Cioloş, despre exploatarea aurului la Roşia Montană: Nu e asta prioritatea noastră acum

Prim-ministrul Dacian Cioloş a afirmat, vineri, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, că în momentul de faţă exploatarea aurului la Roşia Montană nu reprezintă o prioritate.
Economica.net - vin, 04 nov. 2016, 15:27
Cioloş, despre exploatarea aurului la Roşia Montană: Nu e asta prioritatea noastră acum

‘Nu e asta prioritatea noastră acum. Acum, prioritatea noastră este să luăm ceea ce se poate face acum, să punem împreună resursele respective şi să le putem valorifica. (…). Nu, pentru că ştiţi care e situaţia cu proiectul respectiv (de exploatare a aurului – n.r.)’, a declarat Dacian Cioloş, întrebat dacă mai există vreo perspectivă pentru minerit la Roşia Montană.

Premierul a amintit că Ministerul Culturii a propus un proiect pentru protecţia UNESCO a unei zone din Roşia Montană unde există un patrimoniu care este foarte important să fie valorificat.

Dacian Cioloş a adăugat că, tot în Apuseni, există o exploatare minieră de cupru.

‘E o problemă de poluare pe care trebuie să o rezolvăm, vor fi investiţii şi aici, pentru asanarea apelor subterane sau a reziduurilor care ies din exploatarea minieră. (…). Dar, cum spuneam, încercăm să găsim modalitatea prin care acolo unde se poate face exploatare minieră respectând legislaţia, legea minelor şi celelalte legi ale ţării, să putem să le facem, să nu se excludă una pe alta, dar respectând legile în primul rând şi respectând resursele pe care le avem acolo’, a spus Cioloş.

Premierul s-a aflat vineri la Alba Iulia, unde s-a întâlnit cu autorităţile locale din zona Roşia Montană – Munţii Apuseni, cărora le-a prezentat mecanismul de sprijin elaborat de Guvern pentru dezvoltarea integrată a zonelor-pilot de intervenţie, care vizează şi această fostă zonă minieră mono-industrială.

Printre altele, autorităţile pregătesc pentru zona Roşia Montană – Munţii Apuseni, care înglobează localităţi din judeţele Alba şi Hunedoara, o schemă de ajutor de stat care vizează investiţii de dimensiuni mici şi medii, între 1 şi 5 milioane de euro, care va intra în vigoare în 2017.

‘Va avea alocare bugetară până în 2020. Şi din această schemă de ajutor de stat vor fi rezervate 5 milioane de euro anual pentru proiecte de investiţii private care să fie atrase în această zonă’, a declarat Dacian Cioloş.

Acesta a subliniat că zona în cauză deţine atât resurse miniere şi naturale, dar şi un patrimoniu cultural foarte important pentru România.

‘În această zonă, pentru a evita aceste discuţii în contradictoriu dezvoltare economică versus protecţia patrimoniului, am considerat că cea mai bună modalitate de a aborda lucrurile este să ne asumăm că, dacă e un patrimoniu care e important pentru România, el trebuie asumat la nivel naţional, pe de o parte, şi că, pe de altă parte, trebuie să ajutăm comunităţile locale să valorifice resursele pe care le au la dispoziţie într-un mod integrat. Şi resurse naturale, şi resurse umane, şi resurse patrimoniale – culturale, şi resurse ale subsolului, şi să gândim proiecte care să integreze toate aceste resurse, pentru că, dincolo de orice, ce e mai important pentru a putea avea dezvoltare în această zonă este să putem menţine populaţia în zonele respective şi, deci, să identificăm resurse de dezvoltare economică’, a declarat Cioloş.

Premierul a conchis că trebuie valorificate şi resursele naturale şi ale subsolului, precum şi cele ale patrimoniului şi, de asemenea, să se investească în infrastructură, în aşa fel încât să fie o perspectivă de dezvoltare pentru această zonă şi să fie găsite modalităţile, împreună cu comunităţile locale, de conciliere a utilizării acestor diferite resurse.

Pe lângă discuţiile cu autorităţile locale, premierul Dacian Cioloş a avut o întâlnire şi cu oameni de afaceri din Alba Iulia.

Primul ministru a fost însoţit de vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi de consilierul de stat Ionel Dancă, coordonatorul Unităţii Guvernamentală de Asistenţă Tehnică, precum şi de secretarul de stat din Ministerul Culturii, Oana Bogdan.

Te-ar mai putea interesa și
Drulă promite că în acest an se va putea circula pe toată Autostrada A10
Drulă promite că în acest an se va putea circula pe toată Autostrada A10
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunţat vineri că în acest an întreaga Autostrada A10 (Sebeş-Turda) va fi dată în circulație, după ce a primit asigurări de la constructorului......
Pandemia a dus la o explozie a cererii de avioane private
Pandemia a dus la o explozie a cererii de avioane private
Pandemia de coronavirus a creat o cerere mare pentru călătorii şi o creștere a sumelor de bani nefolosiţi în buzunarele ...
Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României, adoptată în cadrul ECOFIN
Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României, adoptată în cadrul ECOFIN
Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României a fost adoptată vineri, în cadrul Reuniunii Consiliului ...
Uniunea Europeană a ridicat interdicția impusă împotriva a opt bănci de a participa la emisiunile sale de obligațiuni
Uniunea Europeană a ridicat interdicția impusă împotriva a opt bănci de a participa la emisiunile sale de obligațiuni
Opt bănci care până acum au fost excluse de la participarea la emisiunile de obligaţiuni sindicalizate, care finanţează ...