a intensificat, reiese din datele Agenţiei transmise la solicitarea ECONOMICA.NET.

Astfel, de la trei apartamente vândute în 2009, s-a ajuns la 780 de apartamente vândute până la data de 6 decembrie 2016, mai multe decât în 2015, când s-au vândut 674 locuinţe şi 585 în 2014. În total, în cei aproape opt ani, s-au vândut 2.691 locuinţe ANL.

O privire de ansamblu asupra modului de achiziţie a locuinţelor ANL arată că vânzarea acestora a fost influenţată de deciziile autorităţilor.

Din 2010, locuinţele ANL au primit undă verde să poată fi cumpărate şi prin programul Prima Casă. Treptat, numărul locuinţelor ANL vândute prin Prima Casă a crescut, de la 22 în 2010, la 91 în 2011. Punctul maxim atins a fost în 2014, atunci când s-au vândut 260 de apartamente.

O altă măsură a autorităţilor care a influenţat vânzarea locuinţelor construite de ANL a fost posibilitatea achiziţionării acestora de către chiriaşi, cu un avans de 15% şi rate lunare la primării. Dacă în 2014 nu s-au vândut astfel decât 20 de locuinţe, în 2015 301 chiriaşi au apelat la această metodă, iar în 2016 numărul a crescut la 639. În total, au beneficiat de această măsură 960 de chiriaşi. 

Dacă cele două măsuri au influenţat vânzarea a circa 1.700 de locuinţe ANL, 643 de chiriaşi au plătit din surse proprii apartamentele.

Cele mai multe apartamente, peste 1.000, au fost vândute în Bucureşti, sectorul 6, urmat de cele din Timişoara (197 unităţi), Constanţa (196), Iaşi (170) şi Suceava (92).

Te-ar mai putea interesa și
Aproape un sfert dintre bolnavii de COVID-19 prezintă probleme de sănătate persistente – studiu
Aproape un sfert dintre bolnavii de COVID-19 prezintă probleme de sănătate persistente – studiu
Aproape un sfert dintre persoanele care au contractat maladia COVID-19 se confruntă, la cel puţin o lună după trecerea prin boală, cu probleme de sănătate pe care nu le-au experimentat......
JPMorgan şi alte mari bănci excluse din programul de emisiuni de obligaţiuni lansat de UE
JPMorgan şi alte mari bănci excluse din programul de emisiuni de obligaţiuni lansat de UE
Uniunea Europeană a decis să excludă zece dintre cele mai mari bănci ale lumii din programul său de emisiuni de obligaţiuni ...
„Do we raise a generation without perspective?”. Specialiști cunoscuți din mediul academic răspund online, pe 17 iunie, la întrebări esențiale despre viitorul copiilor noștri
„Do we raise a generation without perspective?”. Specialiști cunoscuți din mediul academic răspund online, ...
Facultatea de Relații Comerciale și Financiar-Bancare Interne și Internationale din cadrul Univesrității Româno-Americane ...
Parteneriat CEC Bank – Scala Assistance pentru achiziție rapidă de roviniete în aplicația CEC Bank Mobile Banking
Parteneriat CEC Bank – Scala Assistance pentru achiziție rapidă de roviniete în aplicația CEC Bank Mobile Banking
Începând din luna iunie, rovinietele pot fi achiziționate direct din aplicațiile de mobile și internet banking ale CEC ...