Astfel, Eurostat ne arată că în 2017, investițiile străine directe în România au reprezentat 2,3% din PIB. În același timp, conform aceleiași surse, țări mult mai dezvoltate, cu democrații consolidate și economii de piața mai avansate, stau mult mai bine: Marea Britanie cu 2,5%, Austria cu 3,3%, Finlanda cu 4,5% și Olanda cu 38,4%.

Da, poate nu trebuie să ne comparam cu Marea Britanie sau Olanda. Însă, chiar dacă alegem să ne comparam cu țări precum Estonia, Letonia, Cehia sau Slovacia, vom vedea ca toate aceste țări au investiții directe străine mai mari ca procent din PIB decât România.

„Rețeta” pentru a atrage investitorii străini este destul de cunoscută. OCDE, o organizație din care fac parte țările dezvoltate din lume și în care vrem să aderam și noi, a publicat în 2003 un document cu bune practici pentru atragerea de investitori: „Checklist for Foreign Direct Investment Incentive Policies”.

Care sunt sfaturile specialiștilor de la OCDE?

Investitorii străini sunt atrași de un mediu de reglementare previzibil și nediscriminatoriu, fără impedimente administrative pentru întreprinderi. Aceștia caută un mediu macroeconomic stabil, cu resurse suficiente și accesibile, fiind atrași de prezența infrastructurii de calitate și a capitalului uman bine pregătit.

Ce trebuie să facă guvernele țărilor care doresc să atragă investitori străini?

În primul rând, aceste țări trebuie să asigure transparența activității în sectorul public, dar și un  sistem imparțial de aplicare a legii. În al doilea rând, trebuie să asigure nediscriminarea între întreprinderile străine și cele interne, să creeze un mediu concurențial sănătos în sectorul de afaceri si să elimine obstacolele din calea comerțului internațional. Mai trebuie să elimine cat mai multe bariere fiscale din calea ISD-urilor. Nu în ultimul rând, trebuie să se asigure că toate cheltuielile publice sunt relevante.

Multe dintre aceste bune practici cât și altele la fel de importante, precum nivelul de inovare în economie, sunt urmărite cu atenție de potențiali investitori în clasamentele internaționale, precum Transparency International, Ease of Doing Business sau Global Innovation Index.

Unde se situează România în clasamentele internaționale?

Suntem pe locul 59 din 180 la percepția despre corupție din clasamentul Transparency International. La ușurința de a face afaceri, Ease of Doing Business ne situează pe locul 45 din 190, iar în clasamentul Global Innovation Index ocupam poziția 49 din 126 la inovare in 2018.

Ce poziții ocupă țările din Sud-Estul Europei, care ne-au surclasat la investiții în clasamentele internaționale?

În cele trei clasamente, aceste țări se situează deasupra României. În clasamentul percepției asupra corupției, Estonia este pe locul 21, Letonia pe locul 40, Cehia pe locul 42 și Slovacia este pe locul 54. La ușurința în afaceri, Estonia este pe locul 12, Letonia pe locul 19, Cehia pe locul 30 și Slovacia este pe locul 39. Și nu în ultimul rând, la inovare, Estonia este pe locul 24, Letonia pe locul 34, Cehia pe locul 27 și Slovacia este pe locul 36.

Cum poate crește România investițiile străine directe?

Este clar că trebuie să ne ridicam în clasamentele internaționale pentru a putea atrage investitori importanți în țară. Ar trebui să ne axam pe rezolvarea problemelor care ne țin la coada clasamentelor: îmbunătățirea infrastructurii, dezvoltarea pieței autohtone de capital, accesul pe piața bancară pentru cât mai mulți cetățeni, simplificarea procedurilor pentru obținerea de avize, cât și extinderea sistemului de depunere și de plată a impozitelor online. Este necesar să încurajam firmele din țara noastră să investească mai mult în cercetare și dezvoltare.

Am auzit o glumă în SUA cu mulți ani în urmă, care îmi aduce aminte de competiția internațională pentru investitori: „ Dacă ești în ocean cu un rechin, nu trebuie să înoți mai repede decât rechinul, ci mai repede decât ceilalți oameni din apă”. Mai exact, nu trebuie neapărat să ajungem până mâine pe locul 1 în lume în toate clasamentele, dar trebuie măcar să fim mai transparenți, mai predictibili, mai inovativi, cu infrastructură și fiscalitate mai bune decât celelalte țări cu care suntem în competiție pentru atragerea de investitori.