CNIR: Venituri de 18 milioane de lei bugetate în 2023 pentru noua companie de autostrăzi. Salariul mediu depășește 12.000 lei

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a propus marți în dezbatere proiectul de buget pe anul 2023 al Companiei Naționale de Investitii Rutiere (CNIR). Astfel, veniturile estimate se ridică la 18 miloane de lei, în vreme ce salariul mediu depășește 12.000 lei/angajat.
Anemona Andone - mar, 03 oct. 2023, 21:57
CNIR: Venituri de 18 milioane de lei bugetate în 2023 pentru noua companie de autostrăzi. Salariul mediu depășește 12.000 lei

„Astăzi, 3 octombrie 2023, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ: Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 al Companiei Naționale de Investitii Rutiere – S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”, se arată pe site-ul Ministerului.

Tot acolo se precizează că, începând din 10 iulie 2023, Compania Națională de Investiții Rutiere S.A. a devenit activă fiscal, conform Deciziei ANAF nr.1252124.

Veniturile totale în valoare de 18,04 milioane de lei, în structură, cuprind veniturile din exploatare în valoare de 16,55 milioane de lei, care dețin o pondere 91,76% în veniturile totale și veniturile financiare în valoare de 1,48 milioane de lei care dețin o pondere de 8,24% în veniturile totale.

Veniturile din exploatare în valoare de 16,55 milioane de lei au fost estimate pentru anul 2023 având în vedere veniturile proprii din rovinetă și numărul de personal care va fi angajat în perioada septembrie – decembrie 2023.

Cheltuielile totale, de exploatare, în valoare de 17,18 milioane de lei cuprind: cheltuieli cu bunuri și servicii în valoare de 8,38 milioane de lei, cheltuieli cu impozite, taxe și vărsăminte asimilate în valoare de 16.400 lei, cheltuieli cu personalul în valoare de 8,57 milioane lei și alte cheltuieli de exploatare în valoare de 212.430 lei.

Cheltuielile de natură salarială, în valoare de 6,74 milioane de lei, cuprind cheltuieli cu salariile în valoare de 5,84 milioane de lei și cheltuieli cu bonusuri în valoare de 894.620 lei. Câștigul mediu lunar pe salariat (lei/persoană), determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială, a fost programat în valoare de 12.426 lei.

Pentru elaborarea Capitolului “Cheltuieli cu personalul” s-a avut în vedere un număr estimat de 200 de angajați, așa cum este prevăzut și în Scrisoarea de așteptări pentru anul I de activitate.

Cheltuielile aferente contractului de mandat şi a altor organe de conducere şi control, comisii şi comitete, în valoare de 1,57 milioane de lei, au fost fundamentate dupa cum urmează:

– pentru directorat – valoarea este de 574.000 lei;
– pentru consiliul de administraţie – valoarea este 997.300 lei.

Durata mandatului pentru membrii Consiliului de Administrație este de 4 ani, în cursul anului 2023 a fost finalizată procedura de selecție dar pentru directorat, contractele de mandat sunt încheiate pe perioada provizorie – 4 luni cu posibilitatea prelungirii până la 6 luni, urmând ca în cursul anului 2023, sa fie finalizată procedura de selecție, conform prevederilor OUG nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice cu modificarile și completările ulterioare .

Rezultatul brut (profit) a fost estimat în valoare de 855.000 lei. Sursele necesare finanțării investițiilor pentru anul 2023, în valoare de 2,6 milioane de lei, au fost constituite din sumele aferente capitalului social depus la bancă.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...