Chiriţoiu: Romgaz poate fi, teoretic, divizat

Liberalizarea pieţei de gaze este o provocare, în condiţiile în care este greu să existe o piaţă concurenţială cu doar doi producători de gaze, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă pe teme de profil.
Economica.net - mar, 06 mai 2014, 10:37
Chiriţoiu: Romgaz poate fi, teoretic, divizat

‘Este greu să ai o piaţă concurenţială cu doar doi producători. Din acest motiv am spus că este o provocare procesul de liberalizare a pieţei gazelor’, a spus Chiriţoiu.

Producţia internă de gaze este asigurată de doi mari producători, Petrom, din grupul austriac OMV, şi Romgaz, companie deţinută de statul român.

Potrivit lui Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei analizează cu atenţie această piaţă.

‘Ne uităm la ce opţiuni avem. Credem că este mai bine să creştem interconectarea, să avem o piaţă unică europeană’, a arătat oficialul Concurenţei.

Întrebat ce crede despre ideea înaintată de şeful E.ON România, Frank Hajdinjak, care a sugerat ‘spargerea’ producătorilor de gaze în mai multe companii, pentru intensificarea concurenţei pe piaţă, preşedintele autorităţii de concurenţă a răspuns că un operator privat nu poate fi obligat de stat ‘să se spargă’.

‘Statul nu poate obliga un operator privat să se spargă, însă un operator public, teoretic, am putea să-l spargem’, a spus Chiriţoiu.

La finele lunii trecute, Hajdinjak, şeful diviziei din România a companiei germane E.ON, şi-a exprimat părerea că liberalizarea pieţei industriale a gazelor înainte de termenul prevăzut în calendarul de dereglementare este un pas periculos, atât pentru consumatorii industriali, cât şi pentru operatorii din sectorul gazelor.

”Acest pas este foarte periculos pentru industrie şi pentru toţi operatorii din sectorul gazelor, pentru că scade consumul, scad volumele furnizate, iar noi pierdem consumatorii. Să fim serioşi, nu avem piaţă, din moment ce există doar doi producători interni. Consiliul Concurenţei ar trebui să se uite la acest sector. O măsură ar fi să spargem producătorii, astfel încât în loc de doi să fie şase-şapte şi să existe competiţie pe piaţă”, a spus el.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, a afirmat că a propus Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii non-casnici începând din această vară, deşi acesta prevedea finalizarea procesului de liberalizare la 31 decembrie 2014.

Preşedintele ANRE a explicat că măsura este necesară întrucât preţul pieţei a devenit mai mic decât cel stabilit în calendarul de liberalizare, ca urmare a scăderii preţurilor pe pieţele internaţionale şi a unor importuri mai mici de gaze.

”Propunem Guvernului ca de la 1 iulie să finalizăm procesul de liberalizare din sectorul industrial şi să beneficieze şi aceştia (consumatori non-casnici – n.r.) de posibilitatea de a accesa preţuri mai mici decât cele prevăzute în calendar. Calendarul actual prevedea creşteri de preţuri la niveluri mai mari decât sunt preţurile acum, ceea ce nu mai este fezabil, aşa că propunem anularea calendarului”, a spus Havrileţ.

El a arătat că 75% din piaţa gazelor o reprezintă consumatorii industriali, din care 16% încă plătesc tarife stabilite de ANRE, iar pentru aceştia este necesară eliminarea calendarului de liberalizare.

Restul de 25% din piaţa reprezintă consumul casnic, pentru care liberalizarea va fi finalizată în 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...