1EUR = 4.8358 RON | Bucureşti 28 º

Finanţe şi bănci

Chiţoiu: Ordonanţa privind înjumătăţirea ratei la credite este o soluţie de stimulare a consumului intern

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat marţi că ordonanţa prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani reprezintă o soluţie de stimulare a consumului intern.

04 feb, 2014 | Agerpres

'Este o măsură discutată între Ministerul de Finanţe şi BNR, pentru că ne trebuie o măsură de stimulare a consumului intern. Şi anul trecut consumul intern a fost la un nivel scăzut şi a trebuit să găsim o soluţie de stimulare a consumului intern. Această măsură are şi rolul de a îmbunătăţi nivelul creditelor neperformante la toate băncile. Este mai bine să amâne o rată la credit decât să treacă creditul la credite neperformante. Ne interesează ca prin această măsură persoanele fizice, fie ei salariaţi, pensionari, să poată să îşi achite ratele şi să nu intre creditele în categoria creditelor neperformante şi să înceapă executarea bancară asupra garanţiilor care le-au pus pentru aceste credite. Şi mai mult, ne interesează ca nici unităţile bancare să nu înregistreze pierderi ca anul trecut, ci să realizeze profituri astfel încât să putem să avem şi un plus de resurse băneşti de circa patru miliarde de lei în economie', a afirmat Chiţoiu la Palatul Parlamentului.

Guvernul va adopta o ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani.

Măsura va intra în vigoare de la 1 aprilie.

'Avem în sfârşit acordul partenerilor noştri internaţionali. Se aplică tuturor creditelor luate de persoanele fizice, fie că e vorba de salariaţi, fie că e vorba de pensionari. Condiţia este ca acestea să aibă un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net - 1.610 lei - şi să nu aibă restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare. Este o măsură care, evident, e opţională, nu e obligatorie pentru persoanele fizice, dar de care poate beneficia oricare dintre cei 907.000 de debitori, în acest moment, persoane fizice', a anunţat luni premierul Victor Ponta, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.

Prim-ministrul a adăugat că această reducere la jumătate va opera pentru toate creditele, dar nu va depăşi 500 de lei.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO