Comisia Europeană a cerut oficial aderarea României şi a Bulgariei la Schengen – Siegfried Mureşan

Comisia Europeană a solicitat miercuri 27 septembrie 2017, oficial, tuturor guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene să aprobe integrarea totală a României și a Bulgariei în spațiul Schengen și a punctat necesitatea de a finaliza fără întârziere procedurile de aderare a celor două state la spațiul de liberă circulație pentru a spori siguranța Uniunii Europene în fața terorismului și a provocărilor legate de migrație, subliniind că siguranța UE, în ansamblul ei, depinde de siguranța fiecărui stat membru, a declarat miercuri eurodeputatul român Siegfried Mureșan, potrivit unui comunicat de presă publicat de Agerpres.
Economica.net - joi, 28 sept. 2017, 06:16
Comisia Europeană a cerut oficial aderarea României şi a Bulgariei la Schengen - Siegfried Mureşan

”Este clar că problemele de securitate ale UE din ultimii ani nu au fost cauzate nici de România, nici de Bulgaria și că cele două state pot contribui la soluționarea acestor provocări, iar Comisia Europeană a înțeles acest lucru, așa cum o dovedește și prin comunicarea de astăzi. Este timpul ca și guvernele statelor membre care încă se opun aderării României la Schengen să renunțe la duplicitate și la calculele politice și să accepte că este mai important pentru securitatea Uniunii Europene ca țara noastră să fie înăuntrul spațiului Schengen decât în afara lui”, a menționat Mureșan.

”România îndeplinește demult toate condițiile tehnice de aderare la spațiul Schengen pentru care a depus eforturi inclusiv financiare foarte mari în plină criză economică și nu există absolut niciun motiv obiectiv pentru care țara noastră nu este încă membru al spațiului de liberă circulație. Niciun stat membru al UE nu are voie să joace politic cu securitatea cetățenilor europeni!’, a accentuat eurodeputatul român.

Așa cum anunța președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker în scrisoarea sa de intenție din 13 septembrie, Comisia Europeană a propus miercuri, într-o comunicare, măsuri pentru menținerea și consolidarea spațiului Schengen. Comisia a propus actualizarea Codului frontierelor Schengen, astfel încât normele privind reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne să fie adaptate la imperativele prezentului, respectiv să fie în măsură să răspundă amenințărilor grave persistente și în continuă evoluție la adresa ordinii publice sau a securității interne — potrivit unui comunicat de presă al CE.

Sunt, de asemenea, propuse garanții procedurale mai stricte, astfel încât controalele la frontierele interne să aibă în continuare un caracter excepțional, să fie o măsură care se aplică în ultimă instanță și la care se recurge numai în cazul în care astfel de măsuri sunt necesare și proporționale și au un impact limitat asupra liberei circulații a persoanelor.

În plus, pentru a asigura o aplicare comună mai eficientă a Codului frontierelor Schengen și a normelor Schengen în sens larg și venind în întâmpinarea apelului lansat de președintele CE în discursul său privind starea Uniunii, comunicarea invită Consiliul să ia decizia de a integra pe deplin Bulgaria și România în spațiul Schengen, Croația urmând să devină membru cu drepturi depline de îndată ce vor fi îndeplinite toate criteriile necesare.

În ultimii ani, Comisia Europeană a luat o serie de măsuri pentru a spori securitatea în spațiul Schengen și a consolida gestionarea frontierelor sale externe.

Codul frontierelor Schengen a fost modificat în mai multe rânduri pentru a se garanta faptul că rămâne adecvat scopului urmărit. Statele membre au invocat normele Schengen pentru a introduce controale temporare în termenele și cu aplicarea condițiilor prevăzute, respectând și protejând funcționarea sistemului Schengen în sens larg.

Instrumentele în vigoare au slujit bine până în prezent cauza Europei, dar, având în vedere noile provocări în materie de securitate cu care ne confruntăm, se impune actualizarea Codului frontierelor Schengen pentru a se prelungi termenele aferente controalelor la frontierele interne și pentru a se prevedea garanții mai stricte.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a precizat că,......
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...