Cîţu: Ministerele care nu au cheltuit banii până acum trebuie să vină cu explicaţii foarte bune

Premierul Florin Cîţu le-a cerut, joi, miniştrilor să prezinte execuţia bugetară şi a subliniat că acolo unde banii nu s-au cheltuit până acum trebuie prezentate explicaţii "foarte bune", deoarece nu se poate ca resurse alocate să fie ţinute "degeaba".
AGERPRES - joi, 05 aug. 2021, 15:51
Cîţu: Ministerele care nu au cheltuit banii până acum trebuie să vină cu explicaţii foarte bune

„Am văzut discuţii în spaţiul public despre rectificarea bugetară şi aş vrea să fac câteva clarificări. Aşa cum am spus şi cum este în legea bugetului aprobat, la ministerele care nu au execuţie bună pot să fie ajustate sumele iniţiale din buget până la această sumă pe care nu au putut să o cheltuiască. Ieri, am prezentat public că, la acest moment, după şase luni de zile, sunt aproape 20 de miliarde credite bugetare care nu au fost cheltuite, multe dintre ele sunt la investiţii, unele sunt la fonduri europene. De aceea am spus că nu sunt mulţumit de execuţia bugetară şi acest lucru se vede la aproape toate ministerele. În acelaşi timp, nu pot să iau în serios propuneri care vin de la ministere de suplimentare sau de realocare a resurselor suplimentare de 40 de miliarde de lei, când sunt 20 de miliarde de lei necheltuiţi. De aici începem cu rectificarea bugetară, de aici încep discuţiile pe rectificarea bugetară”, a explicat Cîţu, la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern.

El a susţinut că sunt tot felul de zvonuri aruncate în spaţiul public, scrie Agerpres.

„Trebuie să ţinem cont că deficitul trebuie să rămână la 7,16% din PIB sau mai mic şi prin această rectificare bugetară, pentru că am avut un PIB mai mare, reuşim să creştem suma din deficit să mergem spre 82 de miliarde, dar asta nu înseamnă că putem să mergem mult mai mult. La această rectificare bugetară vor fi alocate resurse spre mai multe ministere şi am văzut că, fără să fiu de acord, au ieşit în spaţiul public aceste informaţii pe care le-am transmis doar preşedinţilor de partid, dar au ieşit câteva dintre ele în spaţiul public. Le voi prezenta şi în spaţiul public în perioada următoare, dar vreau să fie foarte clar – nu ne batem joc de banii românilor. Cine nu a cheltuit banii până acum, trebuie să vină cu explicaţii foarte bune, pentru că nu putem să punem bani, să alocăm resurse în buget şi să le ţinem acolo degeaba. Sunt ministere, şi voi prezenta acest lucru în raportul semestrial, unde avem proiecte cu execuţie zero, la ministere la care, am auzit tot pe surse, miniştrii care spun că au o execuţie foarte bună. Nu poţi să spui că ai execuţie bună când ai bani alocaţi şi ai proiecte cu execuţie zero după şase luni de zile”, a susţinut Florin Cîţu.

Premierul a subliniat că, dacă miniştrii nu vor prezenta execuţia bugetară până la sfârşitul acestei săptămâni, o va prezenta el.

„Miniştrii, le-am spus de săptămâna trecută, trebuie să vină să prezinte execuţia bugetară. Câţiva dintre ei au prezentat, au dat un comunicat, unii au venit şi v-am spus. Încă aşteptăm miniştrii să vină să prezinte execuţia bugetară la şase luni de zile, dacă nu o prezintă ei, voi prezenta eu. Mai au până la sfârşitul acestei săptămâni să prezinte execuţia bugetară, dacă nu o prezint eu”, a declarat premierul.

Potrivit prim-ministrului, la Ministerul Transporturilor ar trebui să ia bani, nu să dea.

„Da, la Ministerul Transporturilor – ca să vă spun – ar trebui să iau bani, nu să dau, după execuţia bugetară, deci ca să începem aşa. În Ministerul Finanţelor – acţiuni generale – avem cotizaţia la Uniunea Europeană, ajutoare de stat, dobânzi. (…) Eu, anul trecut, am încercat să explic la Ministerul Finanţelor şi la începutul anului ce înseamnă Ministerul Finanţelor – acţiuni generale. Îmi pare rău să văd că astăzi sunt colegi de-ai dumneavoastră în presă care spun că acolo sunt doar banii din fondul de rezervă. Nu. Acolo sunt acţiuni generale, sunt cotizaţii la Comisia Europeană, ajutor de stat, dobânzi şi aşa mai departe. (…) Nu este adevărată cifra pentru fondul de rezervă”, a mai spus Cîţu.

El a fost întrebat şi cu privire la subvenţia pe care Ministerul Transporturilor intenţionează să o acorde CFR Călători.

„Subvenţiile sunt mai mari anul acesta, decât în 2016, ’17, ’18, ’19 şi, aşa cum am spus la începutul anului, subvenţiile vor fi ajustate doar dacă vine cineva cu un plan de restructurare. Ele rămân aşa cum sunt în acest moment. (…) Nu a fost prezentat un plan de restructurare, deocamdată, pentru CFR Călători”, a afirmat Cîţu.

Te-ar mai putea interesa și
Florin Cîţu: Lockdown-ul nu a ajutat deloc, doar întârzie lucrurile. Vaccinarea – singura soluţie
Florin Cîţu: Lockdown-ul nu a ajutat deloc, doar întârzie lucrurile. Vaccinarea – singura soluţie
Lockdown-ul nu a ajutat deloc la nimic, doar întârzie lucrurile, consideră premierul Florin Cîţu, care spune că soluţia cea mai bună pentru depăşirea pandemiei de COVID-19 este vaccinarea....
INSP: 1.530 de cazuri COVID-19 cu varianta Delta, confirmate până pe 19 septembrie
INSP: 1.530 de cazuri COVID-19 cu varianta Delta, confirmate până pe 19 septembrie
Institutul Naţional de Sănătate Publică informează marţi că, până la data de 19 septembrie, au fost confirmate 1.530 ...
Florin Cîţu anunţă reluarea sprijinului pentru părinţi în cazul închiderii şcolilor din cauza COVID-19
Florin Cîţu anunţă reluarea sprijinului pentru părinţi în cazul închiderii şcolilor din cauza COVID-19
 Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că sprijinul financiar pentru părinţii care sunt nevoiţi să stea cu copiii ...
ASF face angajări. Cum arată candidatul ideal pentru postul scos la concurs?
ASF face angajări. Cum arată candidatul ideal pentru postul scos la concurs?
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță că scoate la concurs un post de Specialist piețe reglementate în ...