1EUR = 4.8365 RON | Bucureşti 30 º

News

Cîmpeanu: Propunerea Guvernului este ca salariile profesorilor să fie mărite cu 10% de la 1 decembrie. Sindicatele cer 20%

Guvernul a propus sindicatelor din Educaţie ca mărirea cu 10% a salariilor care trebuie să se facă de anul viitor să fie făcută de la 1 decembrie 2015, a declarat joi într-o emisiune televizată la B1 TV ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

17 sep, 2015 | Agerpres
(update 17 sep, 2015 22:50) Teodorovici: Majorarea salariilor profesorilor depinde de execuţia bugetară la nouă luni de zile
Majorarea salariilor profesorilor depinde de execuţia bugetară la nouă luni de zile, a declarat joi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la finalul discuţiilor avute cu sindicatele din Învăţământ.

"Trebuie să facem şi noi un calcul estimativ, pentru a şti exact care este impactul aplicării acestei creşteri pe întregul sector bugetar. Acesta e primul pas. De asemenea, astăzi am spus foarte clar că este nevoie să ştim execuţia primelor nouă luni de zile ale acestui an, pentru a şti exact dacă până la final de an se poate, şi dacă da, cu cât se poate aplica această majorare pentru Educaţie. A fost o primă discuţie acum două zile, la Guvern, de 10% de la 1 decembrie, am spus noi, o devansare a ceea ce era scris în acordul încheiat pe educaţie din 2016, de 10%, adus mai devreme. De asemenea, titlurile executorii toate, ultima tranşă, a patra tranşă, să fie achitată în 2015. Au fost câteva propuneri din partea Guvernului. Pentru ce avem astăzi, ca şi cifre, şi ca estimare până la final de an, aceştia sunt posibili. Dacă execuţia la nouă luni de zile arată ceva mai bine, înseamnă că mergem chiar mai mult", a spus Eugen Teodorovici.

'Sunt unul dintre semnatarii Acordului de bune măsuri în domeniul educaţiei, care cuprinde creşteri salariale de 5% - în martie s-au dat, de 5% în septembrie s-au dat. I-am primit la rectificarea bugetară, făceau parte din creşteri pachete salariale de 35% la personalul didactic din universitar şi preuniversitar pe 3 ani, 34% pentru cealaltă categorie de personal. În 2016 erau planificate măriri de 10%. Eu am semnat alături de sindicate de aceeaşi parte, Guvernul României de cealaltă parte. La ultima negociere cu sindicatele, pentru că asta am făcut înainte de a veni la dumneavoastră (n.r. - la emisiune) propunerea Guvernului a fost ca acei 10% care trebuiau acordaţi la anul să fie acordaţi de la 1 decembrie anul acesta, care se adaugă deja la cei 10% deja primiţi şi am încheiat anul 2015 cu creşteri de peste 21%', a spus ministrul.

El şi-a exprimat convingerea că peste creşterile de 21%, care se vor face în Educaţie, până la sfârşitul anului, în funcţie de execuţia bugetară şi de prognoză să poată fi alocate resurse în măsura posibilităţilor pentru 'a echilibra creşterea salarială din educaţie şi sănătate'.

Pe de altă parte, preşedintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat, joi, după întâlnirea dintre sindicatele din învăţământ şi reprezentanţii Guvernului, că a solicitat reprezentanţilor Guvernului realizarea unei creşteri salariale pentru cadrele didactice de 15% de la 1 noiembrie sau de 20% de la 1 decembrie 2015.

'Guvernul a venit şi a solicitat o păsuire din partea organizaţiilor sindicale din învăţământ, o păsuire care să le permită să îşi facă execuţia bugetară pe luna septembrie şi, în funcţie de lucrurile care vor rezulta în urma acestei execuţii bugetare, să ne spună dacă solicitarea noastră, respectiv de creştere a salariilor cu 15% de la 1 noiembrie 2015, poate fi adoptată de Guvernul României. În situaţia în care n-ar exista posibilităţile financiare, există o altă variantă din partea noastră: să se accepte o creştere salarială de 20% cel mai târziu în luna decembrie', a afirmat Nistor.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO