CE şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economică a României în 2015, până la 2,7%. Inflaţie de 1,2%

Comisia Europeană (CE) şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economică a României în 2015 până la 2,7%, faţă de avansul de 2,4% pe care îl preconiza în luna noiembrie, conform previziunilor de iarnă publicate joi de executivul comunitar.
Economica.net - joi, 05 feb. 2015, 12:17
CE şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economică a României în 2015, până la 2,7%. Inflaţie de 1,2%

Creşterea economică în România este prognozată să rămână peste potenţial la 2,7% în 2015 şi 2,9% în 2016, susţinută de cererea internă şi revenirea graduală a economiei globale. Consumul privat este aşteptat să rămână robust, pe măsură ce creşterea salariilor, inflaţia scăzută, scăderea dobânzilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa muncii sunt factori care susţin puterea de cumpărare a gospodăriilor’, se arată în raportul Comisiei Europene.

Executivul comunitar adaugă că după doi ani de scădere, atât investiţiile private cât şi cele publice ar urma să înceapă să-şi revină. De asemenea, exporturile vor continua să crească în 2015 şi 2016, însă importurile vor avansa mai rapid astfel că aportul exporturilor nete la creşterea economică va fi unul uşor negativ în 2016, scrie Agerpres.

‘Riscurile la adresa perspectivei macroeconomice şi inflaţiei par a fi echilibrate. Printre riscurile în scădere se numără o accelerare peste aşteptări a fenomenului de deleveraging şi impactul unei noi deteriorări a tensiunilor geopolitice, de pe urma conflictului dintre Ucraina, asupra încrederii şi perspectivelor economice ale principalilor parteneri comerciali. Riscurile în sus sunt legate de efectele peste aşteptări ale Planului de investiţii al UE şi implementarea unor noi reforme structurale’, susţine raportul CE.

Inflaţia va rămâne la un nivel moderat, urmând ca în 2015 să atingă o medie anuală de 1,2%, în principal datorită scăderii semnificative a preţurilor la energie, inflaţiei scăzute din UE şi a estimărilor inflaţioniste scăzute, conform prognozei CE. Însă, în 2016, inflaţia ar urma să accelereze până la 2,5% pe măsură ce continuă relansarea cererii interne.

Executivul comunitar susţine că procesul de consolidare fiscală va continua şi în acest an, când deficitul bugetar guvernamental ar urma să scadă până la 1,5% din PIB de la 1,8% din PIB în 2014, în condiţiile în care reducerea veniturilor din taxe ar urma să fie contracarată prin reducerea cheltuielilor. CE precizează că pe partea de venituri a luat în calcul reducerea contribuţiilor sociale şi reducerea taxei pe construcţiile speciale. În plus, cheltuieile cu bunuri şi servicii ar urma să scadă semnificativ, iar alte economii ar putea apărea de pe urma încetării cheltuielilor speciale din 2014, precum organizarea alegerilor. Deficitul va rămâne la 1,5% şi în 2016 pe baza ipotezei că veniturile se vor dezvolta în linie cu perspectivele mai bune de creştere.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, prognozele de iarnă ale CE estimează că, pentru prima dată după 2007, toate statele membre UE ar urma să înregistreze creştere economică în acest an, aceasta urmând să se accelereze în 2016. Pentru 2015, creşterea economică a UE şi a zonei euro este prognozată la 1,7%, respectiv 1,3%, urmând ca în 2016 să avanseze până la 2,1%, respectiv 1,9%.

Te-ar mai putea interesa și
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, în deschiderea reuniunii miniştrilor......
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...