CNP: Femeile au o contribuţie de circa 41-43% la formarea produsului intern brut al României

Femeile au o contribuţie de circa 41-43% la formarea produsului intern brut (PIB) al României, motivul fiind faptul că ele ies la pensie mai devreme, se arată într-o analiză realizată de Comisia Naţională de Prognoză (CNP).
Economica.net - mar, 29 mart. 2016, 12:25
CNP: Femeile au o contribuţie de circa 41-43% la formarea produsului intern brut al României

‘Din analiză reiese că femeile au o contribuţie inferioară la crearea produsului intern brut, de circa 41 – 43%. Proporţia apare ca veridică cel puţin dacă se are în vedere perioada de activitate mai redusă a femeilor, care ies mai devreme la pensie. De asemenea, o astfel de proporţie este argumentată şi de ponderea scăzută a femeilor în populaţia ocupată din industrie, agricultură şi mai ales construcţii’, precizează CNP.

Evaluarea contribuţiei femeilor la realizarea produsului intern brut s-a realizat pe baza datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică pentru anul 2014, respectiv 2013 (pentru PIB pe sectoare instituţionale), scrie Agerpres.

Astfel, pentru calcule s-au folosit trei metode: de producţie, a veniturilor şi PIB pe sectoare instituţionale.

În ceea ce priveşte metoda de producţie, unde PIB este suma valorii adăugate brute pe ramuri de activitate la care se adaugă impozitele nete pe produs, s-a utilizat o structură a valorii adăugate brute pe 10 ramuri de activitate. În ceea ce priveşte populaţia de sex feminin s-a utilizat o structură pe sexe a populaţiei ocupate pe cele 10 ramuri de activitate.

‘Ca şi structură pe activităţi ale economiei naţionale, de departe contribuţia cea mai mare o are sectorul serviciilor în ansamblul său (51,6% din produsul intern brut), dar cu o pondere a femeilor în populaţia ocupată de 48%. Sunt de remarcat ramuri în care ponderea femeilor este mai mare de 60% (intermedieri financiare şi asigurări 66,3%; administraţie publică, învăţământ, sănătate 62,7%; activităţi de spectacole, culturale şi recreative şi alte activităţi 60,1%), dar contribuţia acestora la realizarea produsului intern brut se situează în jurul a 16%. O altă ramură cu participare semnificativă la formarea PIB este industria, cu o pondere de circa 25%, dar cu o pondere a femeilor în populaţia ocupată de doar 39,3%. De remarcat este ponderea foarte redusă a populaţiei de sex feminin în sectorul construcţiilor (7,9%). Conform acestei metode contribuţia femeilor la realizarea PIB a fost estimată la 40,9%’, se arată în documentul CNP.

La metoda veniturilor, unde produsul intern brut este format din remunerarea salariaţilor şi excedentul brut de exploatare şi venitul mixt la care se adaugă impozitele nete, contribuţia femeilor la realizarea PIB a fost estimată la 42,2%.

La PIB pe sectoare instituţionale – s-a utilizat structura pe 4 sectoare instituţionale, respectiv administraţie publică, societăţi financiare, societăţi nefinanciare şi gospodării ale populaţiei.

În sectoarele administraţie publică şi societăţi financiare ponderea populaţiei ocupate de sex feminin depăşeşte 60%, însă aceste două sectoare furnizează mai puţin de 15% din PIB. În schimb, în sectoarele societăţi nefinanciare şi gospodării ale populaţiei care dau circa 73% din PIB, populaţia ocupată de sex feminin are o pondere mai redusă. Conform acestei metode, contribuţia femeilor la formarea produsului intern brut a fost estimată la 42,6%, mai arată Comisia Naţională de Prognoză.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...