Chiriţoiu: Concurenţa va deschide o investigaţie dacă va avea indicii că au fost încălcate regulile de competiţie pe piaţa energiei în iarnă

Consiliul Concurenţei are suspiciuni în legătură că situaţia din ianuarie, când preţurile electricităţii pe piaţa spot a bursei OPCOM au crescut puternic, şi ar putea demara o investigaţie dacă există indicii că legislaţia a fost încălcată, a declarat luni preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, potrivit News.ro.
Economica.net - lun, 03 iul. 2017, 15:09
Chiriţoiu: Concurenţa va deschide o investigaţie dacă va avea indicii că au fost încălcate regulile de competiţie pe piaţa energiei în iarnă

Consiliul Concurenţei monitorizează situaţia din piaţa energiei, anunţă News.ro.

„Dacă vom avea suficiente indicii, vom şi deschide o acţiune. Momentan este doar în analiză, dar nu suntem surzi la plângerile dumneavoastră şi nu ignorăm semnalele pe care le primim din piaţă. Niciodată nu vă vom spune înainte pe cine suspectăm şi ce suspectăm, ar fi absurd. Pe fondul unor condiţii climaterice excepţionale, preţul electricităţii a crescut la începutul anului, vedem pe Piaţa pentru Ziua Următoare că lucrurile s-au stabilizat sau au revenit la nivelul din anii anteriori. Dar nu ne uităm doar la PZU, ci şi pe alte segmente ale pieţei”, a spus Chiriţoiu, în cadrul unei conferinţe organizate de publicaţia Focus-energetic.ro.

El a menţionat că unii jucători din piaţă au contactat autoritatea de concurenţă şi care vor să aibă discuţii privind evoluţia preţului.

„Vom culege elemente din discuţiile cu ei. Dacă vom considera că avem indicii suficiente pentru deschiderea unei investigaţii, o vom face. Împotriva cui, nu pot să spun acum”, a precizat Chiriţoiu.

De asemenea, autoritatea se va concentra şi asupra seriviciilor conexe.

„Companiile trebuie să lase piaţa să funcţioneze. Dacă societăţile care au monopol natural şi-au folosit acest monopol ca să forţeze apoi consumatorii să plătească preţuri exagerate pentru lucrările de conectare la reţea, atunci o să aplicăm sancţiuni”, a menţionat Chiriţoiu.

Autoritatea de concurenţă ar putea finaliza până la sfârşitul anului investigaţia privind presupusa trucare a licitaţiei organizată de Electrica, pentru achiziţia de contoare.

În ceea ce priveşte fuziunea dintre Elcen şi RADET, şeful autorităţii de concurenţă nu se aşteaptă să existe probleme privind concentrarea economică.

„Nu am primit nimic oficial până acum, nu pot să mă pronunţ ferm. Dar nu mă aştept să fie probleme din punctul nostru de vedere dacă se ajunge la o fuziune a Elcen cu RADET. Noi am comunicat acest lucru Guvernului încă de acum doi ani, când s-a pus pentru prima dată problema şi nu cred că lucrurile s-au schimbat fundamental de atunci”, a afirmat Chiriţoiu.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi-a dat acordul de principiu, în şedinţa de vineri, pentru achiziţionarea de către Municipiul Bucureşti a pachetului de acţiuni deţinut de Ministerul Energiei şi de Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz la producătorul şi furnizorul de energie termică Electrocentrale Bucureşti, primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunând că municipalitatea ar urma să plătească aproximativ 155 de milioane de euro.

Gabriela Firea a precizat că în următoarea şedinţă de Guvern va fi adoptată hotărârea privind trecerea acţiunilor Elcen de la minister la municipalitate, acest lucru neputând fi posibil fără votul de principiu al consilierilor.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Cele peste 350 e magazine Lidl din toată țara vor fi închise în prima și a doua zi de Paște, pe 5 și 6 mai 2024. Clienții își vor putea face cumpărăturile în cadrul rețelei până......
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” politice şi geografice în Balcani sau în estul UE sunt extrem de periculoase
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” ...
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a pledat pentru admiterea rapidă în Uniunea Europeană a statelor candidate ...
Xi Jinping, în turneu european în Franţa, Serbia şi Ungaria la începutul lunii mai
Xi Jinping, în turneu european în Franţa, Serbia şi Ungaria la începutul lunii mai
Preşedintele chinez Xi Jinping este aşteptat într-o vizită de stat în Franţa pe 6 şi 7 mai, pentru a discuta despre ...
Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia
Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia
Un producător de electrocasnice din sudul Chinei are probleme în a-şi livra produsele în Rusia, nu pentru că ar fi probleme ...