Constantin: Evaziunea în agricultură e mai mare decât sprijinul primit de acest domeniu de la UE

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat, vineri, că evaziunea fiscală din domeniul agriculturii este mai mare decât sprijinul financiar atras de România de la Uniunea Europeană pentru acest domeniu, precizând că în ceea ce priveşte evaziunea fiscală nu există cifre absolute, ci procente.
Economica.net - vin, 12 iul. 2013, 15:58
Constantin: Evaziunea în agricultură e mai mare decât sprijinul primit de acest domeniu de la UE

Prezent, vineri, în judeţul Prahova, unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai crescătorilor de animale, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat că evaziunea fiscală în domeniul agriculturii este foarte mare, ceea ce creează probleme celor care sunt corecţi şi plătesc taxele şi impozitele către stat.

Referindu-se la evaziunea fiscală, Daniel Constantin a spus că în acest domeniu nu există cifre absolute, ci estimări în procente.

„Pe zona de evaziune, e foarte greu să estimezi în cifre absolute. Estimăm în procente. La panificaţie, avem un procent de 80 la sută, la celelalte domenii am mai dat cifre pe care le-am găsit şi la statistică, dar şi la Ministerul de Finanţe. Din păcate, este vorba de foarte mulţi bani. Nu aş vrea să mă hazardez, dar sunt suficient de mulţi încât să nu încasăm la bugetul de stat, încât să creeze probleme celor care sunt corecţi şi sunt mulţi cei care sunt corecţi pe piaţă şi care îşi plătesc taxe şi impozite în mod corect. Sigur că asta creează o competiţie neloială şi în final duce la insolvenţă, duce la falimentul anumitor societăţi. Mai mult decât atât, duce la pierderea locurilor de muncă”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Întrebat de jurnalişti dacă în agricultură evaziunea fiscală este mai mare decât sprijinul financiar primit de România de la Uniunea Europeană pentru acest domeniu, Constantin a răspuns: „Cu siguranţă cred că este mai mare”.

Ministrul a evitat să dea cifre, spunând că pentru acest an Ministerul Agriculturii estimează că acest domeniu va atrage fonduri europene în cuantum de 2,8 miliarde de euro, fiind vorba despre plăţi directe sau de fonduri pentru dezvoltarea rurală.

În discuţiile cu agricultorii cu care s-a întâlnit, ministrul Daniel Constantin a afirmat că cei care practică evaziunea fiscală în acest domeniu evită controlul prin GPS folosind pentru transporturi camioane mai mici şi că, în aceste condiţii, a propus Ministerului de Finanţe monitorizarea prin GPS a TIR-urilor care intră în ţară şi care transportă produse agricole, astfel încât autorităţile să se asigure că marfa ajunge la destinaţie şi nu în depozite care nu sunt fiscalizate.

„Ministerul de Finanţe mi-a transmis că există în lucru un pachet mult mai mare, care cuprinde şi această măsură. Ce am văzut, că există organizări în zona celor cu evaziune fiscală să nu mai intre cu marfa în tiruri, undeva la graniţă să fie marfa împărţită în camioane ceva mai micuţe, în dubiţe. O să ne gândim să combatem şi aceste lucruri. Lumea este inventivă”, a afirmat Daniel Constantin.

La sfârşitul lunii mai, premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu mai mulţi miniştri pentru o discuţie legată de absorbţia fondurilor europene în perioada 2014-2020.

Cei mai mulţi bani din resurse comunitare vor fi alocaţi programelor de infrastructură, dezvoltare regională şi agricultură.

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Un număr din ce în ce mai mare de bucureșteni folosesc AmParcat, cea mai rapidă, civilizată și ușoară metodă de plată a parcării publice în București.  Datorită feedback-ului primit...
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 461,2 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...
Nicuşor Dan: Am convenit cu ministrul Energiei crearea unei centrale provizorii la fostul CET Titan
Nicuşor Dan: Am convenit cu ministrul Energiei crearea unei centrale provizorii la fostul CET Titan
Primarul general, Nicuşor Dan, a declarat că a convenit cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, asupra necesităţii creării ...
PE a refuzat să stabilească o dată pentru votarea acordului comercial post-Brexit din cauza dosarului privind Irlanda de Nord
PE a refuzat să stabilească o dată pentru votarea acordului comercial post-Brexit din cauza dosarului privind Irlanda ...
Parlamentul European a refuzat joi să stabilească o dată pentru votul său asupra acordului comercial post-Brexit, în ...