Concediul medical în caz de izolare sau carantină – noi reglementări în vigoare de la 7 septembrie

Modelul unic de certificat medical a fost actualizat printr-un Ordin comun al MS şi CNAS, publicat luni în Monitorul Oficial. Punctual, boala infectocontagioasă pentru care se instituie măsura izolării, cu indemnizaţie de 100% din baza de calcul, a fost inclusă şi evidenţiată distinct, la codul 51, în noul model de certificat medical, în vigoare din 7 septembrie, se arată în Ordinul comun al MS şi CNAS nr. 1546/938/2020. De asemenea, indemnizaţia acordată oamenilor aflaţi în carantină creşte la 100% de la 75%, potrivit aceluiaşi act normativ, consultat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - mar, 08 sept. 2020, 09:21
Concediul medical în caz de izolare sau carantină - noi reglementări în vigoare de la 7 septembrie

Din 7 septembrie e în vigoare Ordinul comun al MS şi CNAS nr. 1546/938/2020 privind modificarea anexelor nr. 1 și 2 la Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.092/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical şi a instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizaţii asiguraților din sistemul asigurărilor sociale de sănătate și din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Ce noutăţi aduce actul normativ, în vigoare de luni, 7 septembrie:

Boala infectocontagioasă pentru care se instituie măsura izolării, cu indemnizaţie de 100% din baza de calcul, a fost inclusă şi evidenţiată la codul 51, în noul model de certificat medical, pe care îl puteţi consulta deocamdată la acest link.

Indemnizaţia de concediu medical pentru carantină creşte la 100% de la 75% cât era până luni.

Eliberarea certificatului de concediu medical se va face pe baza adeverinţei de la plătitor, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A, prevăzute în lista aprobată prin hotărâre a Guvernului, precum şi în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se instituie măsura izolării, stabilite prin hotărâre a Guvernului, se arată în noua formă a art. 9 (1) din Anexa 2 a Ordinului antemenţionat.

Medicii care eliberează certificate de concediu medical vor semna şi vor aplica parafa numai pentru bolile infectocontagioase şi urgenţele medico-chirurgicale şi vor completa numărul corespunzător din lista de urgenţe medico – chirurgicale şi boli infectocontagioase din grupa A, aprobată prin hotărâre a Guvernului, sau numărul corespunzător din lista bolilor infectocontagioase pentru care s-a dispus măsura izolării, stabilite prin hotărâre a Guvernului, potrivit formei actualizate a articolului 11 (1) din Anexa 2 a actului normativ.

Se completează cu cod 51 – boală infectocontagioasă pentru care s-a instituit măsura izolării – numai în cazul certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care s-a instituit măsura izolării, conform articolului 11 (6) din Anexa 2.

În cazul indemnizaţiei pentru carantină se bifează atât rubrica «prevenire», cât şi rubrica «100%», se arată la articolul 12 punctul 7, litera c) din Anexa 2, consultată de Economica.net.

Ordinul comun al MS şi CNAS nr. 1546/938/2020, aşa cum a fost publicat în Monitorul Oficial, poate fi consultat la acest link.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul suedez va acorda ajutoare de 5,8 miliarde de euro pentru a atenua efectele scumpirii energiei electrice
Guvernul suedez va acorda ajutoare de 5,8 miliarde de euro pentru a atenua efectele scumpirii energiei electrice
Guvernul suedez a anunţat miercuri că va acorda companiilor şi gospodăriilor aproximativ 60 de miliarde de coroane (5,8 miliarde de dolari), pentru a atenua povara creşterii preţului......
Ministerul Muncii a modificat proiectul de Ordonanță privind majorarea salariilor bugetarilor
Ministerul Muncii a modificat proiectul de Ordonanță privind majorarea salariilor bugetarilor
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a publicat miercuri, în transparenţă decizională, o nouă variantă a proiectului ...
Două refugii de pe Mont-Blanc au fost redeschise ca urmare a îmbunătățirii condițiilor climatice
Două refugii de pe Mont-Blanc au fost redeschise ca urmare a îmbunătățirii condițiilor climatice
Două refugii care permit ascensiunea pe Mont-Blanc, închise la începutul lui august din cauza ''pericolului mortal'' legat ...
China va trimite trupe în Rusia pentru a participa la exerciții militare comune
China va trimite trupe în Rusia pentru a participa la exerciții militare comune
Trupe chineze se vor deplasa la sfârşitul lunii august în Rusia pentru a participa la exerciţii militare comune, conduse ...