Consumatorii urmăresc brandurile favorite, preponderent pe reţele de socializare – studiu PwC

Mai mult de jumătate dintre consumatorii la nivel mondial care fac cumpărături online urmăresc brandurile favorite pe reţelele de socializare, iar 41% dintre aceştia au cumpărat, anul trecut, produse folosind o tabletă, în comparaţie cu 28%, în 2012, arată un studiu publicat, miercuri, de PwC.
Economica.net - mie, 12 mart. 2014, 13:01
Consumatorii urmăresc brandurile favorite, preponderent pe reţele de socializare - studiu PwC

59% dintre cumpărătorii online afirmă că îşi urmăresc brandurile favorite pe reţelele de socializare, 41% au cumpărat produse folosind o tabletă, în comparaţie cu 28% în 2012, iar 43% au achiziţionat produse utilizând un smartphone, în comparaţie cu 30% în 2012. Cumpărătorii chinezi conduc detaşat în topul cumpărăturilor făcute de pe dispozitive mobile, 49% făcându-şi cumpărăturile de pe tabletă, iar 51% de pe smartphone, potrivit studiului Achieving Total Retail: Consumer expectations driving the next retail business model.

‘Consumatorii vor totul şi, dacă se poate, imediat, iar retailerii trebuie să găsească o modalitate de a le livra acest lucru într-un mod profitabil. Retailerii se văd nevoiţi să-şi transforme cu totul afacerea şi nu doar să ofere mai multe canale de vânzare’, arată Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Studiul, derulat pe mai mult de 15.000 de cumpărători online din 15 ţări, arată o imagine similară la nivel global, în care cumpărăturile făcute pe internet devin o parte tot mai importantă a comportamentului de consum. De asemenea, mai nou, consumatorii cumpără de la tot mai puţine branduri de retail. De exemplu, când au fost rugaţi să aleagă un număr de retaileri de la care au cumpărat în ultimele 12 luni, dintr-o listă de 30 de nume recunoscute din ţara lor, 15% dintre respondenţi au spus că au achiziţionat produse doar de la un retailer, dublu faţă de nivelul anului 2012, arată studiul.

Rezultatele cercetării subliniază rolul crucial pe care reţelele de socializare îl joacă în educarea consumatorilor, atât despre retailer, cât şi despre producători – 59% dintre respondenţi au declarat că urmăresc brandurile sau retailerii favoriţi pe reţelele de socializare. Acelaşi procent spune că a descoperit un brand pe reţelele de socializare, fapt ce arată rolul important al interacţiunii pe aceste reţele între retailer şi consumatori.

‘Cei care administrează brandurile sunt conştienţi că trebuie să îşi atragă clienţii către platformele lor online – numărul respondenţilor care au vizitat reţelele de socializare ca urmare a promoţiilor personalizate primite prin email sau mesaj a crescut de la 9% în 2012, la 21% anul acesta’, a explicat Mihaela Mitroi.

Legat de interacţiunea cu o companie ca urmare a unei experienţe plăcute sau neplăcute, 55% dintre cumpărătorii online la nivel global au vorbit despre experienţa lor cu un anume produs sau brand pe reţelele de socializare. Este interesant faptul că, recent, reţelele de socializare au căpătat rolul de ‘vitrină’ a magazinului, din moment ce aproape o jumătate dintre cei intervievaţi (48%) au spus că au cumpărat produse utilizând reţelele de socializare, în urcare de la doar o zecime în 2012.

Studiul este rezultatul unui sondaj online desfăşurat pe 15.080 cumpărători din 15 ţări la nivel mondial, între august şi septembrie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai afectați păgubiți
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai ...
Despăgubirile din vătămări corporale și decese acoperite de RCA vor avea prioritate la plată în cazul în care asigurătorul șoferului vinovat este faliment, iar dauna va fi plătită, de......
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă ...
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva ...
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape ...